Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Rīgā \ Rīgas domē

Ušakovs paudis bažas iespējamu interešu konfliktu "Rīgas satiksmes" audita izstrādē

© Nora Krevņeva/F64 Photo Agency

Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) paudis bažas par iespējamu interešu konfliktu, vienai no pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" audita veicējām esot kādreizējai partijas "Latvijas attīstības" biedrei, tomēr auditori un arī partija kategoriski noraida šādu varbūtību.

Ušakovs paziņojumā medijiem norādījis, ka viena no ziņojuma autorēm ir kompānijas "Ernst & Young Baltic" auditore Liene Cakare. Pēc viņa rīcībā esošās informācijas, Cakare reiz bijusi partijas "Latvijas attīstībai" valdes locekle, bet 2014.gadā no šīs partijas saraksta startējusi Saeimas vēlēšanās. Savukārt partijas vadītājs ir vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce, piebildis Ušakovs.

"Tieši Pūce tagad aktīvi izmanto kompānijas ziņojumu savā politiskajā retorikā. Un, kā redzams publiskajā telpā, uz šī ziņojuma pamata viņš arī apsver domu pieņemt, stipri iespējams, politiska rakstura lēmumus attiecībā uz mani kā Rīgas domes priekšsēdētāju. Šis var liecināt par izteiktu interešu konfliktu," savu viedokli izklāstījis partijas "Saskaņa" vadītājs.

Viņš piebildis, ka neapšauba Cakares profesionalitāti, bet vienlaikus izteicies, ka, iespējams, Cakare "apzināti vai neapzināti piedalās politiskajā procesā, ievelkot politikā arī augsti vērtētu starptautisku kompāniju "Ernst & Young Baltic"".

Ušakovs esot nosūtījis vēstuli auditorkompānijas vadībai, izsakot pateicību par veikto auditu, vienlaikus "pievēršot uzmanību iespējamai uzņēmuma vārda izmantošanai politiskajā procesā".

Rīgas mērs piebildis, ka uz ziņojumos ietvertās informācijas pamata tiekot izstrādāts darbības plāns, kā arī notiek vairāku uzņēmumā notiekošo procesu uzlabošana un optimizēšana. "Minētais nenoliedzami norāda uz "Ernst & Young Baltic" veiktās izpētes nozīmi un auditorkompānijas profesionalitāti," viņš norādījis.

Tikmēr "Ernst & Young Baltic" pilnībā noraida jebkādus pārmetumus par uzņēmuma vai jebkura tā darbinieka atrašanos interešu konfliktā, gatavojot "Rīgas satiksmes" neatkarīgu biznesa pārbaudes ziņojumu un atsevišķu iepirkumu, un to rezultātā noslēgto līgumu juridisko izvērtējumu un iespējamo risku analīzi.

Kā aģentūrai LETA norādīja uzņēmuma pārstāve Helena Gutmane, fakts, ka kāds "Ernst & Young Baltic" darbinieks pirms vairākiem gadiem ir bijis kādas partijas biedrs, nedod pamatu pieņēmumiem par iespējamu interešu konfliktu darba izpildē. Turklāt viņa piebilda, ka audita pasūtītājs ir bijis pats pārbaudāmais uzņēmums.

Viņa uzsvēra, ka sagatavotais ziņojums ir balstīts ar dokumentiem apstiprinātos faktos, bet metodoloģija ir piemērota profesionāli un neatkarīgi. Darba rezultātu pārbaudē tikuši iesaistīti vairāki uzņēmuma darbinieki, piebilda Gutmane.

"Aicinām vēstules autorus atturēties no šādu pārmetumu izteikšanas, tā vietā veltot maksimālas pūles sabiedrības labā, proti, "Ernst & Young Baltic" ziņojumā norādīto "Rīgas satiksmes" risku un pārvaldības izaicinājumu novēršanai," uzsvēra uzņēmumā.

Arī "Latvijas attīstībai" valdes loceklis Viesturs Zeps noraidīja Ušakova apgalvojumus, paužot pārliecību, ka tie ir maldinoši un, viņaprāt, to mērķis ir ar nepatiesiem minējumiem diskreditēt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra "cīņu par tiesiskumu". Politiķis pauda viedokli, ka Rīgas mērs "nemelo pirmo reizi".

Zeps pats Cakari nepazīst. Kopš 2016.gada, kad viņš sāka darbu partijas valdē, Cakare tur vairs nedarbojoties. "Latvijas attīstībai" valdes loceklis arī nepieļauj "ne mazāko iespēju", ka "Ernst&Young Baltic" būtu pieļāvis jebkādu iesaisti politiskajā procesā.

Politiķis arī vērsa uzmanību, ka VARAM savā vērtējumā atsaucas ne tik daudz uz "Ernst&Young Baltic" konstatēto, bet arī uz vairākiem citiem iespējamiem pārkāpumiem.

Vienlaikus Zeps izteicās, ka Ušakovs arī turpmāk "mēģinās ar maldināšanu diskreditēt VARAM darbu", kaut kādā veidā vēršoties, visticamāk, pret partiju "Latvijas attīstībai". "Šādi procesi ir gaidāmi, jo Ušakovs beidzot ir sapratis, ka var tikt atstādināts no amata," tā uzskata "Latvijas attīstībai" valdes loceklis.

Kā ziņots, auditorkompānija "Ernst & Young Baltic" sagatavojusi ziņojumu par situāciju "Rīgas satiksmē". Ziņojums līdz šim nav publicēts, bet ar to ļauts iepazīties Rīgas domes deputātiem, kā arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM). Tāpat to tagad analizē Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs.

Bijušais "Rīgas satiksmes" pagaidu valdes vadītājs Anrijs Matīss iepriekš skaidrojis, ka ziņojums "ir ļoti kritisks" un tajā norādīta virkne pasākumu, kas jāveic, lai uzņēmums varētu turpināt funkcionēt. Auditori arī esot norādījuši, ka pēdējo piecu gadu periodā, bijušās uzņēmuma valdes vadībā, "Rīgas satiksmei" nodarīti desmitiem miljonu lieli zaudējumi.

Tikmēr VARAM šodien paziņoja, ka ir konstatējusi virkni iespējamu likumu pārkāpumu, par kuriem Ušakovam jāsniedz paskaidrojumi nedēļas laikā.

Ministrija iespējamos likuma pārkāpumus konstatējusi juridiskā pārbaudē par Rīgas domes darbu, kas ir noslēgusies. Pūce par iespējamajiem pārkāpumiem no Ušakova pieprasījis rakstiskus paskaidrojumus.

Ministrijā skaidroja, ka tās pārstāvji ir iepazinušies ar Rīgas domes, tās Finanšu un administrācijas lietu komitejas un Satiksmes un transporta lietu komitejas sēžu protokoliem, sākot ar 2017.gada pavasara beigām, kā arī ar "Rīgas satiksmes" kapitāla daļu turētāja pieņemtajiem lēmumiem un domes pieņemtajiem lēmumiem par "Rīgas satiksmi", sākot ar 2017.gada pavasara beigām, un "Rīgas satiksmes" dokumentiem.

Atbildot uz šo paziņojumu, Ušakovs aģentūrai LETA norādīja, ka jebkurš vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra lēmums tiks pārsūdzēts tiesā. Viņš apgalvoja, ka uzreiz pēc Saeimas vēlēšanām pilsētā parādījušies saraksti ar amatpersonu un politiķu vārdiem, kurus ir jāatlaiž no amata. "Tas nevienam nav noslēpums, ka šajos sarakstos vienmēr bijis arī mans uzvārds. Tas, ko šobrīd dara Juris Pūce, ir tīrā veidā vecais princips: "Galvenais, lai ir cilvēks, pantu piemeklēsim,"" uzskata mērs.

Viņaprāt, ministrs un viņa partijas "Latvijas attīstībai" frakcija vienmēr bijuši visspilgtākie oponenti partijai "Saskaņa", un viņam personīgi.