Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Rīgā \ Rīgas domē

Rīgas atkritumu apsaimniekotāja ienākumi 20 gadu laikā varētu būt 686 miljoniem eiro

© Dmitrijs Suļžics/F64 Photo Agency

Nākamo 20 gadu laikā Rīgas pašvaldības un tās izvēlētā privātā partnera ienākumi atkritumu apsaimniekošanas jomā varētu būt 686,3 miljoni eiro, - šāda summa minēta Centrālās finanšu un līgumu aģentūras (CFLA) atzinumā.

Rīgas domes Mājokļu un vides komiteja šodien atbalstīja ieceri atļaut pašvaldības SIA "Getliņi Eko" dibināt akciju sabiedrību ar konkursā uzvarējušo privāto partneri. Kā aģentūrai LETA skaidroja domes Vides pārvaldes vadītāja Evija Piņķe, šāds lēmums bija nepieciešams, jo tiklīdz tiks noskaidrots konkursa uzvarētājs, pašvaldībai būs jāslēdz ar to sadarbības līgums, kas paredz akciju sabiedrības nodibināšanu.

"Getliņi Eko" šajā sabiedrībā darbosies kā Rīgas pašvaldības pārstāvis. Atbilstoši konkursa dokumentācijā ietvertajiem nosacījumiem, koncesijas procedūrā izraudzītais privātais partneris iegūs 90%, bet "Getliņi Eko" - 10% kopsabiedrības akciju.

Pašvaldība sola, ka līdz ar projekta ieviešanu Rīgā tiks uzlabota atkritumu apsaimniekošanas sistēma, sevišķi atkritumu šķirošana. Par labu privātās un publiskās partnerības līgumam lemts, jo šāds līgums paredz ilgāku sadarbības termiņu un investīcijas varot atgūt ilgākā laika posmā, tādā veidā nodrošinot, ka maksa par atkritumu apsaimniekošanu nepieaugs tik strauji, kā tas būtu gadījumā, ja tiktu noslēgts iepirkums, kura termiņš ir septiņi gadi.

Piņķe uzskata, ka, izbūvējot atkritumu šķirošanas laukumus, iedzīvotāji varēs ietaupīt uz atkritumu apsaimniekošanas rēķina, jo jāmaksā būs tikai par nesašķirotajiem atkritumiem. Proti, jo vairāk iedzīvotāji šķiros atkritumus, jo mazāk par to pārstādi būs jāmaksā.

Kā ziņots, atkritumu poligona "Getliņi" apsaimniekotājs SIA "Getliņi EKO" ir saņēmis piedāvājumus Rīgas pilsētas sadzīves atkritumu apsaimniekošanas publiskās-privātās partnerības konkursā. Kā aģentūru LETA informēja uzņēmuma pārstāve Linda Vītola-Barānova, tuvāko mēnešu laikā konkursa komisija vērtēs iesniegtos piedāvājumus, lai izvēlētos sadarbības partneri Rīgas sadzīves atkritumu apsaimniekošanai nākamajiem 20 gadiem.

Vītola-Barānova sacīja, ka šī gada 4.martā notika iesniegto piedāvājumu atvēršana konkursam par "Privātā partnera izvēle Rīgas SAAS nodrošināšanai". Piedāvājumus iesniedza abi uzaicinātie kandidāti - SIA "CREB Rīga", kurā apvienojušies divi sadzīves atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu sniedzēji SIA "Clean R" un SIA "Eco Baltia vide", un personu apvienība "Pilsētvides serviss un Lautus", kurā apvienojušies SIA "Pilsētvides serviss" un SIA "Lautus".

Tāpat vēstīts, ka 2018.gada jūlija beigās "Getliņi EKO" izsludināja konkursu, lai atrastu privāto partneri Rīgas pilsētas sadzīves atkritumu apsaimniekošanai publiskai-privātai partnerībai. Projekta izpildes laikā, kas ir 20 gadi no līguma spēkā stāšanās dienas, plānotais finansējums investīcijās ir 507,6 miljoni eiro.

Projekta mērķis ir attīstīt Rīgas pilsētas sadzīves atkritumu apsaimniekošanas sistēmu. Projektā plānota atkritumu dalītās vākšanas infrastruktūras izveide, kas ietver sadzīves atkritumu savākšanu, transportēšanu un sagatavošanu pārstrādei.