Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Rīgā \ Rīgas domē

Rīgas domniekiem un Ušakovam palielinātas algas

© Dāvis ŪLANDS, F64 Photo Agency

Šī gada sākumā Rīgas domniekiem ir palielinātas algas. Lielākais algas pieaugums ir bijis Rīgas domes (RD) vadībai – mēram Nilam Ušakovam ("Saskaņa") un vicemēram Oļegam Burovam (GKR), otrdien vēstīja LNT Ziņas.

Ušakova alga palielinājusies par 244 eiro pirms nodokļu nomaksas - līdz 3371 eiro, bet vicemēram Oļegam Burovam - 214 eiro pieaugums. Burova alga tagad ir 2963 eiro pirms nodokļiem.

Algas pieaugums notiek automātiski, atkarībā no vidējās algas valstī izmaiņām. Proti, ja pieaug vidējā alga, pieaug arī Rīgas domnieku alga. RD deputātiem gan ir tiesības pieņemt lēmumu par algu iesaldēšanu. Tomēr tas nav darīts. "Tāds lēmums arī vairākas reizes [iepriekšējos gados] tika lēmums - par algu iesaldēšanu. Taču nu jau otro gadu šis lēmums netiek pieņemts," LNT Ziņām atzina Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs (GKR).

Ierindas deputātam mēnešalga šogad palielinājusies par 80 eiro pirms nodokļu nomaksas - līdz 1111 eiro. Lielākas algas ir pašvaldības komiteju vadītājiem - šos posteņus ieņem RD valdošās koalīcijas deputāti. Komiteju vadītāju algas pieaugušas par 171 eiro - līdz 2361 eiro.

Domes deputātu un vadošo amatpersonu algu pieaugums notiek laikā, kad pašvaldības uzņēmumā "Rīgas satiksme" atklājusies korupcija un izšķērdība, un domnieki gatavojas balsot par kārtējo nodokļu maksātāju dotācijas palielināšanu grūtības nonākušajam uzņēmumam. Cik pelnīti tagad ir saņemt algas pieaugumu Rīgas mērs Nils Ušakovs vērtēt atturas."Nevaru komentēt [vai algas pieaugums ir pelnīts]. Šeit neviens nav ne lēmis, ne balsojis par to, lai kādam atalgojumu palielinātu. Tas notiek atbilstoši MK [Ministru kabineta] noteikumiem. Un tā ir likuma būtība."

Jānorāda, ka visbiežāk deputāti nepārtiek tikai no RD saņemtās algas. Piemēram, Ušakovs ir valdes loceklis Rīgas brīvostā, kur viņš saņem krietni lielāku algu nekā Rīgas pašvaldībā.