Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Rīgā \ Rīgas domē

Raidījums: Vai "Saskaņa" koalīcijas saglabāšanai, mēra krēslu gatava atdot "Gods kalpot Rīgai"?

© Dāvis ŪLANDS, F64 Photo Agency

Rīgas domes otrais cilvēks Andris Ameriks sākoties Rīgas satiksmes skandālam, atkāpās. Mērs tikmēr rīkoja atbalsta piketus sev un atkāpties. negrasījās, lai gan satiksme ir tiešā viņa uzraudzībā. Monolītajā koalīcijā bija uzradušās plaisas. Ušakova uzticības balsojumā Gods kalpo Rīgai deputāti nekāpa tribīnē aizstāvēt mēru, nepievienojās applausiem sēdes beigās, novērojis raidījums "Nekā personīga".

Pirms mēneša LNT rīta pārraidē Saskaņas līderis Nils Ušakovs atklāja, kas būs partijas pirmais numurs maijā gaidāmajās eiroparlamenta vēlēšanās. Intervijā nekas neliecināja, ka Saskaņa šaubītos par savu izvēli.

Tomēr mēnesi vēlāk viss mainījās. Dombrovska vietā uz Briseli ar pirmo numuru dosies Ušakovs pats. Pēc Saeimas vēlēšanām Saskaņu valdībā nepaņēma un opozīcijā Saeimā sēdošā premjera kandidāta Dombrovska nonākšana Eiropas parlamentā būtu saprotama izvēle. Taču Dombrovski atstāj mājās, kamēr Ušakovs laikā, kad jādzēš "ugunsgrēks" Rīgas satiksmē, pamet mēra krēslu un visticamāk arī Saskaņas vadības posteni.

Rīgas domes frakcijas deputātu atbildes liecina, ka lēmums Dombrovskis mainīt pret Ušakovu iepriekš Saskaņā nebija diskutēts.

Iemesli, kāpēc trešo reizi iegūtais mēra krēsls būtu jāpamet par labu eiroparlamentam, kur viena deputāta balss nevar būtiski ietekmēt procesus, saistāmi ar uzticības atjaunošanu Saskaņai un pirmām kārtām Ušakovam pašam.

KNAB Rīgas satiksmes korupcijas lietā veica plašas aizturēšanas un kratīja arī domes priekšsēdētāja māju. Eiroparlamentārieša tiesiskā imunitāte var nebūt galvenais pārcelšanās iemesls, jo, ja KNAB vai kāda cita iestāde prasīs Ušakovu izdod kriminālvajāšanai, tas notiks automātiski.

Daudz aktīvāk nekā priekšgājējs Kaspars Gerhards, pieprasījumus Ušakovam sācis sūtīt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce, pieļaujot iespēju pārkāpumu gadījumā Ušakovu atstādināt.

Pagājušajā nedēļā Pūce prasījis protokolus no Rīgas satiksmes dalībnieka sēdēm, kur Ušakovs vienpersoniski izlēma par autobusu un trolejbusu iegādi.

NILS UŠAKOVS, Rīgas mērs (Saskaņa):

Ko jūs atbildētu visiem cilvēkiem, kuri uzskata, ka tādā veidā jūs bēgat no atbildības pr izlaupītu Rīgas satiksmi un brūkošām Rīgas ielām?

"Ja mēs runājam par eiroparlamentu, tajā neviens nevar mani iecelt, izņemot vēlētāji, šeit es neesmu vērsies pie kaut kādiem kolēģiem, kas mani šajā amatā ievēlētu, es vēršos pie vēlētāja. Un nokļūt eiroparlamentā es varu tikai un vienīgi ar vēlētāja atbalstu. Šajā situācijā ņemot vērā visu, ko es esmu dzirdējis par sevi par saviem darbiem vai nedarbiem, ļoti koncentrēti pēdējā laikā, es tiešām nebaidos no saviem vēlētājiem."

Ušakovam pietiks vēlētāju balsu, lai maijā viņu ievēlētu eiroparlamentā. Un iepējams pēc pieciem gadiem viņš atgriezīsies Latvijā ar jaunu politisko kapitāls. Tikmēr Saskaņai jānotur kontroli pār Rīgu un izšķirošs ir jautājums, kurš pēc Ušakova būs nākamais mērs.

Pieredzējušā darboņa, vicemēra Burova iesēšanos Ušakova krēslā apšauba ne vien opozīcija, bet pat neoficiālās sarunās Saskaņai pietuvinātie. Burovam esot pārāk individuāls stils, turklāt viņš sācis tuvināties ar opozīcijas partijām, kas vērtēta kā nodevība.

Burovam netiek piedoti arī intervijā Latvijas Avīzē paustie izteikumi, ka Gods kalpot Rīgai neesot nekāds Saskaņas satelīts. Partija arī nepiedalījās Ušakova atbalsta mītiņā 9,februārī. "Man nav pieņemama situācijas radikalizēšana, dalot cilvēkus krievos un latviešos," intervijā sacīja Burovs.

Tomēr, lai plaisa abu ilggadējo koalīcijas partneru starpā vēl nepieaugtu,Gods kalpot Rīgai tika piedāvāts startēt vienā kopīgā sarakstā Eiroparlamenta vēlēšanās. Amerikam piedāvājot otro numuru aiz Ušakova.

Svarīgs šai sarakstā ir ne vien pirmais un otrais, bet arī ceturtais numurs. Tā ir Regīna Ločmele Luņova, Saskaņas deputāte Saeimā, kura atpazīstamību galvenokārt ieguvusi ar savām rūpēm par Zolitūdes traģēdijā cietušajiem.

REGĪNA LOČMELE-LUŅOVA: "Pateikšu godīgi, man pašai bija pārsteigums, es tiku uzrunāta pēdējā brīdī un partijas vadībai bija nepieciešams pielikt pūles, lai mani pierunātu, jo man ļoti patīk darbs Saeimā. Man ir savi mērķi, kas jāsasniedz. Bet es piekritu, jo es atbalstu, ka partijai Saskaņa ir jāsasniedz maksimālais vietu skaits."

Amerikam pašvaldību vēlēšanās bija ievērojami vairāk svītrojumu nekā Regīnai Ločmelei Luņovai. Un tiek pieļauts, ka, ja vien Saskaņa iegūs divas vietas eiroparlamentā, tad bez Ušakova tā būs Ločmele, ne Ameriks. Un tas darīts apzināti, lai Ameriks palikir Rīgā un ieņemtu Ušakova vietu.