Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Rīgā \ Rīgas domē

VARAM pieprasa Ušakovam paskaidrojumus par "Rīgas Satiksmes" uzraudzību

© Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) ir pieprasījusi Rīgas mēram Nilam Ušakovam kā SIA "Rīgas Satiksme" kapitāldaļu turētājam paskaidrojumus par vienas no lielākās galvaspilsētas kapitālsabiedrības pārvaldību.

VARAM lūdz sniegt informāciju, kā Ušakovs ir pārvaldījis “Rīgas Satiksme” darbu, kādi iekšējās kontroles mehānismi ir ieviesti; tāpat jautājumi sevī ietver informācijas sniegšanu par “Rīgas Satiksme” statūtu neatbilstību likuma prasībām, par kapitālsabiedrības finansiālo stāvokli, ieķīlātajiem objektiem un uzņemtajiem finanšu riskiem saistību neizpildes gadījumā, arī par iepirkumu kontroles procedūrām “Rīgas Satiksme” un īstenotajiem korupcijas riska mazināšanas pasākumiem.

“Sākotnējā pārbaudē ministrija ir konstatējusi problēmas “Rīgas Satiksme” uzraudzībā, tāpēc esam pieprasījuši papildus informāciju pār “Rīgas Satiksme” pārvaldību un finanšu stāvokli. Atbildes no Rīgas domes sagaidām divu nedēļu laikā," pauda Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP).

“Rīgas Satiksme” tāpat kā jebkura pašvaldības iestāde organizatoriskā hierarhijā ir padota Rīgas domei, kas tādējādi ir atbildīga arī par tās īstenoto darbību. Vērtējot papildus no Rīgas domes pieprasīto informāciju, būtiska vērība tiks pievērsta, vai “Rīgas Satiksme” kapitāldaļu turētājs nav pieļāvis prettiesisku bezdarbību un vai pienācīgi ir pildīts likumos noteiktais pienākumus rūpēties par pašvaldības kapitālsabiedrības tiesisku darbību.

Jau vēstīts, ka KNAB ir sācis kriminālprocesu saistībā ar trim "Rīgas satiksmes" veiktajiem iepirkumiem - par 2016. gada zemās grīdas tramvaju iepirkumu, kura kopējā summa bija 62 597 477 eiro, 2013. gada iepirkumu par trolejbusu piegādi, kura kopējā summa bija 131 646 135 eiro, kā arī 2013. gadā veikto iepirkumu par autobusu piegādi, kura kopējā summa bija 75 808 297 eiro.

Kriminālprocesā tiek izmeklēta amatpersonu kukuļošana un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana.