Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Rīgā \ Rīgas domē

Rīgas domes opozīcija Gerhardam prasa izvērtēt jaunus iespējamos Ušakova pārkāpumus

© Ģirts Ozoliņš/ F64 Photo Ageny

Rīgas domes nacionālā apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK frakcija vērsusies pie vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Kaspara Gerharda (VL-TB/LNNK) un Ģenerālprokuratūras, lai lūgtu izvērtēt jaunus Rīgas domes priekšsēdētāja Nila Ušakova (S) iespējamos pārkāpumus, informēja frakcijas pārstāvis Edvards Ratnieks.

Ratnieks atgādina, ka aizvadītajā nedēļā pašvaldība lēma par jaunu Satiksmes un transporta lietu komitejas un Sociālo jautājumu priekšsēdētāju ievēlēšanu. "Ušakovs izmantoja likumā noteiktās tiesības un sasauca attiecīgās komitejas sēdi, lai tā ievēlētu citu vadītāju. Taču viņš ne tikai sasauca attiecīgo sēdi, bet mūsu ieskatā arī patvaļīgi uzņēmās sēdes vadību, lai arī Rīgas pilsētas pašvaldības nolikums nosaka, ka komitejas priekšsēdētāja vietnieks veic komitejas priekšsēdētāja pienākumus tā prombūtnes laikā," skaidro Ratnieks, norādot, ka visi priekšsēdētāja vietnieki esot piedalījušies sēdē.

Uz to, ka Ušakovs nedrīkstot vadīt sēdi, uzmanību vērsuši vairāki opozicionāri. "Taču pašvaldības Juridiskā pārvalde interpretēja likuma un pašvaldības nolikuma normas, sakot, ka sēdi vada tā persona, kura to sasaukusi. Šāda tiesību normu interpretācija grauj komitejas vadības demokrātisko vēlēšanu procedūras tiesisko jēgu," pauž frakcijas pārstāvis.

Kā norāda Satiksmes un transporta lietu komitejas deputāts Jurģis Klotiņš (VL-TB/LNNK), laikā, kad Ģenerālprokuratūra izteikusi brīdinājumu domes priekšsēdētājam un valdībā iesniegts likumprojekts par domes atlaišanu, frakcija aktīvi vērš amatpersonu un sabiedrības uzmanību uz visiem iespējamiem pārkāpumiem. "Var redzēt, ka Rīgas dome joprojām tiek vadīta, mūsuprāt, patvaļīgā veidā un nekas pamatā nemainās," pauž Klotiņš.

Ja rītdien tiks apstiprināta Krišjāņa Kariņa (JV) valdība, Gerhards pašreizējo ministra amatu vairs neieņems. Viņa vietā stāsies bijušais Rīgas domes opozīcijas deputāts Juris Pūce ("Attīstībai/Par").

Kā ziņots, prokuratūra izteikusi brīdinājumu Ušakovam saistībā ar pārtraukuma izsludināšanu Rīgas domes ārkārtas sēdē, kurā bija paredzēts skatīt jautājumu par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtību Rīgā.

Pārbaude tika uzsākta pēc Gerharda iesnieguma. Pārbaudē konstatēts, ka Ušakovs nav rīkojies atbilstoši Rīgas pilsētas pašvaldības nolikumam. 2018. gada 5. novembra ārkārtas sēdē, kas bija sasaukta pēc domes deputātu pieprasījuma, un kuras darba kārtībā bija grozījumu projekts Rīgas domes saistošajos noteikumos par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kartību Rīgā, Ušakovs izsludināja pārtraukumu uz nenoteiktu laiku. Lēmuma projekts tika izskatīts un noraidīts tikai 5. decembra domes sēdē.

Pārbaudes laikā netika konstatēts, ka minēto darbību rezultātā radīts kaitējums, par kuru Krimināllikumā paredzēta atbildība, jo rezultātā pieņemts domes noraidošs lēmums. Vienlaikus, pamatojoties uz Prokuratūras likumu, domes priekšsēdētājam izteikts prokurora brīdinājums par likuma pārkāpuma nepieļaujamību.