Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Rīgā \ Rīgas domē

Vairākums partiju atbalsta Rīgas domes atlaišanu, taču uzsver tiesiskā pamatojuma nepieciešamību

© Oksana Džadana/F64 Photo Agency

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) pirmdienas pēcpusdienā ir iesniedzis minēto likumprojektu valdībā. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) paziņojumā skaidro, ka VARAM pašvaldības darbā konstatējusi normatīvo aktu pārkāpumus vairākās jomās. Pārkāpumi izdarīti vairākkārtīgi un sistemātiski visā pērn ievēlētās Rīgas domes darbības laikā, norādījusi ministrija.

Otrdien VARAM plānota tikšanās ar Saeimas frakciju pārstāvjiem, lai pārrunātu šo likumprojektu.

"Jaunā Vienotība" (JV) valdes un frakcijas kopsēdē vienojās atbalstīt VARAM pozīciju par Rīgas domes atlaišanu, aģentūru LETA informēja JV. "Mēs jau vairākkārtīgi esam vērsuši gan VARAM, gan sabiedrības uzmanību uz to, ka Rīgas domes vadība Nila Ušakova (S) un Andra Amerika (GKR) personā ir pieļāvuši, ka Rīgā valda korupcijas sērga. To var izdzīt, atlaižot korupcijas saēsto domi un pēc iespējas ātrāk izsludinot jaunas vēlēšanas Rīgā," uzsver "Vienotības" Rīgas domes frakcijas priekšsēdētājs Vilnis Ķirsis.

Arī Jaunās konservatīvās partijas deputāti varētu atbalstīt šo likumprojektu, aģentūrai LETA apliecināja politiskā spēka priekšsēdētājs Jānis Bordāns. Līdzīga nostāja ir arī nacionālajai apvienībai "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK.

"KPV LV" līderis Artuss Kaimiņš aģentūrai LETA pauda, ka par šo likumprojektu sākotnēji lems valdība, tātad tam jāiziet valdības "juridiskais siets". Ja priekšlikums nonāks Saeimā, tas nozīmēs, ka tam ir nepieciešamais juridiskais un tiesiskai ietvars, un "KPV LV" to atbalstīs, piebilda politiķis.

"Attīstībai/Par!" līderis Daniels Pavļuts akcentēja, ka sen jau ir bijušas bažas "par Rīgas domes vadības iesaisti, iespējams, liela mēroga izsaimniekošanā un, iespējams, arī koruptīvās lietās", tāpēc apspriest šādu likumprojektu un runāt par domes atbildību ir absolūti pamatoti. Vienlaikus politiķis uzsvēra, ka likumprojektiem jābūt tiesiski pamatotiem, līdz ar to par konkrētu ieceri apvienība varēs sniegt viedokli tad, kad būs to izvērtējusi. Pagaidām par šo likumprojektu AP dzirdējusi tikai no plašsaziņas līdzekļiem, bet otrdien VARAM iecerēta tikšanās par šo jautājumu.

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) pirmdien pārrunāja ar Gerhardu iecerēto likumprojektu. ZZS valdes priekšsēdētājs Armands Krauze aģentūrai LETA sacīja, ka ZZS pagaidām nepieņēma lēmumu, jo jāizvērtē visi dokumenti un pamatojums. Jāsaprot, vai likumprojekts atbilst Satversmei un citiem likumiem, tomēr par korupcijas ēnu Rīgas domē atbildīgajiem jāuzņemas politiskā atbildība, uzsvēra Krauze.

"Saskaņas" Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs uzskata, ka šis būs tiesiski pamatots risinājums un iniciatīvu. "Nevar būt tā, ka politiskie konkurenti balsojot tiesās. Tas ir ačgārni," pauda Urbanovičs. Vienlaikus viņš apgalvoja, ka partija "nemitīgi un tagad īpaši" tiek pārrunāti jautājumi saistībā ar Rīgas domi.

VARAM paziņojumā medijiem norādīts, ka ministrija izvērtējusi domes atbildību pašvaldības SIA "Rīgas satiksmes" lietā, kā arī, izstrādājot likumprojektu, ņemti vērā līdz šim konstatētie pārkāpumi, nepilnības un bezdarbība pašvaldības darba procesos, tai skaitā attiecībā uz "Rīgas satiksmi".

Pēc Gerharda teiktā, esot paveikts apjomīgs darbs, lai skrupulozi izvērtētu Rīgas domes darbu, it sevišķi "Rīgas satiksmes" pārraudzības un kontroles jomā. "Nav pieļaujama situācija, ka laikā, kad tiesībsargājošās institūcijas veic procesuālās darbības pašvaldības uzņēmumā, kur tiek minēts, iespējams, pat mākslīgs iepirkumu sadārdzinājums 5% līdz 7% apmērā - Rīgas dome neuzņemas atbildību par notiekošo, tā vietā sasaucot formālu sēdi "uzticības" izteikšanai priekšsēdētājam. Turklāt šis ne tuvu nav pirmais publiski izskanējušais skandāls saistībā ar iespējamām nelikumībām "Rīgas satiksmē". Līdz ar to, ņemot vērā konstatētos faktus, VARAM sagatavotais likumprojekts par domes atlaišanu nekavējoties iesniegts valdībai," paudis Gerhards.

Kā ziņots, lēmumu aicināt Gerharda vadīto ministriju virzīt valdībā likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu sestdien kongresā pieņēma viņa pārstāvētā nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK.

Rosinājumu balsot par šādu uzdevumu ministram izteica kādreizējais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Einārs Cilinskis (VL-TB/LNNK), norādot, ka, lai būtu iespējams atvēlēt pienācīgus līdzekļus inovācijām un sociālajai sfērā, ir jātiek galā ar korupciju.

LETA jau ziņoja, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs sācis kriminālprocesu saistībā ar trim "Rīgas satiksmes" veiktajiem iepirkumiem. Minētajā lietā aizturētas septiņas personas, tostarp "Rīgas satiksmes" bijušais vadītājs Leons Bemhens, kuram tagad kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums.