Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Rīgā \ Rīgas domē

Rīgas dome sakārtos bijušo Ērenpreisa velosipēdu darbnīcas ēku

© F64 Photo Agency

Rīgas domes Pilsētas īpašumu komiteja lēmusi piespiedu kārtā sakārtot Brīvības ielā 193 esošo, bijušo Gustava Ērenpreisa velosipēdu darbnīcas ēku.

Īpašums sastāv no zemes vienības 15 334 kvadrātmetru platībā un divām ēkām. 2012.gadā departaments klasificēja būves kā cilvēku drošību apdraudošas un vidi degradējošas būves, piemērojot tiem paaugstinātu nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3% apmērā.

Viena no īpašumā esošajām būvē ir kādreiz ievērojamā uzņēmuma "G. Ērenpreis velosipēdu fabrika" ēka un tās galvenais korpuss ir iekļauts Latvijas Industriālā mantojuma objektu sarakstā, kā rezultātā to nedrīkst nojaukt.

Kopš 2012.gada departaments vairākkārt mēģinājis uzrunāt īpašniekus - SIA "Nekustamo īpašumu sabiedrība "Zvaigznes centrs", lai namu sakārto, taču ēku vizuālais un tehniskais stāvoklis līdz šim nav uzlabojies.

Namiem ir pieļauti būtiski bojājumi lietusūdens novadīšanas sistēmu elementos, nav nodrošināta logu un durvju ailu pilnīga noslēgšana un logu stiklojums, nav likvidēti konstrukcijās augošie koki, ir pieļauta apdares materiālu plaisāšana un daudzi citi bojājumi.

2016.gadā uzņēmums informējis departamentu, ka viena no teritorijā esošo namu nojaukšana ir tehniski sarežģīta, jo tajā atrodas elektrības transformators, kas nepieciešams īpašuma apgādei ar elektroenerģiju, savukārt pašu rūpnīcas ēku plānots pārbūvēt par biroju namu.

Līdz šim gan īpašniekiem nav izdevies izstrādāt un saskaņot atbilstošu būvprojektu, taču tā kā nama tehniskais stāvoklis arvien pasliktinās, pašvaldība uzlikusi par pienākumu nekavējoties, bet ne vēlāk kā divu nedēļu laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas, veikt būvju pilnīgu norobežošanu, kā arī ne vēlāk kā 18 mēnešu laikā izpildīt izstrādāt un saskaņot būvprojektu.

Vienlaikus komiteja pieņēma lēmumu arī par Peitavas ielā 9/11 esošā grausta piespiedu sakārtošanu. Nams pieder vairākiem privātīpašniekiem un kopš 2012.gada tas ir klasificēts kā B kategorijas grausts.

Šī nama pārziņiem noteikts nekavējoties, bet ne vēlāk kā divu mēnešu laikā no šā lēmuma spēkā stāšanās dienas veikt būves kultūrvēsturiskā novērtējuma aktualizāciju un iesniegt to departamentā.

Tāpat noteikts par pienākumu kopīpašniekiem nekavējoties, bet ne vēlāk kā viena mēneša laikā uzsākt paredzētos ēkas bīstamības novēršanas darbus, demontējot vai nostiprinot nama bīstamās konstrukcijas.

Lēmums par namu piespiedu sakārtošanu vēl jāpieņem Rīgas domei.