Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Rīgā \ Rīgas domē

Dome piedāvā igauņiem Zolitūdes traģēdijas vietas atsavināšanu vai maiņu

© Lauris Aizupietis, F64 Photo Agency

Rīgas dome uzaicinājusi uz tikšanos uzņēmuma SIA "Prana property" īpašniekus, lai vienotos par Rīgā, Priedaines ielā 20, esošā īpašuma atsavināšanu vai maiņu, pastāstīja Rīgas domes Pilsētas īpašumu komitejas vadītājs Oļegs Burovs (GKR).

Pašvaldība grib izbeigt kopīpašuma tiesības un cer, ka otra īpašnieku puse piekritīs īpašumu vai nu atsavināt par labu Rīgas pilsētai, vai arī piekritīs to iemainīt pret kādu citu teritoriju Rīgā.

Kādas būs potenciālās igauņu izvēles iespēja jeb, kurus tieši īpašumus pašvaldība varētu piedāvāt kā maiņas objektus, Īpašuma departamenta pārstāvji aģentūrai LETA neatklāja, norādot, ka par to tiks lemts tad, kad būs skaidrs, kādam sadarbības modelim partneri piekrīt.

Vēstule SIA "Prana Property" nosūtīta šodien un konkrēts tikšanās laiks vēl nav zināms.

Kā vēstīts, patlaban dzīvojamā ēka Priedaines ielā 20, kur 2013.gada novembrī sagruva lielveikals "Maxima", kā rezultātā bojā gāja 54 cilvēki, pieder "Prana Property". Tas ir meitas uzņēmums Igaunijas bankai AS "Coop Pank".

Pirms tam nams piederēja SIA "Homburg Zolitude", kas bija attīstītājs visam Priedaines ielas 20 projektam - gan sabrukušajam tirdzniecības centram, gan tam blakus esošajai daudzdzīvokļu mājai. Pērnā gada jūnijā izsolē par 3,9 miljoniem eiro namu ieguva Igaunijas banka "Eesti Krediidipank", kas bija šī īpašuma ķīlas turētājs.

19.oktobrī uzņēmuma pārstāvji Rīgas domes Vidi degradējošo būvju komisijā prezentēja ideju, kas liecina, ka igauņi nākotnē šajā teritorijā gribētu izbūvēt projektu ar dzīvojamo namu, pazemes autostāvvietām un labiekārtotu parku, kurā atrastos arī memoriāls traģēdijas upuriem. Taču Rīgas dome un Zolitūdes iedzīvotāju pārstāvji tam kategoriski iebilst. Pašvaldības ieskatā tur būtu jābūt tikai memoriālam, bez komerciālās darbības vietām un minimālo apdzīvojamu zonu.

Tā kā 70% īpašuma pieder Rīgas domei, bet atlikusī daļa - "Prana property", abas puses oktobra izskaņā vienojās par turpmāku sadarbību, lai vienotos par visām iesaistītajām pusēm labvēlīgāko risinājumu.