Rīgas dome piešķirs nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus

Rīgas pašvaldība vairākām iedzīvotāju grupām plāno piešķirt nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus.

To paredz Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komitejas šodien akceptētie grozījumi saistošajos noteikumos "Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtība Rīgā".

Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus 50% apmērā plānots piešķirt personām par pašvaldības īpašumā esošo vai piekritīgo zemi, kas iznomāta mazdārziņu vajadzībām.

Tāpat 50% atlaidi plānots piešķirt personām, kurām ir trīs vai vairāk bērni, kuri pieteikuma izskatīšanas brīdī nepārsniedz 19 gadu vecumu un ar kuriem ir kopīga deklarētā dzīvesvieta.

Pašvaldība iecerējusi arī noteikt nodokļa atvieglojumus 50% apmērā personām, kurām ir bērns ar invaliditāti un ar kuru ir kopīga deklarētā dzīvesvieta.

Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtību reglamentē Rīgas domes saistošie noteikumi "Nekustamā īpašuma nodokļa piešķiršanas kārtība Rīgā", kas nosaka nodokļu maksātāju kategorijas, kuriem piešķirami nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumi, kā arī apmēru, kādā tie piešķirami.

2010.gadā Rīgas domē saņemti vairāki iesniegumi no nodokļu maksātājiem - daudzbērnu ģimenēm, ģimenēm ar bērniem-invalīdiem, kā arī personām, kas nomā pašvaldības zemi mazdārziņu vajadzībām, - ar lūgumu veikt grozījumus saistošajos noteikumos, paredzot noteikt nodokļa atvieglojumus arī šīm nodokļu maksātāju kategorijām, lūgumu pamatojot ar objektīvām grūtībām nomaksāt aprēķināto nekustamā īpašuma nodokli.

Šādu nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu ieviešana pašvaldībai gadā izmaksātu 34 000 latu, liecina Finanšu departamenta veiktie aprēķini.

Galīgais lēmums par atvieglojumu piešķiršanu būs jāpieņem domes sēdē.

Latvijā

Šonedēļ tika izziņots mazskaitlīgs gājiens no Saeimas uz Ministru kabinetu, lai protestētu pret pensiju plānu izmaiņām. Jautājums, vai akcijas jēga bija vērsta uz to, lai nākotnē piešķiramās pensijas būtu nevis lielākas, bet gan mazākas, vai tomēr Vecrīgā TV kameru priekšā notika domubiedru vingrināšanās politiskajās aktivitātēs, vai ar gājiena palīdzību tika aizstāvētas kredītiestāžu biznesa intereses?

Svarīgākais