Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Rīgā \ Rīgas domē

Āgenskalna tirgū sola ierīkot lasītavu, konferenču zāli un 60 tirdzniecības vietas

© f64

Rīgas domes Pilsētas īpašumu komiteja ir akceptējusi SIA "Kalnciema iela" sagatavoto Āgenskalna tirgus teritorijas atjaunošanas projektu, kas paredz tirgū ierīkot arī lasītavu un konferenču zāli.

SIA "Kalnciema iela" pārstāvis Kārlis Dambergs norāda: "Kalnciema kvartāla teritorijas sakārtošana mums prasīja 18 gadus un pieļauju, ka ar Āgenskalnu varētu būt līdzīgi, jo līdzās ir spēļu zāles, lombardi, tādēļ palīdzība mums noderēs. Taču man ir pārliecība, ka ar savu uzdevumu mēs tiksim galā un Āgenskalna tirgus būs ne tikai lieliska vieta rīdziniekiem, bet ar to mēs spēsim nest Rīgas vārdu arī ārpus pilsētas robežām," sacīja Dambergs.

Tirgus atjaunošanas projekta vadītājs Roberts Valdmanis klātesošajiem pastāstīja, ka izstrādātais plāns paredz novērst esošās Āgenskalna tirgus ēkas administratīvās daļas avārijas stāvokli, izstrādāt risinājumus šīs zonas visu stāvu un pagraba pārsegumu rekonstrukcijai, un, ja nepieciešams - nomaiņai, kā arī projekta dokumentāciju sagatavot tā, lai šos darbus varētu veikt un nodot ekspluatācijā neatkarīgi no kopējā apjoma.

Šādus pat darbus paredzēts veikt arī Āgenskalna tirgus ēkas tirdzniecības daļai. Avārijas stāvokļa novēršanas būvdarbus plānots uzsākt 2019.gada pavasarī.

Atjaunošanas projekts paredz izstrādāt arī Āgenskalna tirgus ēkas rekonstrukcijas plānu un secību. Tirgus ēkas pirmo stāvu paredzēts saglabāt kā tirdzniecības vietu un ierīkot tajā vismaz 65 patstāvīgas tirdzniecības vietas dažādām produktu grupām, kā arī vietējo zemnieku, ražotāju tirdzniecības vietas.

Otrais stāvs kalpos kā administratīvais korpuss ar iespēju veikt komercdarbību vai izīrēt telpas. Tāpat tur paredzēts ierīkot lasītavu, ko varēs izmantot arī kā konferenču telpu apmācībām vai meistarklasēm.

Valdmanis pastāstīja, ka atsevišķa projekta daļa būs ēkas fasādes atjaunošana, kas paredzēs logu, durvju un citu elementu restaurāciju vai, ja nepieciešams, nomaiņu. Tāpat rekonstruēti tiks arī visi iekšējie inženiertīkli.

Jau ziņots, ka tiesības turpmākos 30 gadus nomāt Āgenskalna tirgu un tam piegulošo teritoriju šogad maijā ieguvis Kalnciema kvartālā saimniekojošais uzņēmums SIA "Kalnciema iela". Minētais Kārlim Dambergam piederošais uzņēmums bija vienīgais, kurš pieteica savu kandidatūru izsolē.

Ar SIA "Kalnciema iela" līgumu paredzēts slēgt uz 30 gadiem, neparedzot iespēju nomnieka ieguldītās investīcijas atlīdzināt, taču nosakot pienākumu nomniekam plānotos ieguldījumus saskaņot ar īpašuma valdītāju.

Plašāku sabiedrības uzmanību Āgenskalna tirgus piesaistīja pērnā gada izskaņā, kad kļuva zināms, ka tirgus sliktā tehniskā stāvokļa dēļ no gada sākuma to plānots slēgt. Neraugoties uz iedzīvotāju iebildumiem, kopš šā gada 1.janvāra tirgus vairs nav pieejams apmeklētājiem.

No šī gada 3.augusta tirgū ir atsākta āra tirgošanās.