Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Rīgā \ Rīgas domē

RD vēlas likt punktu deputātu jautājumiem; opozīcija sašutusi par vārda brīvības ierobežošanu

© F64

Rīgas domes valdošās koalīcijas deputāti Vjačeslavs Stepaņenko (GKR) un Anna Vladova (S) piedāvā mainīt pašvaldības nolikumu un ierobežot deputātu iespējas uzdot jautājumus par pašvaldībā skatāmajiem jautājumiem.

Stepaņenko un Vladova piedāvā pašvaldības nolikumā iekļaut normu, ka turpmāk domes sēdēs deputātiem būtu tiesības ziņotājiem uzdot ne vairāk kā trīs jautājumus.

Tāpat valdošās koalīcijas deputāti rosina noteikt, ka Rīgas domes deputātiem būtu tiesības viena jautājuma izskatīšanas laikā pieprasīt tikai vienu pārtraukumu. Līdz šim pārtraukumus viena jautājuma skatīšanas laikā pārtraukumu varēja izsludināt katra frakcija un jautājumus varēja uzdot neierobežoti, ko arī opozīcija bieži izmantoja.

Rīgas domes deputāti pašlaik jau vairāk nekā stundu asi diskutē par šiem valdošās koalīcijas priekšlikumiem. Par ieceri sašutumu, kritiku un dusmas neslēpa teju neviens opozīcijas pārstāvis un aicināja kolēģus šo priekšlikumu atsaukt.

"Iespējams, jums ir grūti pieņemt līdztiesību, bet tā demokrātija strādā. Demokrātija paredz jautājumu uzdošanu un paredz atbilžu sniegšanu. Man šķiet, mēs runājam par burkāniem, jūs - par apelsīniem, mēs - par banāniem, jūs atkal - par apelsīniem, un mēs viens otru vispār nedzirdzam. Pietiek nodarboties ar muļķībām," sacīja deputāts Mārtiņš Bondars (LA).

Arī "Vienotības" frakcijas vadītājs Vilnis Ķirsis norādīja, ka "pozīcijai vairs nav pie kā ķerties, lai apspiestu rīdzinieku gribu". "Jūs esat negodīgi un šādas normas ir nelikumīgas. 106 000 rīdzinieku, kuri balsoja par opozīciju, patlaban atkal tiks apspiesti," teica Ķirsis, norādot, ka pirmo reizi opozīcijas tiesības tika ierobežotas, nosakot negodīgu proporcionalitātes sadalījumu domes komitejās.

Sašutumu par to, cik pēkšņi "tiek mainītas fundamentālas lietas, kas nodrošina vārda brīvību", neslēpa arī deputāte Baiba Broka (VL/TB-LNNK), kura aicināja priekšlikumu atsaukt.

Savukārt "Latvijas attīstībai" frakcijas vadītājs Juris Pūce valdošajai koalīcijai pat savā ziņā piedraudēja. "Ja priekšlikums atsaukts netiks, mēs debatēsim par katru šīs dienas darba kārtības jautājumu, kuri kopumā ir 145, un pie katra izsludinātā pārtraukuma katra opozīcijas frakcija ņems tai pienākošos pārtraukumu. Līdz ar to negaidiet, ka šonedēļ domes sēde varētu beigties," teica Pūce.

Pūce pauda viedokli, ka šo grozījumu vienīgais mērķis ir samazināt opozīcijas pilnvaras un traucēt tai aizstāvēt vēlētāju intereses. "Mazākumam ir tiesības tikt uzklausītam. Kāpēc, lai mēs šādu ieceri atbalstītu? Es saprotu, ka jūs esat noguruši mūs dzirdēt, ka jums ir bail no tā, ko mēs varētu pajautāt," teica deputāts.

Tobrīd LA frakcija paņēma pārtraukumu, kura laikā valdošās koalīcijas pārstāvji savā starpā aktīvi sāka diskutēt. Pēc pārtraukuma "Saskaņas" deputāts Mihails Kameņeckis piedāvāja šī jautājuma skatīšanu atlikt, taču deputāti turpināja diskusijas par to, ko šādas normas ieviešana varētu nodarīt.

"Man vēlētājs atsūtīs desmit jautājumus un es izlozēšu trīs, kurus uzdošu? Jūs smejaties?" retoriski taujāja deputāts Sandis Riekstiņš (JKP). Patlaban diskusijas par priekšlikuma atsaukšanu un izskatīšanu vēl turpinās.

Informācija par Rīgas domes dokumentu apriti liecina, ka minētie priekšlikumi izskatīšanai tika iesniegti šodien plkst.8.55.