VL-TB/LNNK Rīgas mēra amatam virza Baibu Broku

© Gints Ivuškāns, F64 Photo Agency

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) Rīgas mēra amata kandidāte būs pašreizējā Rīgas domes deputāte Baiba Broka.

Par to šodien vienojās VL-TB/LNNK valde. Iepriekš partijas Rīgas nodaļa kā iespējamus kandidātus uz šo amatu izvirzīja Broku un Saeimas deputātu Rihardu Kolu, bet viņš savu kandidatūru atsaucis.

VL-TB/LNNK prioritātes nākamajā Rīgas domes sasaukumā būs uzņēmējdarbības attīstīšana, kapitālsabiedrību darbības caurredzamība un atbalsts ģimenēm.

Broka uzsvēra, ka uz iepriekšējām Rīgas domes vēlēšanām VL-TB/LNNK gāja ar idealizētu redzējumu, jo nebija darbojusies domē, bet tagad pēc četru gadu darbošanās pašvaldībā partija redzot, kā dome darbojās un kas tās darbībā ir jāmaina.

Konkrētu partijas programmu un mērķus tā publiskos tuvākajā laikā pēc tam, kad būs apzināta visa komanda, kas piedalīsies vēlēšanās. Pašreiz Broka norādīja trīs virzienus, kuros VL-TB/LNNK plāno darboties Rīgas attīstībai.

Politiķe uzsvēra, ka būtisks ir atbalsts ģimenēm, kas nozīmē, ka visiem bērniem jābūt nodrošinātām vietām bērnudārzā, turklāt tiks veikta pakāpeniska pāreja uz mācībām latviešu valodā. Viņa uzsvēra, ka Rīgā jāuzlabo izglītības iestāžu darbinieku sociālā aizsardzība un darba apstākļi. Visas esošās sociālās atlaides pilsētā saglabāsies, bet Broka uzskata, ka, pareizi saimniekojot, varētu piešķirt arī vairāk atlaides citām sabiedrības grupām.

Tāpat viena no partijas prioritātēm ir Rīgas finanšu plānošanas un vadības sakārtošana un uzņēmējdarbības veicināšana. Broka uzskata, ka pašvaldībai ir ārkārtīgi augsts parādu līmenis, tāpēc nebūs iespējams nodrošināt ilgtspējīgu un sabalansētu budžetu. Rīgas pilsētas kredītreitings jau divus gadus esot zemāks nekā valstī un bez uzlabojumiem. Kredītreitingu aģentūras atzīstot, ka Rīgas domes finanšu vadības kapacitāte un ilgtermiņa finanšu plānošana ir vāja un negatīvi ekonomiskie notikumi var būtiski ietekmēt tās spēju pildīt uzņemtās saistības.

Broka pauda, ka Rīgai ir iespēja paplašināt ieņēmumu bāzi un kļūt par jauno uzņēmumu un inovāciju centru Baltijā, jo tieši galvaspilsētā atrodas lielākās Latvijas augstskolas, kas šobrīd saviem spēkiem atbalsta jaunos zinātniekus, bet viņu atklājumu pielietošanai komercdarbībā nepieciešams dibināt biznesa inkubatorus. Latvijas Universitātes un Rīgas Tehniskās universitātes kopīgais "Zaļais inkubators" un tajā darbojošies jaunie uzņēmumi 2015.gadā valsts budžetā samaksāja gandrīz 1,8 miljonus eiro. Ideju ir vairāk nekā augstskolas pašas spēj atbalstīt, tāpēc pašvaldība varētu iesaistīties un iedrošināt jaunos uzņēmējus un zinātniekus. Tāpat esot jāveicina Rīgas sadarbība ar uzņēmējiem uz publiskās privātās partnerības pamatiem.

Kā trešo virzienu Broka minēja kapitālsabiedrību pārvaldību. Viņa uzsvēra, ka pašreiz Rīgas domes opozīcijai nav informācijas par finanšu izlietošanu kapitālsabiedrībās, turklāt konstatēti daudz skandāli saistībā ar kapitālsabiedrību iepirkumiem un korupciju tajās.

"Pēdējo gadu laikā Rīga ir izcēlusies ar vairākiem liela mēroga projektiem, kuru nepieciešamība nav pietiekami kritiski izvērtēta un kuru izmaksas, darījumu necaurspīdīgums, korupcijas skandāli ir padarījuši mūsu valsts galvaspilsētu par sliktas saimniekošanas kaunpilnu piemēru. Esot mazākumā Rīgas domē, Nacionālajai apvienībai nav iespējas šo izsaimniekošanas neprātu apturēt. Taču darbs opozīcijā man ir ļāvis saprast, kā funkcionē lielpilsētas mehānisms un kas tieši ir jādara citādi," atzina Broka.

Broka uzsvēra, ka ir gatava parakstīt vienošanos ar "Zaļo un zemnieku savienību" un "Vienotību", kurā viens no punktiem paredz nesadarboties ar "Saskaņu" un "Gods kalpot Rīgai".

VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars preses konferencē informēja, ka partijas mērķis ir Rīgā no varas nogāzt pašreizējo vadību. Dzintars piebilda, ka mērķis ir ambiciozs bet viņaprāt izpildāms.

Dzintars pastāstīja, ka Broka mēra amata kandidatūrai izvēlēta tāpēc, ka viņai ir pieredze domes darbā. Turklāt pagājušās pašvaldību vēlēšanās VL-TB/LNNK viņas vadībā uzrādījusi ļoti labus rezultātus. Savukārt otrs Rīgas nodaļas izvirzītais kandidāts Rihards Kols partijas valdes sēdē esot savu kandidatūru atsaucis, norādot, ka, viņaprāt, Broka ir atbilstošāka šim amatam.

Broka arī iepriekšējās pašvaldību vēlēšanās bija VL-TB/LNNK saraksta līdere Rīgā. Viņa tika ievēlētā Rīgas domē, bet VL-TB/LNNK tajā darbojās opozīcijā. Vēlāk Broka kļuvusi par tieslietu ministri toreizējās premjerministres Laimdotas Straujuma (V) valdībā. Pēc tam, kad Satversmes aizsardzības birojs nemainīja nostāju par atteikumu piešķirt Brokai pielaidi valsts noslēpumam, viņa atkāpās no ministres amata un atjaunoja Rīgas domes deputātes mandātu.

Jau ziņots, ka pārējās valdošās koalīcijas partijas arī nosaukušas savus saraksta līderus Rīgā - "Vienotība" izvirzījusi parlamentārieti Vilni Ķirsi, savukārt Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) - politiskā spēka valdes priekšsēdētāju Armandu Krauzi.

Pašvaldību vēlēšanas notiks šogad jūnijā.

Latvijā

Satiksmes ministrija (SM) ir sagatavojusi grozījumus Autoceļu lietošanas nodevas likumā, ar kuriem plānots palielināt valsts pamatbudžeta ieņēmumus no autoceļu lietošanas nodevas 2025.gadā 25,765 miljonu eiro apmērā, kā arī turpmāk ik gadu 25,105 miljonu eiro apmērā, izriet no Finanšu ministrijas (FM) informatīvā ziņojuma, kuru ceturtdien skatīs valdība.