Rīgas dome pārņem Lielos kapus un dod zaļo gaismu Okupācijas muzeja pārbūvei

© Lauris Aizupietis, F64 Photo Agency

Šodien Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas deputāti ir atbalstījuši divus būtiskus lēmumus - gan Lielo kapu teritorijas atpirkšanu no Latvijas Evanģēliskās luteriskās baznīcas, gan arī Latviešu Strēlnieku laukuma daļas nodošanu valstij.

Ar Lielajiem kapiem saistītais lēmuma projekts paredz atpirkt zemesgabala daļu 225 092 kvadrātmetru platībā Klusajā ielā 2 par 326 383 eiro jeb 1,45 eiro kvadrātmetrā, zemesgabala daļu 27 656 kvadrātmetru platībā Senču ielā, Miera ielā un Mēness ielā par 42 037 eiro jeb 1,52 eiro kvadrātmetrā, kā arī zemesgabalu 2646 kvadrātmetru platībā Miera ielā un Senču ielā par 4021 eiro jeb 1,52 eiro kvadrātmetrā.

Lēmumprojekts paredz atdalīt trīs zemesgabalus, uz kuriem atrodas Rīgas Kristus draudzes dievnams, Rīgas Augšāmcelšanās draudzes dievnams un draudzes nams. Zemesgabalu atdalīšana varētu ilgt aptuveni gadu.

Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs (GKR) pastāstīja, ka Lielo kapu valdītājs būs Īpašuma departaments, apsaimniekošanu nodrošinās pašvaldības SIA "Rīgas meži" un par vēsturiskajām vērtībām atbildēs Rīgas Pieminekļu aģentūra. Sākotnēji kapu teritorijas apkopšanai paredzēti vienreizēji izdevumi 150 000 eiro apmērā speciālās tehnikas iegādei, bet pēc tam Lielo kapu kopšana varētu izmaksāt aptuveni 150 000 eiro gadā. Savukārt pieminekļu sakopšanai nepieciešamai finansējums vēl nav zināms.

Tāpat Rīgas domes Pilsētas īpašuma komiteja skatīja jautājumu par pašvaldības piederošā zemesgabala daļas rezervēšanu LELB, gan tāpēc, ka luterāņu baznīca ir piekritusi pārdot pašvaldībai Lielos kapus, gan tāpēc, ka LELB Virsvalde lūgusi Rīgas domei rezervēt tai zemesgabalu dievnama celtniecībai.

Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas lēmuma projekts paredz rezervēt LELB dievnama būvniecības vajadzībām daļu no Rīgas pilsētas pašvaldībai piederošā zemesgabala pie Anniņmuižas parka.

Rīgas dome par minētajiem jautājumiem lems sēdē 20.decembrī.

Tāpat Rīgas domes Pilsētas īpašuma komiteja ir lēmusi, ka Latviešu Strēlnieku laukuma daļa tiks nodota valstij Latvijas Okupācijas muzeja otrās kārtas izbūvei. Atdalāmais zemesgabals ir 712 kvadrātmetru liels un atrodas pie Grēcinieku ielas, blakus Okupācijas muzeja ēkai Strēlnieku laukumā.

Zemesgabals vajadzīgs Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla izveidei. Atbilstoši Latviešu strēlnieku laukuma detalplānojumam zemesgabals atrodas publiskās apbūves kultūras iestāžu teritorijā. Paredzēts, ka atdalāmais zemesgabals tiks pievienots valstij piederošam zemesgabalam Latviešu Strēlnieku laukumā 1.

Lēmuma projektā norādīts, ka vienlaicīgi ar valsts īpašuma tiesību nostiprināšanu uz nekustamo īpašumu zemesgrāmatā tiek ierakstīta atzīme, ka "zemesgabals izmantojams valsts pārvaldes funkcijas - valsts politikas realizācijai muzeju jomā - veikšanai".

Tāpat paredzēts, ka nekustamais īpašums nododams atpakaļ bez atlīdzības Rīgas pilsētas pašvaldībai, ja tas vairs netiks izmantots minētās funkcijas veikšanai.