Rīgas dome nolemj pārdot daļu Lucavsalas

© F64

Neraugoties uz mazdārziņu nomnieku iebildumiem un Rīgas domes opozīcijas deputātu argumentiem, ar Rīgas pašvaldības koalīcijas partiju "Saskaņas centrs" un "Gods kalpot Rīgai" deputātu lēmumu šodien nolemts pārdot izsolē pašvaldībai Lucavsalā piederošos zemesgabalus.

Rīgas domes sēdē šodien bija ieradušies aptuveni 30 cilvēki, kas iebilda pret Lucavsalas pārdošanu un lūdza iespēju paust savu viedokli deputātu priekšā. Balsojot par to, vai dot vārdu biedrības "Jumpravsala" vadītājai Rasmai Griņai, koalīcijas deputāti atturējās, tāpēc iedzīvotāju pārstāve netika uzklausīta.

Rīgas vicemērs Andris Ameriks (GKR) šodien domes sēdē skaidroja, ka pašvaldībai nav un nebūs naudas, lai sakārtotu un uzturētu tik apjomīgu teritoriju, jo tajā nepieciešamas apjomīgas investīcijas infrastruktūras izbūvei. Investora piesaiste esot vienīgais šī zemesgabala attīstības veids, turklāt pilsēta tādējādi iegūtu jaunas darbavietas un papildus nodokļu ieņēmumus, par ko maksāt par sabiedrisko transportu un finansētu citas vajadzības.

Ameriks domes sēdē klātesošajiem Lucavsalas pārdošanas pretiniekiem sacīja, ka investoru piesaistīšana prasīs ilgāku laiku, un solīja, ka Lucavsalas iemītnieki vēl vismaz trīs gadus droši varēšot izmantot mazdārziņus. Pa to laiku pašvaldība atrisināšot jautājumu par citu vietu, kur šos dārziņus veidot.

"Zemi neviens nekur neaizvedīs, tā paliks Rīgā, un tai ir vajadzīgs investors, jo ir nepieciešams gan ūdens, gan kanalizācija. Rīgas dome piedāvā atklātu diskusiju par šo teritoriju. Opozīcija šo jautājumu mēģina saasināt, gatavojoties rudenī gaidāmajiem notikumiem," uzskata Ameriks.

Opozīcijas domnieks Andris Lācis (VL-TB/LNNK) uzsvēra, ka ar šo lēmumu pašvaldība ietekmēs divas milzīgas iedzīvotāju grupas – Rīgas iedzīvotājus kopumā, kuriem pašvaldība ņem nost nekustamo īpašumu, un mazdārziņu izmantotājus, kuriem Rīgas dome šodien nedeva tiesības runāt. "Ar to jūs parādījāt, ka jums neinteresē uzzināt, kāda būs jūsu lēmumu ietekme uz cilvēkiem. Liedzot aizstāvēt savu viedokli, ir smieklīgi pēc tam apgalvot, ka Rīgas dome aicina iedzīvotājus uz diskusiju," norādīja Lācis.

Lācis arī piebilda, ka tā vietā, lai pašvaldības izpilddirekcija demonstrētu, kādi nodeguši grausti atrodami Lucavsalā, tai būtu jāseko, lai šādu degradētu būvju tur nebūtu.

Opozīcijas domnieki arī pauda bažas, ka reizē ar mazdārziņu teritoriju un pieeju Daugavas ūdeņiem tiks apdraudēta arī Lucavsalas airēšanas bāzes pastāvēšana.

Pēc gandrīz divu stundu ilgām diskusijām ar koalīcijas domnieku balsu vairākumu Rīgas domē pieņemts lēmums pārdot 10 zemesgabalus Lucavsalā, kuru kopējā platība ir 102,9 hektāri.

Kā norāda pašvaldība, vienīgā Lucavsalas saikne ar citām Rīgas pilsētas teritorijām ir pa Salu tiltu, kas pārdodamo salas daļu šķir no labiekārtotās Lucavsalas daļas. Kā norāda domes amatpersonas, vietējā ielu tīkla Lucavsalā uz rietumiem no Salu tilta praktiski neesot - esošo celiņu tīkls izveidojies tās lietotāju dabiskā ietekmē un lielākā daļa Lucavsalas teritorijas pašlaik ir Rīgas pilsētas iedzīvotājiem un tās viesiem nepieejama.

Ievērojot īpašo dabas resursu klātesamību un nepieciešamos vides aizsardzības nosacījumus, Luvcavsalas teritorijas attīstībā nepieciešami apjomīgi investīciju ieguldījumi, tāpēc Rīgas domes Īpašuma departaments kā zemesgabalu valdītājs ierosina šos zemesgabalus pārdot, lai "veicinātu finanšu līdzekļu ieguldīšanu Lucavsalas teritorijas attīstībā un panāktu efektīvāku un ātrāku teritorijas attīstību".

Jau ziņots, ka ģimenes dārziņu apvienība "Jumpravsala", Vides aizsardzības klubs un jauniešu kustība "Lucavsalas ekokopiena" šodien pirms domes sēdes Rātslaukumā protestēja pret iecerēto Lucavsalas zemes atsavināšanu un nodošanu izsolē, jo uzskata par pilnīgi nepieļaujamu vienīgās tik plašās zaļās teritorijas pašā Rīgas centrā izpārdošanu.

Lucavsalas aizstāvji norāda, ka Rīgā ir jau pieredze ka, atsavinot dārziņu teritorijas, situācija nebūt neuzlabojas un privātie investori nav ieinteresēti teritorijas labiekārtošanā, par ko liecina Skanstes ielas rajons. Likvidējot dārziņus, tika solīts gan sporta parks, gan teritorijas pilnīga labiekārtošana. Ir pagājuši jau vismaz 10 gadi, taču daļēji labiekārtota ir palikusi tikai viena ielas puse - otra pašlaik ir kļuvusi par degradētu, nesakoptu, piedrazotu teritoriju," norāda piketētāji.

Kā liecina aģentūras LETA arhīva informācija, Rīgas pašvaldība jau vairākus gadus nespēj izlemt, ko iesākt ar īpašumu Lucavsalā. 2007.gadā nogalē teritorijas attīstīšanai tika dibināta SIA "Lucavsalas attīstība" ar 711 000 eiro pamatkapitālu, kas vēlāk tika reorganizēta un pievienota pašvaldības SIA "Rīgas pilsētbūvnieks". Zemesgabalus Lucavsalā bija plānots iekļaut "Rīgas pilsētbūvnieka" pamatkapitālā kā mantisko ieguldījumu.

2007.gadā eksperti Lucavsalas zemes vērtību noteikuši aptuveni no 5,5 līdz 74 miljoniem eiro.

"Rīgas pilsētbūvnieks" pērn decembrī secinājis, ka zemesgabali Lucavsalā nav izmantojami kapitālsabiedrības kā publiskas personas komercdarbībai, veicinot dzīvojamā fonda attīstību. Rīgas domes Īpašuma departaments savukārt norāda, ka šā gada 27.maijā Rīgas domes sēdē tika apstiprināta Rīgas ilgtspējīgas attīstības stratēģija līdz 2030.gadam, kurā cita starpā ir noteikts, ka ir veicama Lucavsalas teritorijas ilgtspējīgāko un ekonomiski pamatotāko attīstības risinājumu meklēšana.

Svarīgākais