Saeima par tiesībsargu ieceļ Juri Jansonu

© f64

Saeima šodien tiesībsarga amatā iecēla opozīcijā esošā "Saskaņas centra" virzīto juristu Juri Jansonu. Par viņu balsoja 53 deputāti, bet pret bija 40.

Otra kandidāte - "Vienotības" virzītā Anita Kovaļevska - saņēma 39 balsis. Viens deputāts nobalsoja pret abiem kandidātiem.

Jansons tiesībsarga amatā stāsies pēc svinīgā zvēresta došanas.

Uzreiz pēc ievēlēšanas Jansons žurnālistiem sacīja, ka viens no viņa galvenajiem uzdevumiem jaunajā amatā būs mainīt kārtību, kādā tiesībsargs tiek izraudzīts, lai turpmāk šis process notiktu demokrātiskāk un saprotamāk.

Kļūstot par tiesībsargu, vispirms Jansons iecerējis tikties ar līdzšinējo Tiesībsarga biroja vadītāju Romānu Apsīti un citiem biroja darbiniekiem, kā arī pievērsīsies šīs iestādes budžeta un kapacitātes jautājumiem.

Jansons arī klāstīja, ka, esot tiesībsarga amatā, ir gatavs sadarboties ar Kovaļevsku, ņemot vērā viņas zināšanas cilvēktiesību jomā. Tāpat jaunievēlētais tiesībsargs plānojis pievērsties savu zināšanu papildināšanai cilvēktiesību jomā.

Savukārt, komentējot balsojuma rezultātus, Jansons piebilda, ka par atbalstu nav bijis pilnībā pārliecināts, jo balsojums bija aizklāts.

Turpretī Kovaļevska teica, ka deputātu balsojums viņu nepārsteidz, jo tas bijis skaidrs jau iepriekš. Tiesnese arī atzina, ka ir gatava sadarboties ar jauno tiesībsargu, sniedzot viņam konsultācijas, taču tādēļ negrasās pamest Administratīvās rajona tiesas tiesneša amatu.

Balsošana notiks ar vēlēšanu zīmēm. Deputātu balsis apkopoja balsu skaitītāji.

Lai kļūtu par tiesībsargu, kandidātam bija jāsaņem vairākuma atbalsts no balsojušajiem deputātiem.

Jansons ieguvis jurista izglītību, viņam ir sociālo zinātņu maģistra grāds ekonomikā, kā arī viņš ir Rīgas Stradiņa universitātes Eiropas Studiju fakultātes doktorants. 2009.gadā Jansons tika iecelts par apdrošināšanas sabiedrības "RSK apdrošināšanas AS" likvidatoru. Savulaik Jansons strādājis Latvijas Bankā, bijis Tieslietu ministrijas Juridiskās palīdzības administrācijas direktors. Jansons bijis e-lietu sekretariāta vadītājs, strādājis arī Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijā par valsts sekretāra vietnieku.

Svarīgākais