Ronis: Latvijas klātbūtne Uzbekistānā sniedz būtiskas priekšrocības Latvijas uzņēmēju darbībai reģio

6.jūlijā darba vizītes Uzbekistānas Republikā ietvaros ārlietu ministrs Aivis Ronis tikās ar Latvijas uzņēmējiem, kas darbojas Uzbekistānas tirgū informācijas tehnoloģiju, loģistikas un transporta, pārtikas rūpniecības nozarē, kā arī banku sektorā un konsultāciju jomā.

Ārlietu ministrs tikšanās laikā ar uzņēmējiem uzsvēra, ka Latvijai Uzbekistāna ir nozīmīgs un perspektīvs sadarbības partneris Centrālāzijas reģionā, un esam ieinteresēti padziļinātā ekonomiskajā sadarbībā. Aivis Ronis atzīmēja, ka Latvijas vēstniecība Taškentā, kas ir viena no nedaudzajām Uzbekistānā akreditētajām rezidējošajām Eiropas Savienības dalībvalstu pārstāvniecībām, ir būtisks priekšnosacījums un atbalsts veiksmīgai uzņēmēju sadarbības attīstībai, ko veicina arī tiešie avioreisi starp Latvijas un Uzbekistānas galvaspilsētām.

Ņemot vērā, ka Uzbekistānā šobrīd strādā ap 30 Latvijas uzņēmumu pārstāvju, uzņēmēji ar vēstniecības atbalstu tuvākajā laikā plāno nodibināt arī Latvijas uzņēmēju asociāciju, tādējādi veicinot Latvijas uzņēmēju pārstāvību un kontaktus ar Uzbekistānas valsts iestādēm un privāto sektoru.

Latvijas uzņēmēji augstu novērtēja Latvijas Republikas vēstniecības Uzbekistānā ekonomisko ievirzi un atvērtību sadarbībai ar uzņēmējiem, vienlaikus aicinot sadarbībā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru stiprināt vēstniecības kapacitāti.

"Latvijas kā Eiropas Savienības dalībvalsts iesaiste un klātbūtne Uzbekistānā sniedz būtiskas priekšrocības Latvijas uzņēmēju darbībai reģionā. Uzņēmējiem un ekspertiem jāizmanto ES palīdzības programmu iespējas šī reģiona valstīm savas produkcijas un inovatīvo risinājumu popularizēšanai un mārketingam," atzīmēja Aivis Ronis.

Vizītes ietvaros ārlietu ministrs apmeklēja arī Eiropas namu (Europa House) Taškentā, kas veic Eiropas Komisijas projektu koordināciju Uzbekistānā, galvenokārt orientējoties uz sadarbību cilvēktiesību, labas pārvaldības, demokratizācijas, izglītības un sociāli ekonomiskās attīstības jomā, kā arī īstenojot projektus ar mērķi stiprināt enerģētikas un transporta savienojumu infrastruktūru, ūdens resursu nodrošinājumu un veicinot cīņu ar kopīgiem draudiem un izaicinājumiem. Eiropas Komisijas projektu koordinators Taškentā Pjērs Pols Antenisens (Pierre-Paul Antheunissens) atzinīgi novērtēja Latvijas ieguldījumu izglītības iniciatīvas īstenošanā Uzbekistānā, kur Latvija ir uzņēmusies galvenā koordinatora lomu.

Latvijā

Trešdien, 18. septembrī, Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļa pievienojās Satiksmes drošības vadības biroja Speciālo uzdevumu nodaļas darbiniekiem, lai akcijas “ROADPOL Drošības dienas” laikā kopīgi pievērstu uzmanību dažādiem ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem. Kopīgā pārbaude tika veikta ar policijas netrafarēto transportlīdzekli.