Rīgā notiks Zaļās ceturtdienas un Lielās piektdienas koncerti

21. un 22. aprīlī Rīgā notiks vairāki garīgās un klasiskās mūzikas koncerti, kuru programma izveidota atbilstoši Klusās nedēļas noskaņām.

21. aprīlī notiks koncerts Rīgas Sv. Pētera baznīcā, kurā Rīgas kamerkoris „Ave Sol” iepazīstinās ar liturģiskās mūzikas piemēriem, ļaujot gremdēties ciešanu laika mitoloģijā. Koncerts „The West Requiem” notiks VEF Kultūras pilī ar vairāku solistu, kamerorķestri un kamerkora „Lietus ceļš” piedalīšanos. Savukārt Rīgas Kultūras un tautas mākslas centrā „Mazā ģilde” kopīgajā Kristus atdzimšanas laika koncertā apvienojušies Latvijas Nacionālās operas solisti Evita Zālīte un Juris Ādamsons, Rīgas jauniešu koris „Sonore” un kamerkoris „Rāte” no Kuldīgas. Koncerta programmā franču komponista Gabriela Forē (Gabriel Fauré) „Rekviēms”. Talantīgā komponista 19. gadsimta beigās radītais Rekviēms ir viena no visvairāk atskaņotajām un populārākajām piemiņas mesām, kuru raksturo vieglums un ticība dzīvei.

Lielajā piektdienā, 22. aprīlī koris „Gaismaspils” un solisti, dziedot ērģeļu un vijoles pavadījumā, piepildīs Sv. Pāvila baznīcu ar melodijām. Savukārt Rīgas Sv. Jāņa baznīcā tiks atskaņota Johannesa Brāmsa (Johannes Brahms) Vācu rekviēma versija simfoniskajam pūtēju orķestrim, ko veidojis Jevgēņija Svetlanova Otrā Starptautiskā diriģentu konkursa laureāts Andris Poga. 22. aprīlī Profesionālajam pūtēju orķestrim „Rīga” rekviēma atskaņojumā pievienosies solisti Kristīne Gailīte un Samsons Izjumovs, jauktie kori „Juventus”, „Austrums” un „Fortius”.

Baroka orķestris „Collegium Musicum Riga” un baroka koris „Collegium Choro Musici Riga” klausītāju vērtējumam nodos izcilā Rīgas Doma kantora Johana Valentīna Mēdera (Johann Valentin Meder) mūziku. Senatnīgais un mūsdienīgais koncertā savīsies ne tikai ar mūzikas palīdzību, bet arī ar īpašo noskaņu, ko radīs sveču gaismas, video instalācijas un tekstu tulkojumi projekcijās uz baznīcas sienas.

22. aprīlī plkst. 12.00 no Sv. Jēkaba katedrāles sāksies Ekumeniskā krusta ceļa gājiens „Via Crucis”, kura laikā notiks desmit apstāšanās dažādās Vecrīgas vietās. Tajās būs mācītāju uzrunas, meditācijas, kā arī tiks rādītas ainiņas no Jēzus Kristus pēdējiem dzīves brīžiem.

Svarīgākais