Rīgā par 95000 latu būvēs un rekonstruēs luksoforus

Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas deputāti šodien atbalstīja līdzekļu piešķiršanu 95 000 latu apmērā 17 jaunu luksoforu objektu projektēšanai, kā arī piecu esošu luksoforu rekonstrukcijai un divu pagaidu luksoforu būvniecībai.

"Satiksmes organizācijas uzlabošana pilsētā ir vienmēr aktuāls jautājums, tādēļ līdzekļi jaunu luksoforu izveidošanai bija ļoti nepieciešami," norāda komitejas priekšsēdētāja p.i. Vadims Baraņņiks," jautājumi par jaunu luksoforu ieviešanu un esošo darbību ir vieni no visbiežāk uzdotajiem no iedzīvotāju puses."

Līdzekļi tiks ņemti no domes programmas „Mērķdotācija pašvaldības autoceļiem un ielām.”

Gājēju drošībai plānota jaunu luksoforu izbūve ielu krustojumos un gājēju pārejās - paredzēts izveidot regulējamas gājēju pārejas, rekonstruēt luksoforus, līdz ar to pabeidzot iesākto pilsētas luksoforu sistēmas rekonstrukciju. Vietās, kur luksoforu signālu redzamība ir ierobežota, tiks uzstādīti papildus dublējošie luksofori, transportlīdzekļu satiksmes luksoforiem paredzēts papildus uzstādīt gājēju luksoforus.

Redzamības pilnveidošana pie gājēju pārejām un krustojumiem - jaunās gājēju pārejas tiks izbūvētas ar apgaismojumu, bet esošās neregulējamās aprīkotas ar speciālo apgaismojumu. Ar speciālo apgaismojumu katru gadu plānots aprīkot vismaz desmit neregulējamas gājēju pārejas.

Plānota vismaz četrās vietās brauktuvju sašaurināšana, drošības saliņu izbūve un ietvju paplašināšana pie gājēju pārejām, kur ir paaugstināts negadījumu risks. Paredzēts turpināt gājēju drošības barjeru uzstādīšanu, katru gadu uzstādot vismaz 500 metrus jaunu gājēju barjeru.

Paredzēta jau esošu luksoforu objektu - rekonstrukcijas projektēšana:

Kr.Valdemāra-Kalnciema-Slokas ielu, Brīvības gatves – Brīvdabas iela, Kandavas ielas - Jūrmalas gatves – Dzirciema ielas,Kr.Valdemāra-Kalpaka-Raiņa ielu un Klusās ielas krustojumos.

Bez tam tiks projektēti jauni luksoforu objekti tādos ielu krustojumos kā -

G.Astras – Lielvārdes, Rusova –Ķīšezera,A.Saharova – Keldiša, Stūrmaņu – Gobas,Dzirnavu – Skolas, kā arī gājēju pārejas Keldiša ielā 10 un 13 (ar apgriešanos), Ilūkstes ielā 30, S.Eizenšteina ielā Nr. 49, Krustpils ielā pie pieturas „Depo”;

Dzirciema ielā pie Nordeķu parka un pie LVU; Vienības gatvē pie Irbenes ielas,

O.Vācieša ielā pie F.Brīvzemnieka ielas,11. novembra krastmalā pie Bīskapa gātes;

Lubānas ielā pie Jukuma Vācieša ielas.

Tiks izbūvēti arī pagaidu luksofori - Jūrkalnes – Apuzes ielu krustojumā un gājēju pāreja Maskavas ielā Nr.178.

Paredzēta arī dzīvojamo zonu noteikšana. Turpmākajos gados ar ceļa zīmju palīdzību plānots noteikt vismaz piecas dzīvojamās zonas. Katru gadu iecerēts izbūvēt vismaz desmit ceļa ātrumvaļņus pie mācību iestādēm un dzīvojamām zonām. Redzamības uzlabošanai atlikušie lampu luksofori tiks nomainīti ar gaismas emisijas diožu luksoforiem. Plānota autotransporta atļautā braukšanas ātruma samazināšana pie mācību iestādēm.

Rīcības plānā paredzēta ceļu infrastruktūras piemērošana cilvēkiem ar pārvietošanās traucējumiem un māmiņām ar bērnu ratiņiem. Veicot ielu un luksoforu objektu rekonstrukciju un būvniecību, vienlaikus arī turpmāk tiks pazeminātas gājēju ietvju apmales.

Jau ziņots, ka Rīgā šogad tiks rekonstruētas 12 neregulējamās gājēju pārejas, kurās tiks veikta ceļa zīmju uzstādīšana, ceļu horizontālo apzīmējumu ar plastikātu uzklāšana, gājēju barjeru uzstādīšana, pieeju izbūve un ietves atjaunošana, redzamības uzlabošana, piemēram, koku vainagošana, kā arī apgaismojuma uzlabošana.

Gājēju pārejas iecerēts rekonstruēt Flotes ielā pie Parādes ielas, Melnsila ielā 22, Piestātnes ielā aiz tilta, Kapteiņu ielā 7 un Kapteiņu ielā pie Miglas ielas, Dammes ielā pie Anninmuižas ielas, Ropažu ielā 35 pie Rīgas 45.vidusskolas, Juglas ielā 20, Ieriķu ielā pie krustojuma ar Laimdotas ielu, Daugavgrīvas ielā 68a, Ieriķu ielā pie krustojuma ar Burtnieku ielu un Kurzemes prospektā 86 pie pietura "Imanta 3".

Gājēju pāreju rekonstrukcija būs jāpabeidz līdz 1.decembrim.