Notiks Ebreju tautas genocīda upuru piemiņas diena

Rīt Rīgā notiks Ebreju tautas genocīda upuru piemiņas diena, kas tiek atzīmēta, pieminot vairāk par 70 000 Latvijas ebreju, kas tika iznīcināti 1941.-1945. gadā nacistu okupētajā Latvijā.

Piemiņas brīdis Rīgā, ko rīko Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padome, notiks svētdien, plkst.12 Gogoļa ielā 25, vietā, kur 1941. gada 4.jūlijā nacistu atbalstītāji nodedzināja Lielo Horālo sinagogu kopā ar lūgšanas namā esošajiem cilvēkiem.

Padomju laikā sadedzinātās sinagogas drupas tika nojauktas un šajā vietā izveidots skvērs. 1980.gadu beigās sinagogas atrašanās vietā tika veikti izrakumi, un 1991.gadā atklāts memoriāls. 2007.gadā blakus tika atklāts piemineklis Žanim Lipkem un visiem Latvijas ebreju glābējiem holokausta laikā. Uz pieminekļa ir iemūžināti to 270 cilvēku vārdi, kuri, riskējot ar savu dzīvību, izglāba no nāves vairāk par 400 ebrejiem.

Pasākumā piedalīsies Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers, Izraēlas ārlietu ministrs Avigdors Lībermans, Latvijas ārlietu ministrs Aivis Ronis, Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Ainārs Šlesers.

Svarīgākais