Rīgā notiks pretnarkotiku dienas pasākumi

Rīt, 29. jūnijā Rīgas domes Labklājības departaments sadarbībā ar biedrību DIA+LOGS rīko pretnarkotiku dienas pasākumus „Narkotikas –solis līdz AIDS” Rīgā.

No plkst. 12:00 laukumā Kaļķu ielas un Basteja bulvāra stūrī un plkst. 14:30 Rīgas Sociālā dienesta (RSD) Atbalsta centrā bērniem un pieaugušajiem „Kamene” (Salnas ielā 2), RSD atkarību profilakses un biedrības DIA+LOGS speciālisti informēs par iespējamo palīdzības saņemšanu atkarību jautājumos Rīgā.

Pasākuma laikā varēs līdzdarboties dažādās aktivitātēs, uzrakstīt savu vēstuli Pasaules AIDS konferences dalībniekiem, uzzināt par HIV/AIDS un narkotiku izplatību Latvijā, kā arī rast atbildes uz jautājumiem, kā pasargāt sevi no HIV un narkotikām.

Starptautiskajai dienai cīņai pret narkotikām pasākuma (pasaulē šī diena tika atzīmēta 26. jūnijā) galvenais mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību aktuālajām problēmām – narkotiku lietošanai un HIV infekcijas izplatībai.

Šā gada pirmajos trīs mēnešos RSD atkarības profilakses speciālistu sniegtos pakalpojumus izmantoja 362 cilvēki.

Aktuālākās problēmas, kuras risināja speciālisti, bija līdzatkarība, ar bērnu audzināšanu saistītās problēmas, kā arī alkohola lietošana. RSD atkarību profilakses speciālisti vada atbalsta grupas jauniešiem, vecākiem, speciālistiem, līdzatkarīgajiem, kā arī sniedz konsultācijas ar atkarībām saistītos jautājumos, pirms un pēc atkarības procesa sākšanās, kā arī tā laikā. Konsultācijas un atbalsta grupu darbs notiek gan latviešu, gan krievu valodā, tās ir bez maksas, anonīmas, brīvi pieejamas, iepriekš vienojoties par pieņemšanas laiku rīdziniekam tuvākajā rajona nodaļā.

No 4702 Latvijā reģistrētajiem HIV inficētajiem cilvēkiem 3514 ir atklāti Rīgā. Lielākais HIV apdraudējums ir narkotiku lietotāju kopienai un viņiem pietuvinātajiem cilvēkiem, jo 2714 gadījumos HIV infekcija iegūta kopīgu narkotiku lietošanas ceļā. Statistika liecina, ka no aptuveni 20 000 injicējamo narkotiku lietotājiem Latvijā, vairāk kā puse ir rīdzinieki. Rīgas pilsētā mēnesī no aktīvajiem narkotiku lietotājiem savāktas 9 000 un izdalītas 10 000 šļirces.

Latvijā

Nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Svarīgākais