Rīgā bērnus pieskata par brīvu

© Andrejs Strokins, f64

Rīgas bērni savu brīvo laiku var pavadīt brīvā laika un dienas centros un istabās, kur visas nodarbes ir par brīvu. Viņi ir aizņemti līdz vēlai pēcpusdienai un neklīst pa ielām arī tad, ja vecākiem trūkst naudas, lai samaksātu par nometni.

Dienas centra Čiekurs sociālais darbinieks Arnis Bērziņš stāsta, ka centru dienā apmeklē vismaz 30 bērnu. Varot nākt jau trīsgadīgs, ja vien ir gatavs piedalīties nodarbībās. Bijis gadījums, kad piecus gadus vecs špicbuks nolēmis aizšmaukt, tad nu centra darbiniekiem nācies skriet viņam pakaļ. Tāpēc vecākiem jāizvērtē, vai viņu atvase būs gatava tiem brīvā laika pavadīšanas veidiem, ko piedāvā dienas centri. Bērni un jaunieši līdz pat pulksten sešiem pēcpusdienā var zīmēt, nodarboties ar sportu, skatīties mācību un izklaidējošas filmas. Tējas pauzēs viņi dzer tēju un uzkož smalkmaizītes. Rīgā ir pieci dienas un atbalsta centri bērniem un jauniešiem, kur viņiem tiek piedāvāts piedalīties sporta un kultūras pasākumos, interešu nodarbībās un citās aktivitātēs. Tajos tiek nodrošinātas arī sociālā darbinieka konsultācijas bērnu vecākiem.

Kopumā Izglītības, kultūras un sporta departamenta padotībā darbojas 22 brīvā laika centri, kuros bērni un jaunieši var radoši darboties, paši rīkot pasākumus, spēlēt novusu, biljardu, dziedāt karaoke, lasīt grāmatas, skatīties televīzijas pārraides un saistošas videofilmas. Ja viņi grib satikties ar vienaudžiem un jaukā kompānijā pavadīt laiku, arī tad brīvā laika centru durvis būs atvērtas.

Sarosījušās arī pašvaldības bibliotēkas, kuras vasaras mēnešos cenšas nodrošināt pietiekami saistošus pasākumus, lai jaunākie lasītāji nepaietu garām Rīgas centrālās bērnu bibliotēkas filiālēm. Filiālbibliotēka Pārdaugava piedāvā pat speciālu istabu tīņiem. Protams, viņiem ir pieejams gan internets, gan iespēja lasīt grāmatas, bet bērnus iesaista arī izglītojoši izklaidējošās akcijās un konkursos, piemēram, Uzmanību! Džeki lasa, orientēšanās spēlē Pazīsti Āgenskalnu, Vasaras lasīšanas akcijā, viktorīnā Ugunsmīkla. Ir iespēja vinnēt balvas. Filiālbibliotēka Vidzeme piedāvā melu stāstu rakstīšanu uzreiz pēc Jāņiem – 28. un 29. jūnijā.

***

UZZIŅAI

• Dienas centri:

Čiekurs Aglonas ielā 35/1, Kamene Salnas ielā 2, Skudrupūznis Vaidelotes ielā 13, Vecmīlgrāvis Emmas ielā 3, Vidzemes priekšpilsētā un Centra rajonā atbalsta centrs bērniem un ģimenēm Ieriķu ielā 2b.

Informācija par dienas centriem: www.ld.riga.lv.

• Brīvā laika centru darba laiku vasaras mēnešiem var uzzināt vortāla www.e-skola.lv sadaļā Jauniešiem.

• Bibliotēku piedāvājumi meklējami mājaslapā: www.rcb.lv, sadaļā RCB bērniem (augšējā labajā stūrī).

Latvijā

No šodienas līdz mēneša beigām daudzviet pasaulē debesīs būs labi redzama spožā Čučiņšanas-ATLAS komēta, un Latvijā tā būs novērojama ar neapbruņotu aci vakaros no plkst.19 zemu pie horizonta rietumu, vēlāk dienvidrietumu pusē,  informē Latvijas Astronomijas biedrība (LAB).

Svarīgākais