Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Rīgā \ Atpūta

Būs pieejami bezmaksas ielūgumi uz Latvijas Republikas proklamēšanas 105.gadadienai veltītu koncertu

© MN

Valsts svētku programmas ietvaros Rīgā uz Latvijas Republikas proklamēšanas 105.gadadienai veltītu koncertu "Latvijas impresijas" aicina Orķestris "Rīga" un diriģents Valdis Butāns. Koncerts notiks 18.novembrī plkst.19.00 VEF Kultūras pilī. Jau no sestdienas, 11.novembra, "Biļešu paradīzes" kasēs un interneta vietnē būs pieejami bezmaksas ielūgumi.

Orķestris "Rīga" tā mākslinieciskā vadītāja un galvenā diriģenta Valda Butāna vadībā rīdziniekiem valsts svētkos piedāvās vokāli simfoniskas mūzikas programmu. Skanēs skaistākās Emīla Dārziņa vokālās dziesmas un latviešu instrumentālās mūzikas pērle "Melanholiskais valsis". Ērika Ešenvalda Kantātes "Latvija. Gadalaiku impresijas" lasījumā Orķestrim "Rīga" līdzās stāsies Valsts Akadēmiskais koris "Latvija". Koncertā atskaņoto mūziku rotās solisti - Jūlija Vasiļjeva (soprāns), Jānis Apeinis (baritons) un saksofonists Aigars Raumanis. Vakara programmu ar stāstiem papildinās mūzikas žurnāliste Signe Lagzdiņa.

Koncerta centrālais opuss ir Ērika Ešenvalda kantāte "Latvija. Gadalaiku impresijas", kas sacerēta 2008.gadā pēc Orķestra "Rīga" pasūtījuma un veltīta Latvijas 90.gadadienai; pirmatskaņojumu tā piedzīvoja 2008.gada novembrī. Katra no četrām kantātes daļām - "Pavasaris", "Vasara", "Rudens" un "Ziema" - aizsākas ar Jāņa Jaunsudrabiņa trimdā sacerētās esejas "Piemini Latviju!" fragmentu un turpinās ar kora un solistu dziedātām Imanta Ziedoņa, Ineses Zanderes, Māras Zālītes, Andas Līces un Ilgas Bērzas dzejas rindām. 2023.gada kantātes atskaņojumā diriģenta Valda Butāna vadībā piedalīsies Orķestris "Rīga", Valsts Akadēmiskais koris "Latvija" un solisti - Jūlija Vasiļjeva un Jānis Apeinis.

Nozīmīgu lomu programmā ieņems arī Emīla Dārziņa mūzika. Jūlijas Vasiļjevas (soprāns) un orķestra sniegumā dzirdēsim ar Jāņa Poruka vārdiem komponista radīto dziesmu "Aizver actiņas un smaidi", bet baritons Jānis Apeinis ar orķestri izdziedās "Vēl tu rozes plūc", kam dzeju sarakstījis Rūdolfs Blaumanis. Neiztikt arī bez Dārziņa populārākā simfoniskā skaņdarba "Melanholiksais valsis", kam aranžējumu pūtēju orķestrim veidojusi komponiste Ilona Breģe.

Latviešu tautas mūzikas un dziesmu tēmas izskanēs neparastā skanējumā - britu izcelsmes komponista Džona Holanda (John Holland) radītajā svītā "Latviešu tautas dziesmu svīta" (Latvian Folk Song Suite). Interesanti, ka šīs mūzikas pirmatskaņojums bijis ārpus Latvijas robežām, savulaik skanējis Latvijā ar saksofonista Tima Vatsona (Tim Watson) solo, taču šoreiz, 18.novembra vakarā, to kopā ar Orķestri "Rīga" atskaņos saksofonists Aigars Raumanis.

Ieeja koncertā ar bezmaksas ielūgumiem, kas no 11.novembra plkst.9.00 būs pieejami interneta vietnē www.bilesuparadize.lv (https://www.bilesuparadize.lv/lv/event/133209) un "Biļešu paradīzes" kasēs, atbilstoši to darba laikam.

Šis ir viens no Latvijas proklamēšanas gadadienai veltītajiem pasākumiem Rīgā. Ar visiem Lāčplēša dienai un Latvijas proklamēšanas gadadienai veltītajiem pasākumiem Rīgā var iepazīties tīmekļvietnē, kā arī sekot līdzi sociālo tīklu lapā "Rīga" un "Rīgā notiek".