Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Rīgā \ Atpūta

Botāniskajā dārzā uzziedējušas krāšņas peonijas

© Ekrānuzņēmums no Facebook

Nacionālajā botāniskajā dārzā (NBD) Salaspilī, Miera ielā 1, ir peoniju laiks, vēsta NBD.

Lielajā partera dobē, kas tapusi par godu Latvijas simtgadei, ziedus raisa peoniju kolekcija. Vienlaikus dārzā plaukst greznie dendroloģiskie retumi - tulpjukoks un sniegpārsliņu koks.

NBD kolekcijā ir ap 200 peoniju šķirnes un 6 sugas.

Pašas agrākās peonijas jau noziedējušas, taču tieši tagad viena pēc otras plaukst pienziedu peonijas krāšņās šķirnes. Peonijas dažkārt tiek pieskaitītas "sliņķu kultūrām", jo labos apstākļos var netraucēti augt un ziedēt desmitiem gadu. Pateicoties jaunām, interesantām šķirnēm, peonijas pašlaik piedzīvo renesansi - jaunu popularitātes vilni. Paredzam, ka šogad, karstuma ietekmē, peoniju ziedēšana būs krāšņa, bet īsa.

Netālu no NBD galvenās ieejas turpina ziedēt arī Virdžīnijas sniegpārslukoks Chionanthus virginicus. Tas noklāts gaisīgi baltiem ziediem, kas veidoti no smalkām ziedlapiņām un līdzinās greznām bārkstīm. Arī tas uz NBD atceļojis no Ziemeļamerikas. Savvaļā tas var sasniegt ievērojamu augstumu - pat 10 metrus, bet mūsu apstākļos izaug vien 2 - 3 metru augsts. No tā ir savs labums: iespēja ziedus gan aplūkot tuvplānā, gan pasmaržot.

Par peonijām, tulpjukoku un sniegspārslukoku, kā arī par 97 citiem objektiem Botāniskajā dārzā, vēstī arī NBD audiogids.

NBD platība ir 129 ha. Tajā atrodas viena no lielākajām dzīvo augu kolekcijām Ziemeļaustrumeiropā, kas apvieno vienuviet vairāk nekā 13 000 augu dažādību. Rūpēs par reto augu saglabāšanu un cilvēku izglītošanu NBD kolekcijās sakopoti augi no visiem pasaules kontinentiem, izņemot Antarktīdu.

Lai veicinātu sabiedrības izpratni par dabas aizsardzības nozīmīgumu un nodotu gadu gaitā uzkrātās zināšanas nākamajām paaudzēm, pašlaik NBD teritorijā top Vides izglītības un informācijas centrs "Botania."