Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Rīgā \ Atpūta

Koku stādīšana ir lētākā un efektīvākā CO2 absorbcijas metode pilsētās

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Vai esi kādreiz dzīvē iestādījis koku? Cik Tev ir svarīgi koki apkaimē, kurā dzīvo? Vairāk nekā puse jeb 62% iedzīvotāju norādījuši, ka koki pilsētvidē viņiem ir ļoti svarīgi, liecina "Mežpils alus" sadarbībā ar pētījumu centru "Norstat" veiktā aptauja.

Ceturtā daļa 25% aptaujas dalībnieku norādīja, ka tas viņiem ir svarīgi, bet 14% to vērtē neitrāli.

Pētījums tika veikts, lai noskaidrotu Latvijas iedzīvotāju viedokli par koku nepieciešamību pilsētvidē un cilvēku attieksmi par pašu iesaistīšanos tās uzlabošanā.

Teju puse jeb 45% aptaujāto atbildējuši, ka noteikti izmantotu iespēju iestādīt koku savā apkaimē/pilsētā, ja tiktu dota tāda iespēja, 39% - visdrīzāk to izmantotu, 8% - visdrīzāk šādu iespēju neizmantotu un tikai 1% atbildējis, ka noteikti šo iespēju neizmantotu.

"Pētījuma rezultāti kopumā apliecina, ka koki pilsētvidē iedzīvotājiem visā Latvijā ir ļoti svarīgi. Dati liecina, ka tēma ir vienlīdz aktuāla visā Latvijā, norādot uz to, cik patiesībā liels mūsos mīt potenciāls pašiem uzlabot pilsētvidi," pētījuma datus komentē Evita Dadzīte, "Mežpils alus" mārketinga vadītāja. "Vēl nekad nav bijis tik svarīgi runāt par gaisa kvalitāti - par gaisu, ko elpojam. Manā skatījumā būtiski saprast, ka katrs no mums var sniegt savu pienesumu. Lai sasniegtu mērķi, jāstrādā kopā un jāsaprot, ka nav mazu vai nesvarīgu darbu ceļā uz zaļāku pilsētvidi. Katrs koks, tā stādiņš vai nenomestais atkritums veido kopīgo bildi un telpu, kurā dzīvojam."

Koki ir būtiski - to apliecina ne vien iedzīvotāju aptaujas dati, bet arī pilsētas, valsts un pat Eiropas līmenī. Nav noslēpums, ka atsevišķās Rīgas vietās piesārņojošo vielu koncentrācijas pārsniedz robežlielumus. Savukārt katrs koks uztver oglekļa dioksīdu. Potenciāls veids, kā kompensēt siltumnīcefekta gāzu emisijas ir koku stādīšana, atzīst Eiropas Komisija. Koku stādīšana ir lētākā un efektīvākā CO2 absorbcijas metode. Rīga ir pievienojusies Eiropas Savienības pilsētām parakstot Parīzes klimata deklarāciju "Pilsētas, kas ved ceļu uz klimata neitralitāti", kuras mērķis ir padarīt Rīgu par pirmo klimatneitrālo pilsētu Baltijas valstīs.

"Mums ir jāattīsta videi draudzīgākas pilsētas, mikrorajoni un dzīvojamās telpas cilvēkiem, kas tajās dzīvo. Es ceru, ka Dānijas piemēri, kā apvienot izaugsmi, attīstību un paaugstinātu dzīves kvalitāti ar samazinātu oglekļa emisiju, var kalpot par iedvesmu." teic Flemings Stenders, Dānijas vēstnieks Latvijā.

"No domes un politikas puses pats grūtākais ir mainīt paradumus - sabiedrības domāšanu un ierasto dienas kārtību. Šādas iniciatīvas palīdz šo domāšanu mainīt un kļūt zaļākiem." norāda Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Vilnis Ķirsis. "Arī vairākos citos pētījumos ir konstatēts, ka cilvēkiem dzīvojot betona tuksnesī pieaug agresija, nemiers un pat depresija, savukārt esot zaļākā vidē šīs lietas mazinās un pieaug labsajūta, kas ir ļoti svarīgi. Tādēļ viens no soļiem, ko plānojam spert ir šī gada beigās atjaunot Rīgā galvenā dārznieka pozīciju, kas varētu uzlabot šo zaļās pilsētvides situāciju."

2019.gada oktobra beigās tika veikts vērienīgs pilsētvides eksperiments Rīgā. Tērbatas ielas sākumā iestādot aptuveni astoņus metrus augstas Holandiešu liepas, izmantojot mūsdienu tehnoloģijas. Šogad tiks sperts solis tālāk un dota sabiedrībai iespēja iesaistīties - dodot vairāk kā vienu miljonu priežu koku sēkliņas, kuras nāk komplektā iegādājoties "Mežpils alus" dzērienu.

Vislatvijas sociālās kampaņas "Kad darām, tad labu!" tiešsaistes atklāšanā 16.aprīlī atbalstu koku stādīšanai pilsētvidē izteica arī dažādu organizāciju pārstāvji, daloties savā pieredzē un redzējumā - Dānijas vēstnieks Latvijā Flemings Stenders, Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Vilnis Ķirsis, "Pilsēta cilvēkiem" pārstāvis Kārlis Krēķis, kā arī grupas "Astro’n’out" dalībnieki - Māra Upmane-Holšteine un Juris Kalnišs.

Kampaņas mērķis ir radīt interesi sabiedrībā par koku stādīšanas nepieciešamību, īpaši pilsētvidē, kā arī stiprināt apziņu, ka koki ir pilsētas plaušas un ieņem būtisku lomu ne tikai ainavas, bet arī klimatisko apstākļu uzlabošanā.

"Lai būtu veseli, mēs potējamies. Koki pilsētā ir pote, kas nodrošinās mūsu labsajūtu tagad un nākotnē." stāsta biedrības "Pilsēta cilvēkiem" pārstāvis Kārlis Krēķis. "To apzinoties arī "Pilsēta cilvēkiem" drīz uzsāks akciju sadarbībā ar uzņēmumu "Labie koki" un citiem arboristiem un biedrībām, lai izglītotu cilvēkus par koku nozīmīgumu un to vērtību."

"Bieži vien, kaut ko jaunu saprotot, šķiet, "ko tad es viens varu izdarīt, problēma ir tik milzīga." Un nolaižas rokas. Bet visu cieņu tiem, kuri šajos brīžos uzņemas iniciatīvu un dara, un, cerams, ka arī citi, redzot tos darbus, sekos šiem piemēriem. Tici sev un es arī noticēšu. Jo lai cik tava balss ir maza, tu vari ietekmēt - savu ģimeni, draugus, kaimiņus. Un tas jau ir sākums kaut kam labam," atziņās dalās grupas "Astro’n’out" mūziķe Māra Upmane-Holšteine.