Par godu Lietuvas neatkarības dienai tiks izgaismots Rātsnams

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Šodien sveicot Lietuvas Republiku tās neatkarības dienā, Rātsnams tiks izgaismots Lietuvas karoga krāsās, kā arī pie ēkas visas dienas garumā būs izkārts Lietuvas karogs.

Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis rīdzinieku vārdā nosūtījis apsveikuma vēstuli valsts svētkos Viļņas mēram Remigijam Šimašiusam (Remigijus Šimašius).

"Esam lepni un pagodināti, ka teju 30 gadus Rīga un Viļņa ir sadraudzības pilsētas. No sirds vēlos, lai mūsu sadarbība turpinās, jo vēl ir daudz zināšanu un pieredzes, kurās varam viena ar otru dalīties," paudis M.Staķis.

1918.gada 16.februārī Lietuvas nacionālās atmodas tēva Jona Basanaviča vadītā Lietuvas Padome Viļņā parakstīja dokumentu, kurā pasludināja, ka Lietuva atjauno neatkarīgu, uz demokrātiskiem pamatiem balstītu valsti ar galvaspilsētu Viļņā un norobežojas no visām valstiskajām saitēm, kādas tai jebkad bijušas ar citām tautām.

Ņemot vērā, ka šogad valsts svētkus nāksies svinēt Covid-19 dēļ noteiktās karantīnas apstākļos, pilsētu ielas acīmredzot būs šai dienai neraksturīgi tukšas un mierīgas un daži no tradicionālajiem svinību pasākumiem nenotiks, bet citiem teju visas dienas garumā varēs sekot sabiedriskās televīzijas tiešraidē.

Tuvojoties Lietuvas un Igaunijas neatkarības proklamēšanas gadadienām, lokveida gājēju tilts pār Ogres upi iemirdzēsies šo valstu karogu krāsās, tādējādi godinot Baltijas valstu neatkarību un sveicot svētkos, informēja Ogres novada Kultūras centra sabiedrisko attiecību speciāliste Anete Andersone.

Šodien tilta arka izgaismosies dzeltenā, zaļā un sarkanā krāsā, atainojot Lietuvas karogu, savukārt 24.februārī, atzīmējot Igaunijas neatkarības pasludināšanas dienu, tilts tērpsies zilās, melnās un baltās krāsas toņos.

Andersone norādīja, ka, sveicot Baltijas valstis un Ogres sadraudzības pilsētas un paužot solidaritāti, arī turpmāk varētu izmantot pagājušā gada nogalē izbūvētās LED gaismas instalācijas gājēju tiltam pār Ogres upi.

Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Egils Helmanis (NA) pauda, ka ar kaimiņvalstu nacionālā simbola - valsts karoga - krāsām Ogre solidarizējas ar lietuviešiem un igauņiem.

"Latviešu tautai ir bijis līdzīgs liktenis, visu Baltijas tautu vēsturē ir daudz kopīga. Ar gājēju tilta iemirdzēšanos Lietuvas un Igaunijas karogu krāsās mēs paužam cieņu mums tik tuvajām un draudzīgajām tautām un valstīm," sacīja Helmanis.

Latvijā

Saeimas "Progresīvo" frakcija atkārtoti iesniegusi priekšlikumus grozījumiem Ceļu satiksmes likumā, kas paredz noteikt naudas sodu par ātruma pārsniegšanu no sešiem līdz desmit kilometriem stundā (km/h), par ko pašlaik paredzēts tikai brīdinājums.

Svarīgākais