Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Rīgā \ Atpūta

Vecrīgas Ziemassvētku tirdziņā skanēs Ziemassvētku tubu orķestris

© Dāvis Ūlands/F64 Photo Agency

Šodien plkst. 15.00 pie Doma laukuma lielās egles Vecrīgas Ziemassvētku tirdziņā rīdziniekus un pilsētas viesus ar populārām melodijām priecēs Ziemassvētku tubu orķestris. Jau piekto reizi pasaulē populārais un aizraujošais muzikālais notikums pulcēs vairāk nekā 100 tubistus un eifonistus no visām trīs Baltijas valstīm. Pasākumu vadīs Valters Krauze, un orķestra skanējumu bagātinās dziedātāja Dināra Rudāne.

"Šis priekšnesums būs svētki gan klausītājiem, gan pašam orķestrim, jo tuba un eifonijs ir salīdzinoši reti mūzikas instrumenti, atšķirībā no, piemēram, flautas vai saksofona. Taču to zemais, siltais un bagātīgais skanējums spēj uzburt īpašu noskaņu," stāsta Latvijas Nacionālā kultūras centra mūzikas izglītības eksperts Kārlis Jēkabsons.

Iespaidīgo metāla pūšamo mūzikas instrumentu orķestrim ir raksturīgs zems, taču silts un bagātīgs skanējums. Orķestris apvienos gan pieredzējušus un profesionālus māksliniekus, gan amatierus un mūzikas skolu audzēkņus no daudzām Latvijas mūzikas skolām. Dziesmām dziedāt līdzi varēs kopā ar dziedātāju Dināru Rudāni, bet pasākuma garu uzturēs televīzijas seja Valters Krauze. Kā visus Vecrīgas Ziemassvētku tirdziņā notiekošos pasākumus, arī šo varēs apmeklēt ikviens bez maksas - īsti svētki katram klausītājam un pašam orķestrim.

Pasākuma mērķis ir popularizēt šo salīdzinoši reto mūzikas instrumentu spēli Latvijā. Tāpēc 14. decembra muzikālie pasākumi sāksies jau plkst. 10.00 ar tubas un eifonija spēles meistarklasi un mēģinājumu Latvijas Nacionālā kultūras centra telpās Rīgā, Pils laukumā 4, uz ko aicināti tubas un eifonija instrumenta spēles audzēkņi, skolotāji un profesionāļi. Plkst. 15.00 sāksies koncerts Doma laukumā, ko plkst. 16.00 noslēgs kopīga Ziemassvētku ieskandināšana pie vienas no Rīgas lielākajām Ziemassvētku eglēm.

Iecere rīkot šādu koncertu radās mūsdienu tubas skolas tradīciju aizsācējam Latvijā Jānim Retenajam sadarbībā ar Latvijas Nacionālās kultūras centru. Viņš iedvesmojās no daudzviet pasaulē iemīļotas tradīcijas - Ziemassvētku laikā pulcināt cilvēkus, kuri prot spēlēt tubu un eifoniju, un kopīgi muzicēt. Tradīcijas pirmsākumi meklējami ASV, kur šo pasākumu aizsāka Hārvijs Filips (Harvey Phillips) - mūziķis, kurš dzīves laikā aktīvi popularizēja tubas spēlēšanu.

Tuba ir metāla pūšamais instruments ar zemāko skanējumu simfoniskajā orķestrī, un tā pilda basa funkciju. Nosaukums "tuba", visticamāk, radies no latīņu "tubus", kas nozīmē "caurule". Savukārt "eifonijs" jeb tenora tuba ir tubu dzimtas metāla pūšamais instruments, kuru galvenokārt izmanto pūtēju orķestros, uzticot tam dažādas funkcijas - gan solo, gan pavadījumu. "Eifonijs" tulkojumā no grieķu valodas nozīmē "patīkami skanošs".

Sestdienā Vecrīgas Ziemassvētku tirdziņā papildus šim īpašajam notikumam plkst. 16.00 iedzīvotājus priecēs tautas mūzikas grupa "Teikas muzikanti" un plkst. 17.00 visus jautrās dejās iesaistīs "Rīgas danču klubs". Pasākumu kalendāru skati šeit: https://vzt.lv/

Piektdienās un brīvdienās tirdziņā varēs apciemot Ziemassvētku vecīti un satikt rūķus, kā arī doties izjādēs ar ponijiem. Visu tirdziņa laiku darbosies bērnu karuselis un aplokā dzīvos aitiņas un truši. Ikvienam būs iespēja iemēģināt roku piparkūku cepšanā un citās meistarklasēs.

Pasākumu "Ziemassvētku tubas" organizē Latvijas Brass asociācija, atbalsta LNKC un Rīgas dome.

Vecrīgas Ziemassvētku tirdziņa jaunumi mājas lapā: www.vzt.lv

kā arī sociālajos tīklos: www.facebook.com/RigaChristmasMarket

www.instagram.com/riga_christmas_market

Vecrīgas Ziemassvetku tirdziņa darba laiks:

Darba dienās: 10.00-20.00

Piektdienās un sestdienās: 10.00-22.00

Svētdienās: 10.00-20.00

24. decembrī: 10.00-20.00

Jaungada naktī: 10.00-2.30