Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Rīgā \ Atpūta

Doma laukumā iedegs Rīgas svētku egli

© Oksana Džadana/F64 Photo Agency

Pirmajā Adventes svētdienā 1. decembrī plkst. 17.00 ikviens ir aicināts uz Doma laukumu, lai klātienē piedalītos Vecrīgas Ziemassvētku tirdziņa atklāšanas pasākumā – tajā tirdziņa organizētājs Andris Kreislers un Rīgas domes pārstāvji iedegs lielo svētku egli, turklāt brīnumaino notikumu papildinās īpaša koncertprogramma.

Par līksmu atmosfēru pie eglītes gādās mazie dziedātāji no VEF Kultūras pils bērnu vokālā ansambļa “Momo”, kuri dziedās Ziemassvētku gaidīšanas laikam atbilstošas Anitas Rezevskas dziesmas, bet Mārupes jauniešu jauktais koris “Universum” piedāvās muzikālu izrādi “Rūķu sētas stāsts” ar Ilzes Arbidānes dziesmām. Pasākumu vadīs Nacionālā teātra aktieris Kristians Kareļins.

Vecrīgas Ziemassvētku tirdziņa omulīgā atmosfēra apmeklētājus gaida jau dienu agrāk - no 30. novembra, un tas darbosies līdz pat 8. janvārim. Tirdziņā šogad būs īpaši padomāts par māmiņām un bērniem - ķiparus tirdziņā gaidīs Ziemassvētku vecītis un rūķi, truši, aitiņas un ponijs. Varēs izvizināties karuselī, nosūtīt vēstuli īstajam Ziemassvētku vecītim un iemēģināt roku piparkūku cepšanā. Ierodoties tirdziņā ar pavisam mazajiem, varēs piekļūt pārtinamajam galdiņam Rīgas biržas ēkā, bet Doma laukuma pelēkajā namiņā varēs atpūsties siltumā pie kamīna un baudīt karstos dzērienus.

Tirdziņu šajā gadā papildināt greznais kafijas namiņš, kurā saimniekos “Kurts coffee” - Ketijas un Ērika Karlsonu ģimenes bizness, kas peļņu ziedo viņu septiņus gadus vecajam dēliņam Kurtam. Kurts ir bērns ar īpašām vajadzībām, kurš nestaigā, nerunā, bet mācās noturēt rokās priekšmetus. Ar “Kurts coffee” Kurtam varam nodrošināt ikdienu, rehabilitāciju, atpūtu un veidot arī viņa nākotnes uzkrājumu. Visu Vecrīgas Ziemassvētku tirdziņa laiku darbosies arī krūžu depozītsistēma, tādēļ kafiju un citus siltos svētku dzērienus varēs baudīt neradot liekus atkritumus.

Līdztekus tradicionālajiem svētku gardumiem - piparkūkām, grauzdētām mandelēm un štovētiem kāpostiem - būs baudāma arī laikmetīgāka ēdienkarte: rammen zupa, baobun maizītes, tortiljas, gan mazas, gan lielas pankūkas u.c. Savukārt Latvijas amatnieki piedāvās dažādus ar rūpību un sirds siltumu radītus vietējos darinājumus, kurus svētkos izvēlēties saviem draugiem un ģimenei. Jauno māmiņu kioskā varēs iegādāties dažādus Latvijas mammu darinātos rokdarbus.

Tirdziņa laikā plānota plaša pasākumu programma - pamatīgāka tā būs piektdienu vakaros, sestdienās un svētdienās, taču arī darbdienās varēs klausīties dažādus korus. Uz dažādām ēverģēlībām apmeklētājus pavilks Rīgas danču klubs, nedēļas nogalēs uzstāsies tādi mākslinieki kā “Rahu The Fool”, “Eddie Doove band”, “Dixie Land”, “Rihards Lībietis Trio” u.c.

Pasākumu kalendāru skati šeit: www.vzt.lv

Vecrīgas Ziemassvētku tirdziņa jaunumi mājas lapā: www.vzt.lv

kā arī sociālajos tīklos: www.facebook.com/RigaChristmasMarket

www.instagram.com/riga_christmas_market

Atklāšanas pasākumu un mākslinieku uzstāšanos finansiāli atbalsta Rīgas dome.

Vecrīgas Ziemassvetku tirdziņa darba laiks:

Darba dienās: 10.00-20.00

Piektdienās un sestdienās: 10.00-22.00

Svētdienās: 10.00-20.00

24. decembrī: 10.00-20.00

Jaungada naktī: 10.00-2.30

Šodien, Pirmajā Adventē, daudzviet pilsētās un pagastos tiks iedegtas Ziemassvētku egles, liecina pašvaldību publiskotā informācija.

Jelgavas lielās egles iedegšana norisināsies plkst.17 Hercoga Jēkaba laukumā. Savukārt no plkst.15 līdz 18.30 laukumā būs Ziemassvētku dāvanu tirdziņš. Tajā būs iespēja iegādāties rotājumus eglītēm un mājoklim, Adventes vainadziņus, dekoratīvas sveces, piparkūkas, konfektes un citus Ziemassvētku laiku raksturojošus kārumus un dāvanas.

Ziemassvētku egles atklāšanas pasākumā Liepājā no plkst.17 gaidāms uzvedums, kurā uzstāsies Liepājas teātra aktieri - Everita Pjata-Gertnere Skaistules lomā, aktieris Viktors Ellers Briesmoņa lomā un aktieris Kaspars Kārkliņš Galma pārziņa lomā. Par muzikālo noformējumu rūpēsies Briesmoņa orķestris, komponista Jāņa Strazda vadībā. Piedalīsies arī Ziemassvētku vecītis.

Ķeguma eglē lampiņas tiks iedegtas plkst.16 parkā. Pasākuma laikā Ķeguma tautas namā varēs iegādāties mājražotāju darinājumus.

Ziemassvētku egles iedegšana kopā ar Liepājas ceļojošo leļļu teātri "Maska" notiks plkst.16 Auces centrālajā laukumā. Pasākumā - muzikāla izrāde "Puteklītes Ziemassvētki" un rotaļas.

Lielā egle tiks iedegta arī Balvos, plkst.18 laukumā pie Balvu Kultūras un atpūtas centra, kā arī Tukumā, kur no plkst.14 Brīvības laukumā darbosies tirdziņš, bet plkst.16 būs lielās svētku egles iedegšana. Pēc egles iedegšanas Tukumā Ziemassvētku vecītis bērnus aicinās uz pirmo tikšanos savā namiņā Pilsētas parkā, kur viesi tiks gaidīti arī nākamajās Adventes svētdienās.'

Baldonē no plkst.15 norisināsies Rūķu tirdziņš, uzstāsies folkloras kopa un būs pieejams silts dzēriens. Eglīte tiks iededzināta plkst.16.

Radošajā sētā Talsos no plkst.16 līdz 19 darbosies Ziemassvētku tirdziņš, kā arī būs iespēja satikt Ziemassvētku vecīti un Rūķu pastā nodot savu iepriekš rūpīgi uzrakstīto un sagatavoto vēstulīti. Plkst.17 kopā ar dziedošajiem Burundukiem tiks iedegta pilsētas egle.

Vakarā plkst.17 svētku egle tiks iedegta arī Saulkrastos, Saules laukumā. Pirms tam, no plkst.13, Meža parkā, norisināsies Ziemassvētku tirdziņš un citas aktivitātes.

Tāpat plkst.17 egle tiks iedegta Baumaņu Kārļa laukumā Limbažos, kā arī Ogrē, bet plkst.19 norisināsies Ziemassvētku egles iedegšanas pasākums Siguldas dzelzceļa stacijas laukumā. Pasākumā pievienosies sniegavīrs Olafs, Elfs, Sniegbaltīte, Ziemassvētku vecītis, kā arī rūķi no bērnu vokālās studijas "Siguldiņa".

Smiltenē plkst.16 egle tiks iedegta Baznīcas laukumā kopā ar Brīnumu un mīlestības fejām no Vēlmju meža un Ziemassvētku vecīti.