Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Rīgā \ Atpūta

"Staro Rīga": 10 objekti, kuriem nedrīkst paiet garām

© Publicitātes foto

No 15. līdz 18. novembrim Rīgā tradicionāli norisināsies starptautiskais gaismas festivāls “Staro Rīga”. Novembris, kad Latvija svin savas valsts dzimšanas dienu, ir tumšs un drēgns mēnesis – koku lapas jau nobirušas, bet sniegs vēl nav uzsnidzis... Tāpēc pelēkajā gadalaikā jo īpaši gribas košas krāsas un gaismu. Festivāls “Staro Rīga” jau 12. gadu pēc kārtas piepilda šo cilvēku vēlmi pēc svētkiem un gaismas. Esam sagatavojuši festivāla ceļvedi, izvēloties, pēc mūsu subjektīvā viedokļa, interesantākos un aizraujošākos apskates objektus. Ar pilnu festivāla programmu var iepazīties šeit www.staroriga.lv.

“Gaismas vertikāle” un “Linea Temporis”

Kur: Rīgas Sv. Pētera baznīca, Reformācijas laukums 1

Sv. Pētera baznīca ir augstākā vertikāle klasiskajā Vecrīgas panorāmā. Bez šīs vēsturiskās vertikāles - Rīgas vizītkartes - pilsētas siluets vairs nav iedomājams. Festivāla dienās baznīcas tornis tiks īpaši izgaismots, un pāri pilsētai mirdzēs gaismas vertikāle 123 metru augstumā.

Un nepadodieties slinkumam - ieejiet arī baznīcā. Tur būs skatāms muzikāls lāzeru šovs “Linea Temporis”. Mūzikas un gaismas ceļojums veidots divās daļās. Pirmajā daļā publikai būs iespēja igauņu komponista Roberta Jūrjendāla mūzikas pavadījumā caur laika tuneli nokļūt citā dimensijā. Otrajā daļā varēs noskatīties lāzerstaru horeogrāfijas šovu cita igauņu komponista Pērta Ūsberga skaņdarba pavadībā.

“Rīgas teserakts”

Kur: Doma laukums

Jūs nezināt, kas ir teserakts? Tas ir četrdimensiju hiperkubs, parastā trīsdimensiju kuba analogs četrdimensiju telpā. To sauc arī par tetrakubu, astoņu šūnu struktūru, bet sengrieķu valodā - octachoron.

Lūk, tik interesants objekts festivāla dienās būs redzams Doma laukumā. “Rīgas teserakts” ir interaktīvs, multidimensionāls gaismas un skaņas vides objekts pilsētvidē. Vidējā un vecākā gadagājuma pilsētniekiem kubs ļaus atcerēties laikus, kad daudzos dzīvokļos bija Rīgas mūzikas instrumentu fabrikas ražotās klavieres “RĪGA”.

“Braiena Īno 77 miljonu glezna”

Kur: Rīgas mākslas telpa, Kungu iela 3

Braiens Īno ir kulta figūra - britu komponists, kas specializējas neakadēmisku žanru un stilu elektroniskajā mūzikā. Viņš tiek uzskatīts par vienu no elektroniskās ambientās mūzikas aizsācējiem. Īno ir radījis operētājsistēmas Windows 95 (Windows Welcome Music) starta motīvu un sava drauga Deivida Linča filmas “Kāpa” skaņu celiņu “Prophecy Themes”.

Braiens Īno kopā ar programmētāju Džeiku Douviju Rīgas skatītājiem rādīs multimediālu ģeneratīvās mākslas instalāciju. Šī ir telpiska skaņas, gaismas un vizualizāciju saspēle.

“Gaismas mūzika #ARFA”

Kur: Vecpilsētas iela 8A

Interaktīva gaismas instalācija. Apmeklētājiem būs iespēja “paspēlēt” lāzera arfu, kuru 1976. gadā izgudroja Džefrijs Rouzs. Spēlēšanas princips ir vienkāršs: lai radītu skaņu, cilvēka pirkstiem ir jāpieskaras lāzera staram. Lāzera arfas izgudrošanas pamatā bija ideja par to, ka tradicionāli skaņa kontrolē gaismu. Bet lāzera arfā ir tieši pretēji - gaisma kontrolē skaņu.

“DÉJÀ VU"

Kur: Rīgas kanāls pie Bastejkalna

Multimediāls uzvedums ar ūdens ekrānu, kas savienos pagātni, tagadni un nākotni. Vērienīga telpiskā animācija uz iespaidīga ūdens ekrāna spēs iedvesmot pat visprasīgāko auditoriju. Tā būs vizuāla spēle ar kanāla ūdens virsmu, no kuras paceļas 20 m augsta ūdens strūkla.

“Tu esi te… citur”

Kur: Vērmanes dārza estrāde

Interaktīva videoprojekcija zem kājām - ikviens var staigāt pa pilsētas karti. Ļaujieties pastaigai pa pilsētu! Interaktīvais attēls reaģēs uz katru cilvēka kustību - un kartes izskats mainīsies.

“Mūžīgā deja”

Kur: Latvijas Leļļu teātra priekšlaukums, K. Barona iela 16/18

Gaismas instalācija ar hologrammu. Šis objekts ir mākslinieces Vitas Radziņas iecere iekļaut instalācijā Latvijas simtgadei veltītās Latvijas Leļļu teātra izrādes “Zelta zirgs” 4D vīziju.

“Jūras ceļi"

Kur: Latvijas Mākslas akadēmijas pagalms, Kalpaka bulvāris 13

Universitātes pagalmā izvietots jūras konteiners preču pārvadāšanai, no kura tiek projicēti attēli. Faktiski konteiners ir sava veida mākslas un projekciju laboratorija. Ziemeļu mākslas konteiners ir ceļojis 3000 km caur Grenlandi un Skandināviju. Instalācijā iekļauti Ziemeļvalstu un Latvijas mākslas studentu, kā arī Ziemeļvalstu profesionālo mākslinieku un komponistu darbi. Objekta autoru grupa “Tura Ya Moya” specializējusies starpdisciplināru analogo instalāciju veidošanā, kuras saņēmušas starptautisku atzinību.

“Pieskaries savām bailēm"

Kur: Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, fasāde no Esplanādes puses

Šīs interaktīvās videoprojekcijas pamatā ir slavenā Latvijas mākslinieka Miķeļa Fišera mākslas darbi. Mākslinieka pasaulē pārpasaulīgas būtnes un tēli darbojas absurdā vidē, kas palīdz izprast cilvēka būtību - cilvēku attieksmi un rīcību, kas mijas ar eksistenciāliem meliem gan sev, gan apkārtējiem. Ar interaktīvu stendu starpniecību objekta apmeklētājiem būs iespēja “atdzīvināt” mākslinieka darbu personāžu attēlus.

“Vadu uguns”

Kur: Kronvalda parks, Kronvalda bulvāra pusē

Skulpturāla gaismas performance. Objekta izveidošanai bija nepieciešami 42 kilometri kārklu klūgu, 6000 industriālo savilču, 3 kilometrus auklas, 50 gaismas avotu un gandrīz 10 nedēļu ilga roku darba. “Vadu uguns” ir impulsīva rotaļa starp cilvēkiem un gaismas objektiem. Tā ir arī dažādu impulsu tikšanās: balss, gaisma, fizisks spēks, kas veido šīs rotaļas dažādo raksturu, jo gaismas objekti šūpojas, rotē, veļas, kustas.

Sīkāku informāciju par visiem festivāla “Staro Rīga” objektiem var iegūt vietnē: www.staroriga.lv.