Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Rīgā \ Atpūta

Brīvdabas muzejā godinās senčus veļu vakarā

© Publicitātes foto

Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs šodien, 20. oktobrī, pulksten 18 ielūdz uz veļu vakaru jeb aizgājušo senču godināšanu.

Brīvdabas muzeja Hernhūtiešu saiešanas namā Veļu vakaru pavadīs kopīga sadziedāšanās un dzīves stāstu stāstīšana, kā arī rotaļās iešana kopā ar Rīgas folkloras kopām Grodi un Garataka, kā arī Katlakalna folkloras kopu Rāmupe. Kad dziesmas būs izdziedātas un mīklas izminētas, Rizgu rijā visi tiks aicināti kopīgi pateikties saviem aizgājušajiem tuviniekiem. Par viesu sasildīšanu rūpēsies Priedes kroga saimnieki, kuri cienās vakara dalībniekus ar īpašo Veļu vakara putru.

Latviešu tautas tradīcijās īpaši nozīmīga ir senču jeb iepriekšējo paaudžu, kuras jau mīt viņā saulē, pieminēšana un godināšana. Latviešu apziņā svarīgos dzīves brīžos kopā ir gan tie, kuri šai saulē, gan tie, kuri viņā saulē, - tā paplašinot gan dzimtas robežas, gan kopīgo enerģiju. Rudens vakaros saskarsme ar viņsaules senčiem ir īpaši aktuāla, tāpēc muzeja darbinieki Veļu vakarā aicina pievienoties visus, kuri vēlas veltīt savu pateicību iepriekšējām paaudzēm vai zaudētajiem tuviniekiem.

Pasākums ilgs līdz pulksten 21. Kopīgo veļu mielasta galdu bagātīgāku var darīt katrs, ņemot līdzi cienastu veļiem. Ieeja pasākumā no muzeja galvenās ieejas - Brīvdabas ielas 21. Ieejas maksa - 0,70 eiro.