Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Rīgā \ Atpūta

Rīgā radīs vietas, kur ikviens varēs iestādīt savu koku

© Egons Ansbergs/F64 Photo Agency

Kustība "Lielā Talka" tiekoties ar Rīgas domes priekšsēdētāju, aicinājusi galvaspilsētas teritorijā ierīkot īpašu parku, kur savu koku iestādīt varētu ikviens rīdzinieks vai pilsētas viesis, raksta portāls Riga.lv.

Pēc idejas prezentēšanas Rīgas domē, tika nolemts, ka ar nākamo gadu pilsētā atsevišķās parku vai skvēru teritorijās, būs iespēja ikvienam interesentam iestādīt kokus, kuri atbilstu pilsētvides un dārznieku prasībām. Tā būtu sākotnējā iniciatīva, lai tuvākā nākotnē rastu vietu arī "Laimes koku parka" izveidei galvaspilsētā, kas lielā mērā būs atkarīga no iedzīvotāju, pašvaldības un kustības "Lielā Talka" līdzdalības.

"Arvien vairāk mēs domājam par sabiedrības līdzdalību un iesaisti savas pilsētas, apkaimes vai tuvākās apkārtnes sakārtošanā. Jebkura iniciatīva ir apsveicama un tās izvirzītie rezultāti ir sasniedzami, ja ir sadarbība un izpratne. Tāpēc, lai sasniegtu augstākos mērķus vispirms vēlamies pārbaudīt vai šī līdzdarbība notiks aktīvi un sentēvu tradīcijas iesakņosies arī Latvijas galvaspilsētā Rīgā," komentē koku stādīšanas iniciatīvu Rīgas mērs.

"Pirms nedēļas aizvadījām otro Pasaules talku, kuras ietvaros stādījām kokus, atjaunojot mūsu planētas plaušas. Lielā Talka jau 10 gadus Latvijā organizē atkritumu vākšanas un labiekārtošanas talkas pavasarī, tagad, pasaules talkas laikā gājām soli tālāk ar Laimes koku stādīšanas akciju. Tomēr galvaspilsētas iedzīvotājiem ir bažas par to, ka pilsētas teritorijā nav vietu, kur atļauts stādīt kokus, lai gan viņiem ir vēlme piedalīties akcijā. Pilotprojekta veidā ar nākamo gadu pašvaldība koku stādīšanai izdalīs konkrētas vietas pilsētas teritorijā.," stāsta Lielās talkas vadītāja un organizatore Vita Jaunzeme.

"Laba pieredze sabiedrības iesaistīšanā koku stādīšanā ir igauņu kolēģiem - Kadrioru parka, Tallinā. Vēsturiskās parka ainavas atjaunošanai gan privātpersonām, gan uzņēmumiem ir iespēja ziedot līdzekļus koku dižstādu iestādīšanai. Pie kokiem pēc iestādīšanas tiek piestiprinātas plāksnītes ar ziedotāja vārdu un uzvārdu vai firmas nosaukumu. Varētu teikt, ka līdzīga sistēma Latvijā darbojas - iekoptajā Likteņdārzā. Tie ir tikai daži piemēri kā iesaistīt sabiedrību ainaviski iekoptu parku tapšanā," noslēdz "Rīgas Meži" valdes loceklis Uldis Zommers.