Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Rīgā \ Atpūta

VĒRTS APMEKLĒT! "Kvadrifrons" atklāj otro sezonu

GAN LAIKMETĪGI, GAN DRAMATISKI. Nevalstiskās, nekomerciālās un institucionāli neatkarīgās teātra trupas Kvadrifrons kodols ir jaunie aktieri un domubiedri Reinis Boters, Klāvs Mellis, Āris Matesovičs un Ance Strazda, kuri kopā ar laikabiedriem un dažreiz tikai paši savā nodabā nodarbojas ar to, kas pašiem šķiet svarīgs, interesants, nepieciešams un sajūsminošs. Viņi cenšas būt gan laikmetīgi, gan dramatiski, gan starpdisciplināri, gan performatīvi, veidojot mākslas telpu, kurā ikviens var justies piederīgs © Mārtiņš Zilgalvis/F64 Photo Agency

Piektdien, 27. septembrī, pulksten 20 Rīgas cirka arēnā savas darbības otro sezonu atklās teātra trupa Kvadrifrons.

Saviesīgā pasākuma pirmajā daļā skatītāju acis un ausis priecēs Kvadrifrona draugs komiķis Rūdolfs Kugrēns, kurš izpildīs īpašu asorti no savām stāvizrādēm - VS, Fiasko, NēNuJā, Prieks un Plezīrs. Izskanēs arī līdzšinējās programmās neiekļauti un īpaši sagatavoti joki, kā arī kacekļi no Rūdolfa jaunākās stāvizrādes, kuras nosaukumu neviens vēl nezina.

Pasākuma otrajā daļā būs kvadrifroniešu īpašais koncerts, kurā tiks izpildītas viņu pašu iemīļotas dziesmas no savām un svešām izrādēm, studiju laika iedzeršanām, muzikālām haltūrām un citiem pasākumiem.

Savukārt pasākuma trešajā daļā dejas un saviesīgas sarunas turpināsies neformālā un brīvā gaisotnē vinila dīdžeja Oļega Novikova jeb DJ Legz vadībā. Bērniem līdz 14 gadu vecumam vecāku pavadībā, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, ieeja bez maksas.

Tikmēr Kvadrifrons ciešā sadarbībā ar Gētes institūtu un Latvijas Kultūras akadēmiju aktīvi darbojas pie jaunas izrādes sagatavošanas, kuras pirmizrāde gaidāma novembra vidū Rīgas cirka zirgu stallī. «Izrādes mēģinājumu procesā pētām mūsu dezinformācijas un pēcpatiesības laikmeta parādības. Cauri meliem, baumām, māņiem, gadījumiem, viltus ziņām un īstām ziņām meklēsim patiesību vai vismaz to, ko par patiesību mēdzam dēvēt,» stāsta aktieris Klāvs Mellis, atklājot, ka

septembrī Kvadrifronu apciemoja performances stratēģiju docente no Hamburgas Katarina Oberlika, kura trupas dalībniekiem un citiem interesentiem novadīja iedvesmojošu meistarklasi.

Savukārt decembra beigās Rīgas cirka arēnā norisināsies pirmais Kvadrifrona Ziemassvētku koncerts, kas ir ārkārtīgi populāra tradīcija ne vien teātros, bet arī baznīcās, gadatirgos, hallēs un kultūras namos. Plānotajā koncertuzvedumā ar draugu un domubiedru palīdzību trupa centīsies apvienot visas šīs performatīvās prakses, lai Rīgas cirka arēna atkal pēc vairāku gadu pārtraukuma varētu svinēt ziemas saulgriežus kā pierasts - ar dažādu disciplīnu un kalibra māksliniekiem, nelielu detektīvintrigu, pārsteidzošiem priekšnesumiem, dziesmām, dejām, rotaļām, krāsainām gaismiņām un Ziemassvētku vecīti, kurš visiem kopā jāsauc vairākas reizes. Pasākums būs piemērots gan lieliem, gan maziem skatītājiem, un daļu ieņēmumu plānots ziedot Latvijas dzīvnieku patversmēm.

Paverot priekškaru sezonas otrās puses plāniem, Klāvs Mellis atklāj, ka 2020. gada marta vidū plānota pirmizrāde iestudējumam, kuru teātra trupa veidos sadarbībā ar Latvijas Nacionālo teātri - izrāde, kas taps, iedvesmojoties no Džeinas Ostinas ikoniskā romāna Lepnums un aizspriedumi, notiks Latvijas Nacionālā teātra LMT Jaunajā zālē un tajā piedalīsies gan Kvadrifrona, gan Latvijas Nacionālā teātra aktieri. Iecerētajā salonkomēdijā mākslinieki caur dāmu literatūras un feminisma teorijas skatpunktu centīsies izprast un nospraust neizprotamās un nenospraužamās robežas starp veco un jauno pasauli, cenšoties nošķirt lepnumu par mūsu jaukajām tradīcijām un mirkli, kurā šīs tradīcijas kļūst par katalizatoru un piesegu vēsturiski kultivētiem aizspriedumiem un stereotipiem.

Bet sezonas izskaņā plānota izrāde, kuras režisori un izpildītāji būs četri Kvadrifrona aktieri. Izrādes tēma - līdzāspastāvēšana un patstāvība.

Un, protams, arī šajā sezonā skatītājus priecēs pagājušajā sezonā tapušās izrādes - vēsturiskais mīlasstāsts LV vs RU, detektīvs bērniem Perturbons, kareivīgā melodrāma Himna, mūzikas teātra izrāde Pavasaris, izrāde ekskursija cirkā Brīnuma skartie, vecie labie Trīs stāsti, kā arī gandrīz dokumentālā izrāde Vecmāmiņu valsts, kas jau 2. oktobrī pulksten 19 viesosies Valmierā (koncertzālē Valmiera) un 19. oktobrī pulksten 14 - festivālā Teātris ir visur Kuldīgā. Šī izrāde skatītājiem pieejama bez maskas, bet ar iepriekšēju pieteikšanos (kvadrifrons.lv), jo vietu skaits ir ierobežots.