Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Rīgā \ Atpūta

Nēģu sezona sākusies arī Centrāltirgū

© Oksana Džadana/F64 Photo Agency

Līdz ar nēģu svētkiem Carnikavā, kas ik gadu norit augusta beigās, var uzskatīt, ka nēģu sezona ir atklāta. Nēģi var dēvēt par latviešu tradicionālās virtuves nozīmīgu sastāvdaļu un lepnumu. Nēģu sezona atklāta arī Rīgas Centrāltirgus Zivju paviljonā – šobrīd tirdzniecībā jau gatavie (ceptie) nēģi, bet parasti oktobrī tirdzniecībā nonāk arī svaigie nēģi un tie, kā liecina pieredze, tiek izķerti zibens ātrumā. Nēģi ir viens no latviešu kulta ēdieniem. Delikatese, ar ko bagātināt rudens un ziemas maltītes.

Nēģi ir garšīgi, sātīgi, bagāti ar olbaltumvielām un omega 3 taukskābēm. Šobrīd Zivju paviljonā cepti nēģi maksā 39 eiro kilogramā. Bet svaigie nēģi krietni lētāki - pērn cena bija ap 15 eiro. Tāpēc arī svaigie nēģi tiek naskāk izpirkti - cilvēks tos var pagatavot pēc saviem ieskatiem un gaumes. Ar savu nēģu pagatavošanas recepti ar Neatkarīgās lasītājiem padalījās Zivju paviljonā uzrunātā pārdevēja: svaigiem nēģiem uzber sāli, samaisa, aptuveni stundu nēģus patur istabas temperatūrā, tad tos noslauka, lai tie vairs nebūtu glumi. Tad nēģus uz karstas pannas apcep, pēc tam liek katliņā, nēģiem nedaudz pārlej ūdeni, katliņā ieliek lauru lapas un pieber vēl sāli (ja vajadzīgs), tos sautē, līdz mīksti. Visbeidzot pievieno izkausētu želatīnu. Nēģus pilda trauciņos un pārlej ar katliņā atlikušo ūdens saturu, kas sajaucies ar želatīnu. Nēģus var pagatavot, eksperimentējot arī ar dažādām piedevām - citronu, zaļumiem, mārrutkiem vai etiķa un sinepju mērci, bet īsto, tīro garšu izbaudīt var, to nenomācot ar citām.

Zivju paviljonu ir vērts apmeklēt ne tikai, lai iegādātos nēģus, bet arī daudz un dažādus citus gardumus, sākot no reņģītēm, līdz melnajiem ikriem. Zivju paviljons ir zivju cienītāju paradīze. Visu piedāvāto sortimentu pat nav iespējams nosaukt. Tas ir jāredz katram pašam. Nelielam ieskatam: svaiga karpa - 6,80 eiro kilogramā, plekste - 3,20 eiro, store - 9,80 eiro, reņģes no 70 līdz 90 centiem, zandarts - 7,90 eiro, sams - 8,90 eiro, dažādi Atlantijas laša gabaliņi - 7,50, garneles - no 5,50 eiro līdz nepilniem 18 eiro kilogramā, jūras zāļu salāti - 8,50 eiro, laša fileja - 24 eiro, foreles fileja - 15 eiro.

Ieskats jau pagatavoto zivju sortimentā: vītināts zutis un lasis maksā 25 eiro kilogramā, kūpināta laša fileja - 29 eiro, kūpināta siļķe - 2,70 eiro, paltuss - 14 eiro, vilkzivs - 8,50 eiro, karpa - no 4,50 eiro līdz 7,50 eiro, makrele - 8,50 eiro, jūras asaris - 7,50 eiro, reņģes - 2,90 eiro, mencu salmiņi - 25 eiro, zutis - 44,50 eiro kilogramā. Kā arī ļoti plašā izvēlē dažādi zivju konservi. Katrā ziņa zivju izvēlē Rīgas Centrāltirgus izgriež pogas jebkuram lielveikalam.

Ja izsalkumu ir vēlme remdēt uzreiz pēc Zivju paviljona apmeklējuma, tad nenāks vilties, apmeklējot kafejnīcu Siļķītes un Dillītes, kas atrodas starp Zivju un Sakņu paviljoniem un kur, protams, dominē zivju ēdieni. Tur viss ir tuvākos un tālākos ūdeņos nozvejots un pagatavots uz vietas.