Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Rīgā \ Atpūta

Rīgas svētkos nebijušais: lielais pikniks, "Supiāde", lībiešu dziesmu svētki

REDZĒT SAVĀM ACĪM. Ne visos būvniecības objektos kāju drīkst spert cilvēki no malas. Arī Mežaparkā Lielās estrādes būvobjektā nepiederošiem ieeja būs liegta, tomēr lielā piknika dalībnieki 16. augustā itin tuvu varēs vērot, kā top iespaidīgā Lielā skatuve, cik monumentālas metāla konstrukcijas balstīs estrādes jumta konstrukciju. Piknikošana sākas pulksten 16 © Dmitrijs Suļžics/F64 Photo Agency

Rīga svin savu 818. gadskārtu – zīmīgs skaitlis, kas vienādi lasāms no abām pusēm. Šogad Rīgas svētki ir veltīti pilsētas leģendām un apmeklētājiem būs iespēja kļūt par vēl nebijušu piedzīvojumu dalībniekiem. Neatkarīgā stāsta gan par līdz šim Rīgas svētkos nebijušiem pasākumiem, gan svētku apmeklētāju iecienītām ikgadējām norisēm.

Viens no tādiem būs lielais pikniks Mežaparkā. Jā, Mežaparka Lielā estrāde vēl tiek būvēta, bet piknika apmeklētāji varēs atpūsties drošā vietā 15 000 kvadrātmetros un no neliela attāluma ielūkoties vērienīgajā skatuves pārbūvē. Pikniks sākas piektdien, 16. augustā, pulksten 16, un līdz vakaram - pulksten 21 Mežaparkā varēs nobaudīt pasaules valstu virtuves ēdienus un dzērienus, novērtēt Latvijas amatnieku izgatavotās preces; klausīties dažādu žanru mūziku (arī kokles spēli, kora dziesmas) un uzdejot, un to visu virsvadīs Valters Krauze. Bērniem jautras rotaļas un atraktīvas spēles sagādās iemīļotie pasaku tēli.

Šajos pilsētas svētkos tiek dibināta jauna tradīcija - Rīgas brīvostas SUP festivāls Supiāde 2019 (attēls nr. 1). Nenokavējiet - jau piektdienas, 16. augusta, vakarā Kronvalda parkā pie Rīgas brīvostas ēkas sāksies SUP karnevāls, būs vērojams muzikāls gaismas strūklaku šovs - izrāde Ūdens stāsts mēness gaismā, uzstāsies grupa Bur Mani. Strūklaku šovs būs redzams visu svētku laiku, no pulksten 22 līdz 3 vai 4 no rīta.

Svētdien, 18. augustā, augstākais Rīgas kalns būs atdots lībiešiem un viņu draugiem. Vienreizēja iespēja redzēt, dzirdēt un piedalīties lībiešu tradīciju izzināšanā. Dzegužkalnā būs Lībiešu diena (2) un tās noslēguma lielkoncerts IV Lībiešu dziesmu svētki, lai godātu Rīgas pirmiedzīvotājus un mūsdienu rīdzinieki ne tikai klausītos daudzu lielisku koru skandētās dziesmas, bet arī liktu uz zoba tradicionālos lībiešu ēdienus, piedalītos lībiešu rotaļās un uzgrieztu pat somugru dančus. Lībiešu kāzas arī būs! Un uguns rituāls ar folkloras kopu Skandinieki. Dzegužkalns gaida Rīgas svētku svinētājus no pulksten 12 līdz 20.

Publicitātes foto

Ikgadējo aviācijas svētku Riga Fly-in 2019 (3) tematika sasauksies ar 100 gadu senu vēsturi - 1919. gadā Latvijas Republikā tika izveidota pirmā valstiskā aviācijas struktūra - Latvijas armijas aviācijas grupa. Tā darbojās Spilves pļavās, un jau pēc gada tur notika pirmie Spilves aviācijas svētki. Sestdien, 17. augustā, no pulksten 12 lidlaukā Spilve tiek gaidīti aviācijas interesenti. Svētku programmā - avio, dronu un izplētņlēcēju paraugdemonstrējumi, iespēja savām acīm tuvumā apskatīt aviācijas tehniku.

Tradīcija ir arī Zelta pāru godināšana (4). Šogad Zelta pāru godināšana notiks Kultūras pilī Ziemeļblāzma 16. augustā pulksten 15.

Mazu bērnu vecāki varēs mazuļus pabarot un pārtīt īpašā Rīgas Dzemdību nama teltī Vērmanes dārzā. Topošajiem vecākiem būs iespēja konsultēties ar Dzemdību nama vecmātēm un apgūt noderīgas praktiskas iemaņas - piemēram, kā pareizi un droši zīdainīti turēt un nēsāt.

Rīgas svētku dienās, 17. un 18. augustā, sabiedriskais transports būs bez maksas.