Vietas, kur doties sēņot Rīgas tuvumā

© Mārtiņš Zilgalvis/F64 Photo Agency

Kurp doties sēņot? Mūžīgais pilsētnieku jautājums - daudzi rīdzinieki ir mūžīgos "sēņu vietu" meklējumos, citi meklē vietas, līdz kurām ir ērti nokļūt. Riga.lv atklāj, kur salīdzinoši netālu no Rīgas var atrast sēnes un kas jāņem vērā.

Kurš agrāk ceļas, vairāk sēņu salasa

“Rīgas mežu” Gaujas mežniecības mežzinis stāsta, ka Gaujas mežniecībā ir divas populāras sēņošanas vietas. Viena no tām - krustojums pie Garkalnes, pagriežoties pa kreisi Mālpils virzienā, pusceļā līdz Skuķīšiem. Otra vieta - priežu meža masīvi starp Muceniekiem un Silakrogu. Sēnes tur parasti esot daudz un dažādas, bet arī sēņotāju daudz, tāpēc jābrauc agri.

Savukārt Daugavas mežniecības mežzinis stāsta, ka labas sēņu vietas Daugavas mežniecībā ir 6 km aiz Daugmales Jaunjelgavas virzienā no ceļa nogriežoties pa labi. Tur ir skaists priežu mežs ar paugurainu reljefu un tur iespējams atrast visas Latvijā augošās sēnes.

Tīreļu mežniecības mežzinis dalās informācijā, ka pamatoti populāras sēņošanas vietas Tīreļu iecirknī ir, dodoties pa Liepājas šoseju Liepājas virzienā, nogriežoties pa kreisi uz Cielavām. Egļu meži no Cielavām Rietumu virzienā esot beku un attiecīgi arī pašu bekotāju bagāti. Protams, ir arī baravikas, bet uz tām liela konkurence.

Baravikas vairāk sastopamas, pa šo pašu ceļu braucot tālāk vēl aiz Cenu tīreļa purva laipas, kā arī mežos pie Božu ūdenskrātuves.

Savukārt Olaines iecirknī sēnēm bagātākie meži parasti ir dodoties pa Plakanciema ceļu pie pieturas “Dambji” un tās apkārtnē. Tur esošajos priežu mežos varot lasīt gan gailenes, gan bērzlapes. Un “baraviku gados” arī tās.

Sēņotāju vairāk nekā sēņu

Arī Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā ir “īsti meži” četru tūkstošu hektāru platībā - ar kokiem, krūmiem un sūnām, zem kurām slēpjas kāda garda meža velte.

Tomēr Rīgas mežniecības mežziņa vietniece Karlīna Kamerade vērš uzmanību uz to, ka apmeklētāju skaits pilsētas mežos ir tik liels, ka lielāka iespējamība ir atrast cita sēņotāja atstātu papīra vai plastmasas iepakojuma “ļerpatu” nekā sēni.

No Kamerades personīgās pieredzes, veicot mežu apgaitu, sēnēm bagātākie meži parasti ir priežu meži aiz dzelzceļa labajā pusē, braucot Vecāķu (tālāk Saulkrastu) virzienā. Diemžēl arī tur par meža popularitāti sēņotāju vidū var secināt no atstāto atkritumu daudzuma.

Jāatceras, kā mežā uzvesties

Meža apmeklētājiem gan jāņem vērā, ka pašlaik ir ugunsnedrošais periods, mežā nedrīkst dedzināt, izmest jebkāda veida atkritumus un atlaist suņus no pavadas, jo mežu apmeklē ne tikai sēņotāji un ogotāji, bet arī mednieku biedrības veic savus pienākumus un notiek arī komercmedības.

Palīgā nāk viedtālrunis

Ja nu ir gadījies tā, ka ļoti gribas iet meklēt sēnes, bet neesat īsti drošs, kuras lasīt un kuras labāk atstāt augam, iesakām izmantot mobilo aplikāciju “Sēnes Latvijā” (Google Play, iTunes).

Aplikācijā apkopoti visu Latvijā sastopamo sēņu attēli, nosaukumi un apraksti. Ar aplikācijas palīdzību, iespējams atpazīt sēni gan pēc nosaukuma (latviešu un latīņu valodā), gan pēc attēla, gan citām pazīmēm - augšanas sezonas, vietas, sēnes veida vai izmantojuma.

Ietverti arī padomi sēņošanā, padomi, kuras sēnes labāk nelasīt, kā arī receptes sēņu pagatavošanai un konservēšanai.

Pieredzējušiem sēņotājiem īpaši noderīga būs aplikācijā radītā iespēja atzīmēt kartē savas sēņu vietas, izmantojot GPS koordinātes.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.