Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Rīgā \ Atpūta

Zivju pārpilnība Rīgas Centrāltirgū

© F64

Vecgada vakarā jāēd zivis un zvīņas jāliek makā, lai naudiņas neaptrūkstas, – šo ticējumu zina pat bērni. Rīgas Centrāltirgus zivju paviljons ir bagātīgākais un daudzpusīgākais Eiropā – to apstiprina tūkstošiem tūristu, kas Centrāltirgū īpaši apbrīno tieši zivju paviljona sortimentu.

Pildīta karpa svētku galdam

Pildīta karpa vecā gada svētku galdam ir lieliska izvēle. Es daru tā: veselai karpai notīra zvīņas, kas it īpaši spoguļkarpām noņemamas pavisam viegli. Iztīra zivi, bet galvu un spuras atstāj - tas palīdz saglabāt īpašo aromātu un sulīgumu. Sagriež ripiņās labi daudz sīpolu, sajauc ar sāli, pipariem un dillēm, ko nevajag žēlot, un piepilda zivs vēderu. Apkaisa zivi ar vēl nedaudz sāls un pipariem, ietin folijā un liek cepeškrāsnī. Apmēram pēc stundas arī liela zivs būs gatava - nevajag pārcept, lai zivs nepaliek sausa. Zvīņas izžāvēju uz šķīvīša un lieku makā. Šobrīd dzīvas karpas Centrāltirgū maksā 3,80 eiro kilogramā. Jāpiebilst, ka no karpas sanāk ļoti garšīgs galertiņš: karpu novāra garšvielu buljonā ar visu galvu un asti, tad rūpīgi notīra zivs gabaliņus un liek nelielās bļodiņās - apakšā var palikt kādu pētersīļa lapiņu, dilli vai šķēlīti vārīta burkāna. Buljonu nokāš un sajauc ar želatīnu, pārlej zivs gabaliņus un liek ledusskapī. Ciemiņi būs pārsteigti! Ja nepatīk ņemties ar zivs tīrīšanu, tad var nopirkt jau iztīrītu karpu bez galvas par 6,80 eiro kilogramā vai karpas fileju par 8,90 kilogramā. Filejas nopērkamas arī no citām zivīm - mencas, sama, līdakas. Atliek vien nest mājās un likt uz pannas.

Protams, var izvēlēties arī citas zivis, jo izvēle ir plaša, sākot no Baltijas jūras reņģēm par 70 centiem kilogramā, butēm un akmeņplekstēm, līdz Astrahaņas storēm. Svaigas no audzētavām nākušas stores maksā 8,70 kilogramā, bet Astrahaņas store būs dārgāka, jo faktiski tā ir ļoti ekskluzīva zivs. Vietējais zandarts maksā 7,50 kilogramā, svaigs zutis 29 eiro kilogramā. Protams, dažādos veidos sagriezts lasis ir atrodams praktiski jebkurā letē - piemēram, laša steika cena ir 17,90 eiro, bet fileja maksā 21,90 kilogramā. Vietējo audzētāju vimbas, sīgas, raudas un daudzas citas, kā arī Baltijas jūras butes maksā ap 3 eiro kilogramā.

Pieiet noderētu arī pie saldēto produktu stendiem, jo piedāvājumā ir ne tikai saldēta makrele, paltuss un citas labi zināmas zivis, bet arī garneles, mīdijas, jūras ķemmītes un citas gliemenes.

Delikateses - ikri, zuši, nēģi

Svētkos gribam mazliet vairāk nekā tikai paēst - gribam kaut ko tādu, ko katru dienu nevaram atļauties. Parunāsim par ikriem - sarkanie no lašiem un forelēm - garšas ziņā īpaši neatšķiras, vien foreļu ikri ir mazāka izmēra. Centrāltirgus šajā jomā piedāvā daudzpusīgas iespējas, sākot no vadošo ikru ražotāju piedāvājumiem ekskluzīvās burciņās, līdz uz vietas pagatavotiem, kas pamatā maksā 5,50 eiro par 100 gramiem. Taču, ja arī tas šķiet par dārgu, piedāvāju savu recepti: nopērkam apmēram 200-300 gramu svaigu foreļu ikrus, kas maksā 28 eiro kilogramā. Uzvārām apmēram litru ūdens, ieberam kārtīgu ēdamkaroti sāls un mazliet padzesējam. Kad ūdens atdzisis līdz apmēram 80 grādiem, liekam iekšā ikrus. Apkārt esošā plēvīte sāks savilkties un kļūs bālgana. Kad ūdens atdzisis, lai pirksti nedegtu, lēnu garu kripatu pa kripatiņai uzmanīgi attīrām ikrus no plēvītēm. Darbiņš piņķerīgs, bet rezultāts feins. Attīrītus ikrus notecinām un liekam burkā. Ledusskapī tos var glabāt apmēram nedēļu. Atceramies, ka atšķirībā no gatavajiem ikriem pašu gatavotajiem nav klāt nekādu konservantu.

Ziema ir nēģu laiks, tāpēc nēģi želejā ir daudzās letēs nopērkami - cena 27 eiro kilogramā. Auksti kūpināta laša fileja maksā 29 eiro kilogramā, bet kūpināts jūras zutis 44 eiro kilogramā. Cik vien fantāzija atļauj, tik dažādos veidos ir sagatavota makrele - gan filejas garšvielu sālījumā, kas maksā 7 eiro kilogramā, gan auksti un karsti kūpinātas: ar sieru, ar ķiplokiem, ar papriku un citām garšvielām.

Vecā labā siļķe: nekas nevar pārspēt mazsālītu Atlantijas siļķi no spainīša par 1,90 kilogramā. Šogad tās ir īpaši treknas un kopā ar kartupeļiem un biezpienu ir īsta delikatese. Tāpat arī marinētās - ar ādu, bez ādas, ar asaku, bez asakas, ar sīpoliem, bez sīpoliem. Izvēle ir neiedomājami liela.

Plašs ir arī konservēto zivju piedāvājums, kur goda vietā mūsu pašu ekskluzīvās šprotes.

Zivju paviljonā jau tagad valda milzīga rosība, tāpēc neatlieciet uz pēdējo brīdi iepirkšanos, kas ir svētku gaidīšanas prieks.