Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Rīgā \ Atpūta

Pēc svētku mielasta uz Rīgas Centrāltirgu

ZOSS ir viens no latviešu tradicionālajiem Ziemassvētku ēdieniem, un tās pagatavošana neprasa daudz laika – jāsaliek iekšā tikai vēlamais pildījums un jāšauj cepeškrāsnī © Mārtiņš Zilgalvis, F64 Photo Agency

Mūsu senči Ziemassvētku galda bagātību vienmēr turējuši augstā cieņā – ticējumi ir dažādi, kam un cik daudz jābūt uz galda, bet viens ir skaidrs – vajag sevi palutināt! Katra latviešu ģimene svētku galdu klāj citādi, bet ir tradīcijas, ko vēl arvien ievēro arī jaunā paaudze – kāposti, karbonādes un mandarīni.

Šaujam krāsnī zosi

Pildīta zoss ar āboliem uz Ziemassvētku galda ir bauda acīm, degunam un mēlei. Rīgas Centrāltirgū Latvijas laukos augusi vesela zoss maksā 12 eiro kilogramā. Ja ēdāju pie viena galda nav plānots tik daudz, lai tiktu galā ar ievērojamu zosi, vai arī ir citi apsvērumi, var nopirkt pīli un pildīt to pēc saviem ieskatiem. Vidēji pīle maksā 4 eiro kilogramā, taču Latvijas saimniecībā audzētās ir dārgākas - 10 eiro par kilogramu. Tiem, kuri vēlas mazliet eksotikas, iespēja tikt pie vietējās fermās izaugušiem fazāniem par 15 eiro kilogramā. Protams, pagatavot arī var vienkāršu broileru, tā cena atkarīga no vietas, kur tas audzēts - veseliem broileriem cena ir ap 2 eiro par kilogramu, bet tāds, kas barots ar kviešu graudiem un baudījis ganību priekus, maksās 5 līdz 6 eiro par kilogramu. Cilvēkiem, kam svarīga diētiska pārtika, lieliska izvēle ir trusis - arī tos piedāvā Latvijas saimniecības.

MARINĒTA un tad kūpināta vista - vērtība, kas dzīvo cauri laikiem / Mārtiņš Zilgalvis, F64 Photo Agency

Jāpiebilst, ka Latvijas saimniecības piedāvā arī buljona vistas un gaili. Nevajag domāt, ka vista ir vista un putns ir putns - no vistām, kas dzīvojušas ilgāk, tāpat arī no gaiļiem zupa būs nesalīdzināmi aromātiskāka par to, kas vārīta no gaļai paredzētajiem putniem.

Centrāltirgus paviljonā ir vērts uzmanību pievērst arī citai produkcijai - cūkgaļai, ko jau pārdevējs ir paredzējis konkrētam mērķim - karbonādei, cepetim vai šmorim. Svētku galdu lieliski papildinās cūku, jēru vai liellopu mēles, kas maksā 6 līdz 9 eiro par kilogramu. Pagatavošana ir vienkārša - liekam katlā, pievienojam garšvielas, lai buljons ir mazliet stiprāks par vēlamo, un vārām, kamēr mīksta. Es nekad nevaru paiet garām svaigām teļu aknām - ļoti labas kvalitātes aknas maksā no 2,60 līdz 3,10 eiro par kilogramu. Dažviet nopērkamas arī lētākas, bet tās, visticamāk, būs iepriekš saldētas un atlaidinātas.

Ja gribat pārsteigt viesus ar cūkas galvas auksto gaļu vai kāpostos iespraust cūkas šņukuru - jums ir tāda iespēja - cūkas galva maksā 1,10 eiro kilogramā, bet atsevišķi nopērkami arī tikai šņukuriņi vai austiņas. Savukārt skābētu kāpostu cena ir ap 1,20 par kilogramu. Neaizmirsīsim par zirņiem - lielie pelēkie no Auces saimniecības maksā 2 eiro, bet mazie pelēkie 1 eiro kilogramā.

Žāvējumi, kas aizrauj ar smaržu

Pavāri saka, ka ēdiens, kas slikti izskatās, nav nekāds ēdiens. To pašu var teikt par žāvējumiem - ja tie neuzrunā ar izskatu un smaržu, tad jāiet ar līkumu un jāmeklē kaut kas cits. Centrāltirgus stendos absolūti lielākā daļa žāvējumu gluži vai lūdzas, lai tos nopērk - siekalas mutē, un maks jau vaļā. Pēc padomju laiku receptēm, ko daudzi vēl atceras, marinādē noturēta un tad kūpināta vista maksā no 4,20 līdz 5,97 eiro kilogramā. Te nu katram pašam jāskatās, kura vairāk patīk un kura labāk smaržo. Pieprasījums rada piedāvājumu, tāpēc arvien biežāk stendos redzams asinsdesu piedāvājums dažādām gaumēm - ar putraimiem, ar grūbām, ar speķīti un dažādām garšvielām. To cena ap 3 eiro par kilogramu.

RIEKSTI UN MANDARĪNI ir labs salikums, kad īsti ēst negribas, bet paknakstīties vajag. Vienlaikus šie našķi ir veselīgi un ziemas sezonā it īpaši ieteicami. Nelobīti lazdu rieksti maksā 2,80, bet valrieksti 2 eiro kilogramā / Mārtiņš Zilgalvis, F64 Photo Agency

Dūšas piesiešanai noderēs rudzu maizes šķēle ar kūpinātu vai tikai sālītu speķīti, kas maksā nedaudz virs 4 eiro par kilogramu.

Jāpiebilst, ka tirgus iet laikam līdzi un šobrīd augstu popularitāti iemantojušie aukstie kūpinājumi, vītinātie izstrādājumi un sālīta gaļa ir ļoti plašā klāstā.

Bez mandarīniem nav nekādu Ziemassvētku

Kad apēsta zoss un nobaudīta aukstā gaļa jeb vienkārši galerts, vēders prasa pārmaiņas. Sen zināms, ka citrusaugļi uzlabo gremošanu un var noderēt pēc kārtīgām vakariņām kā atslodze. Šobrīd Centrāltirgū valda mandarīni, un cenu amplitūda milzīga - lētākos redzēju par 50 centiem kilogramā -, nevaru gan apsolīt, ka tie ir augstas kvalitātes, dārgākie bija 1,6 eiro par kilogramu. Par to kvalitāti gan esmu pārliecināta - saldi, bez sēkliņām un ļoti aromātiski. Kopā ar piparkūkām uz šķīvja tie kalpos arī par atmosfēras radītājiem mūsu sirsnīgākajos svētkos.

Īstā sezona sākusies arī hurmai - nav jāuztraucas, ka tā tiek tirgota āra tirdzniecības vietās arī salā, jo mazliet aukstumu dabūjusi hurma iegūst īsto garšu. Hurma maksā no 1 eiro līdz 1,8 eiro par kilogramu. Vilinoša ir arī ābolu smarža - vietējie āboli maksā 1 eiro kilogramā.

Skaistu un bagātīgu jums visiem Ziemassvētku galdu!