1. novembris - Pasaules Vegānisma diena; Rīgā visu mēnesi notiks dažādi pasākumi

© Pixabay

Jau vairākus gadus līdz ar Pasaules Vegānisma dienu 1. novembrī Latvijā tiek atzīmēts Vegānisma tēmām veltītu pasākumu mēnesis, kura ietvaros iespējams gūt informāciju un motivāciju dzīvesveida pārmaiņām, veidojot savu ikdienu dzīvniekiem draudzīgāku, dabas resursus un dzīvības saudzējošāku, kā arī garšīgāku.

Par vegānismu un dzīvnieku tiesībām lielākoties runā, norādot uz izturēšanos pret dzīvniekiem mūsdienu lopkopībā, taču, kā izskanējis vairāku ievērojamu vides aizsardzības organizāciju paziņojumos (ANO, Greenpeace, WWF u.c.), industriālā lopkopība ir arī viens no lielākajiem vides piesārņotājiem, kas veicina savvaļas sugu dzīvotņu iznīcināšanu, tā noplicinot dabas daudzveidību un atstājot pasauli krietni trūcīgāku nākošajām paaudzēm. Tas viss arī liek tūkstošiem cilvēku dzīvot apstākļos ar tīra gaisa un dzeramā ūdens trūkumu, kas visvairāk skar jau tā ekonomiski jūtīgas kopienas. Lopkopība tiek kritizēta ne vien par nežēlību pret dzīvniekiem un ietekmi uz klimatu, bet arī negatīvu ietekmi uz cilvēku veselību, saistot to ar 2. tipa diabētu un sirds un asinsvadu slimībām. Ņemot to visu vērā, Vegānisma mēneša mērķis Latvijā ir pievērst uzmanību veidiem, kā dzīvot apkārtējai videi, dzīvniekiem un savai veselībai draudzīgāk.

Šomēnes Rīgā ikvienam tiek piedāvātas vairākas iespējas sanākt kopā šādos bezmaksas pasākumos:

1. novembrī Kaņepes Kultūras centrā notiks lekcija “ABC augu valsts uzturā” - par veselīga un aktīvam dzīvesveidam piemērota augu valsts uztura pamatprincipiem, uztura speciālistes Dārtas Tenes un maratonista Jāņa Girgensona vadībā.

3. novembra lekcija “Vegānisms dumiķīšiem jeb sākam ar “Kāpēc””, kas notiks bārā “Čē”, veltīta ekoloģijas, ētikas un veselības apsvērumiem saistībā ar vegānismu, un to vadīs Sandris Ādminis, dzīvnieku aizstāvis un vegāns ar vairāk nekā 10 gadu pieredzi.

7. novembrī: dokumentālā filma “Dominion” (“Valdīšana”) par industriālās lopkopības aizkulisēm - grāmatnīcā-bārā “Bolderāja” (filmā redzami satraucoši skati, līdz ar to katram pašam jāizvērtē savas spējas to noskatīties).

10. novembrī - dzīvnieku aizstāvju kolektīva “Riga Animal Save” dzimšanas dienas svētki.

14. novembrī - Kaņepes Kultūras centrā darbnīca aktīvistiem "Rūpes par sevi".

17. novembrī - starptautiska akcija “Patiesības kubs” (“Cube of Truth” ) Rīgas centrā.

19. novembrī - darbnīca “Building A Movement - Uniting For Animal Rights” bārā “Aleponija”.

20. novembrī - akcija “Atvadas no dzīvniekiem” pie kādas no Latvijas lopkautuvēm.

24. novembrī - “Gājiens par dzīvniekiem” Rīgas centrā.

Svarīgākais