Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Rīgā \ Atpūta

Vērts apmeklēt! Rīgas Latviešu biedrībai – 150

© Vladislavs Proškins, F64 Photo Agency

Šonedēļ Rīgas Latviešu biedrība (RLB) atzīmē pastāvēšanas 150. jubileju, un šodien ikviens aicināts apmeklēt zinātnisko konferenci "Nest gara gaismu un zināšanas tautai".

«Bija apstākļi, cilvēki un notikumi, kas sagatavoja Latvijas valsts dibināšanu. Latvija sākās daudz agrāk nekā 1918. gadā. Mēs visi zinām - hernhūtieši, veclatvieši, jaunlatvieši, studentu korporācijas -, bet nereti neatceramies, ka Rīgas Latviešu biedrība ir pirmā oficiāli atļautā un reģistrētā latviešu organizācija «ar zīmogu» - dibināta, lai apvienotu latviešus, ar tālāko mērķi par savu valsti,» uzsver RLB vadītājs Guntis Gailītis. Tikai pirms nedaudz vairāk kā 150 gadiem Krievijas impērijā cilvēkiem radās iespēja, pirmkārt, brīvi pārvietoties, otrkārt, biedroties. «Daudzi domā, ka Rīgas Latviešu biedrību dibināja dziedātāji, nē, tie bija pirmie latviešu uzņēmēji, kas negribēja pārvācoties,» atgādina Guntis Gailītis. «Kopābūšana bija ļoti svarīga. Milzīga «injekcija» pašapziņai. RLB statūtos jau sākotnēji tika uzsvērts, ka ir ļoti nozīmīgi izglītot tautu. Biedrība uzturēja, kā es uzskatu, «zelta mugurkaula līniju» līdz pat 1918. gadam.»

Zinātniskās konferences referātos tiks skarts plašs tematu loks - Guntis Gailītis vēstīs par Rīgas Latviešu biedrības lomu Latvijas valsts izveidē (1868-1918), Jānis Krastiņš - par Latviešu biedrību namiem un to arhitektūru, Andrejs Grāpis - par mazāk zināmiem RLB dibinātājiem, Viktors Hausmanis - par RLB nozīmi latviešu teātra vēsturē, Voldemārs (Vladimirs) Eihenbaums - par RLB likvidāciju 1940. gadā, un vēl daudzi citi temati, kopskaitā - 17. «Rīgas Latviešu biedrība ir laikmeta liecība par to, ka latvieši paši ir veidojuši savu valsti. Biedrības 150. jubilejas svinības ir nepieciešamas mums pašiem, jo tā ir iespēja apstāties, lai ne tikai izvērtētu paveikto, bet arī izvirzītu sev jaunus mērķus, lielus mērķus, bez kuriem tautai nav iespējams dzīvot,» saka Anta Rugāte. Nebūdama RLB biedre, viņa piedalīsies zinātniskajā konferencē ar referātu RLB 1901. gada Zinību komisijas vasaras sapulces priekšlasījumi.

Šonedēļ arī tiek klajā laists izdevums Rīgas Latviešu biedrība trijos gadsimtos, aplūkojama izstāde Rīgas Latviešu biedrībai 150, kas sniedz ieskatu biedrības vēsturē. Ceturtdien, 25. oktobrī, Rīgas Latviešu biedrība rīkos atvērto durvju dienu - no pulksten 17.30 līdz 19 ikvienam būs iespēja iepazīties ar biedrības komisiju darbu, būs skatāma vizuāla ekspozīcija par RLB komisiju un interešu kopu darbu, kā arī interesenti varēs tikties klātienē ar komisiju un interešu kopu pārstāvjiem, uzzinot par to aktivitātēm un rodot iespēju tajās piedalīties un iesaistīties RLB darbā. Sarīkojuma apmeklētāji aicināti piedalīties arī praktiskajās radošajās darbnīcās. Vakarā - RLB tautas mākslas kolektīvu koncerts Stāvi stipri, strādā droši! Latvijai!. Jubilejas nedēļas noslēgumā - koncerts Tev mūžam dzīvot, Latvija!.