Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Rīgā \ Atpūta

Latvijā sastopamo sēņu daudzveidību var aplūkot Dabas muzejā

© Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

Kā ierasts ik rudeni, arī šogad Latvijā sastopamo sēņu daudzveidību var aplūkot Latvijas Dabas muzeja izstādē Sēņu dienas 2017.

Latvijā ir atrastas vairāk nekā 4000 sēņu sugas, starp tām vairāk nekā 200 ir ēdamas, taču sēņotāju groziņos parasti nonāk tikai 20 līdz 30 sugu sēnes, bet daudzi «svētdienas» sēņotāji vāc tikai pašas populārākās no tām. Lai pārliecinātos par sēņu daudzveidību savām acīm, uzdotu interesējošos jautājumus vadošajiem Latvijas mikologiem, iegūtu pārliecību un palielinātu sēņu daudzveidību savā uzturā, aicinām apmeklēt tradicionālo sēņu izstādi Dabas muzejā. Izstādes tapšanas procesā ir grūti prognozēt, kuras sēņu sugas būs apskatāmas, jo, kā skaidroja Dabas muzeja mikoloģe Inita Dāniele, «eksponātu ievākšanu ietekmē gan laika apstākļi, kas šobrīd gan kļūst arvien sēnēm draudzīgāki, gan veiksmes faktors».

Dāniele papildina: «Droši varam solīt, ka izstādē būs skatāmas Latvijas dabā augošās ēdamās un neēdamās, indīgās un reti sastopamās sēnes. Un, kā katru gadu, sēnes izstādes laikā tiks mainītas katru dienu, tādēļ dažādības netrūks un uz Dabas muzeju nākamnedēļ ir vērts nākt atkārtoti.» Sažāvētā veidā būs apskatāma arī Gada sēne 2017 - baltā cūktrifele (Choiromyces meandriformis), par kuras atrašanu Latvijā šogad saņemti ziņojumi no Kurzemes un Latgales. Vērtīgais atradums ir «īsto» trifeļu Tuber ģints sugām tuvu radniecīga pazemes sēne.