Vēsturiskā noskaņa restorānā Rīgas atslēga

© publicitātes/ Agris Semēvics

Restorāna Rīgas atslēga interjers veidots pēc leģendārās latviešu kinofilmas Vella kalpi motīviem, senatnīguma noskaņu radot ar visām tā dizaina detaļām – koku, svecēm, metālkalumiem, kā arī sienu un griestu gleznojumiem, kuru autors ir gleznotājs Igors Bernāts.

«Kopumā ideja par šādu interjeru bija, bet man nācās domāt, kā to realizēt dzīvē. Pētot senos materiālus, mēģināju pats iejusties tajos laikos un sajust, kāda tolaik cilvēkiem bija izpratne par skaistumu,» darba procesu atceras gleznotājs Igors Bernāts.

Svarīgs bijis arī darbs komandā kopā ar dizaineri Kasparu Riekstiņu un metālkalumu autoru Aivaru Oleksānu. Telpas pārbūves gaitā visiem esot bijis interesanti iedomāties, kā mākslinieciskās ieceres izskatīsies realitātē un kāds izveidosies restorāna dizainiskais koptēls, darbu pabeidzot. «Pētījām materiālus, arī senās kartes. Man bija svarīgi noskaidrot, kādi agrāk tika izmantoti mākslinieciskie ornamenti un elementi,» uzsver Bernāts, piebilstot, ka strādāt ar šo projektu bijis aizraujoši, tam bijusi sava īpaša garša – izteikties nevis ar mūsdienīgiem, bet tā laika mākslinieciskiem līdzekļiem, lai apmeklētājos radītu vēsturiskas sajūtas. Zīmējumus vispirms nācās izveidot uz papīra lapas un pēc tam tos palielināt, veidojot telpā atbilstošas proporcijas. Gleznojumi uz sienu un griestu apmetuma veidoti kā pludinājums, izmantotās krāsas ir caurspīdīgas. «Darbs nebija no vienkāršākajiem, jo darba virsma nav gluda, bet gan grubuļaina, un arī uz griestiem nemaz nav tik viegli gleznot,» nianses atklāj mākslinieks, projektu vērtējot kā ļoti veiksmīgu.

Restorānā krāsu gamma izvēlēta gaišākos, viegli pelēcīgākos toņos – lai interjers nekad nenovecotu. «Man šķiet, ka restorāna telpās mums ir izdevies radīt tādu atmosfēru un sajūtu, ka apkārtējā vide ir brīva, gaisīga un apmeklētājus nenomāc. Dizainiskā vērtība ir tā, ka visi interjera elementi restorānā organiski saplūst un nekas neizlec,» uzsver Igors. Gleznotājs stāsta, ka darbus restorāna iekārtošanā nācies veikt īsā laikā, un tas māksliniekiem esot svarīgi – koncentrēties konkrētam mērķim.

IEJUSTIES PAŠAM. Gleznotājs Igors Bernāts teic, ka, veidojot gleznojumus restorānam Rīgas atslēga, ir tikusi veikta pamatīgi vēsturiska izpēte, bet viņam pašam ir nācies mēģināt iejusties zviedru laikos.

AUTENTISKS gleznojums no Kurzemes uz pūra lādes – bāra letes ir viens no gleznotāja Igora Bernāta darbiem. «Mazliet vecināju koku, lai tas izskatās pelēcīgs un senatnīgāks,» radošā procesa pusi atklāj mākslinieks.

MĪLESTĪBAS SIMBOLS. Baložu pāris, simbolizējot mīlestību, papildina pārējos restorāna gleznojumus un iekļaujas dizainiskajā restorāna koptēlā.

EŅĢEĻI uz restorāna griestiem nav gleznoti nejauši. Tas ir vienojošais elements ar netālu esošās Doma baznīcas tematiku.

Latvijā

Pirms divām nedēļām, 7. septembrī, Rēzeknes novada Gaigalavas pagastā nokrita Krievijas bezpilota lidaparāts ar 50 kilogramu sprāgstvielu lādiņu. Par šo incidentu Latvijas Aizsardzības ministrija (AM) paziņoja tikai svētdienas pievakarē. Pirmdienā tika sarīkota preses konference, kurā atbildīgās amat/militārpersonas centās paskaidrot, kas noticis un kāpēc šis drons nav ticis notriekts. Sabiedrības vērtējums par šo skaidrojumu – nepārliecinoši.

Svarīgākais