Ar Rīgas Operas festivālu noslēgs iestudējumiem bagātāko sezonu LNO vēsturē

© F64

Ar Rīgas Operas festivālu, kuru šovakar aizsāks izrāde "Rienci. Triumfs un sakāve", Latvijas Nacionālā opera (LNO) noslēgs iestudējumiem bagātāko sezonu tās vēsturē.

Kā festivāla atklāšanas preses konferencē pauda LNO valdes locekle Daina Markova, tik daudz iestudējumu kā šogad nekad nav bijis. Viņa norādīja arī uz dažādiem rokrakstiem operas žanrā, izceļot operu "Mihails un Mihails spēlē šahu". Markova pauda gandarījumu, ka latviešu mākslinieki šajā sezonā izrādēs bijuši plaši pārstāvēti.

"Rīgas Operas festivālā 2014" būs iespēja redzēt piecus aizvadītās sezonas jauniestudējumus - "Rienci. Triumfs un sakāve", "Figaro kāzas", "Mīla uz trim apelsīniem", "Trubadūrs" un "Mihails un Mihails spēlē šahu", kā arī vienu no spilgtākajiem iepriekšējo sezonu uzvedumiem - "Lucia di Lammermoor".

Kā preses konferencē pastāstīja izrādes "Rienci. Triumfs un sakāve" dramaturgs Mikus Čeže, šajā saīsinātajā Riharda Vāgnera operas versijā ir atstātas pašas svarīgākās tās daļas. Viņaprāt, opera izceļas ar lielisku muzikālo kvalitāti un solistu sastāvu. Čeže atzīmēja, ka izrādes radošā komanda vēlējusies, lai cilvēki izrādē neidentificētu sevi ar galveno varoni - Rienci. Izrādes veidotājiem šķiet svarīgi, lai skatītāji neaizmirstu par realitāti, kas šobrīd, pēc Čežes teiktā, nav ideāla. Izrāde LNO būs skatāma arī 15.jūnijā.

Gaetāno Doniceti operas "Lucia di Lammermoor" diriģents Valdis Butāns atklāja, ka izrāde viņam bija nozīmīgs karjeras pakāpiens, jo tā bijusi pirmā opera, kurā viņš diriģējis LNO orķestri. Tā ir viena no skatītāju iemīļotākajām izrādēm un komponista Doniceti slavenākā opera, kura vēsta par nežēlīgu naidu starp divām dzimtām. LNO uzveduma darbība noris 20.gadsimta 30.gadu Itālijā, Musolīni ērā. Izrāde būs skatāma rīt, 4.jūnijā, un 13.jūnijā.

Volfganga Amadeja Mocarta komiskās operas "Figaro kāzas" Suzannas lomas atveidotāja Inga Šļubovska norādīja, - ja skatītāji ir noticējuši mīlestībai, kas valda starp Suzannu un Figaro - Riharda Mačanovska izpildījumā -, tad izrāde ir izdevusies. Iestudējumu veidojusi argentīniešu mākslinieku komanda ar režisoru Marselo Lombardero priekšgalā. To 5.jūnijā un 11.jūnijā diriģēs poļu diriģents Zbigņevs Graca, kurš diriģē tieši Mocarta operas.

Sergeja Prokofjeva operas "Mīla uz trim apelsīniem" diriģents Atvars Lakstīgala uzsvēra, ka izrāde nebūtu bijusi tik veiksmīga bez izcilas krievu režisora Aleksandra Titela režijas. Diriģents uzteica arī LNO orķestra sniegumu, nostādot to līdzās ārzemju orķestriem. Opera "Mīla uz trim apelsīniem", pēc viņa teiktā, mūziķiem nav viegli izpildāma, taču cilvēkiem ir viegli skatāma. Diriģents operu raksturoja kā traģikomisku, norādot, ka tā nevienu brīdi nav garlaicīga. Izrādi 6.jūnijā diriģēs Lakstīgala, bet 12.jūnijā - LNO galvenais diriģents Mārtiņš Ozoliņš.

Komponists Kristaps Pētersons, kurš sacerējis operas-lekcijas "Mihails un Mihails spēlē šahu" mūziku, pastāstīja, ka ar pārējiem radošās komandas dalībniekiem veidojis nepopulistisku, nedogmatisku izrādi, lai atstātu publikai telpu domāt pašai. Pēc viņa teiktā, šis savā ziņā ir jaunas formas darbs, jo temats to pieprasījis. Tādējādi galvenais izaicinājums radošajai komandai bijis, ka nav iespējams prognozēt skatītāju reakciju. Pētersons pauda gandarījumu, ka tā lielākoties bijusi pozitīva. Operas centrā ir 1960.gadā Maskavā Pasaules čempionāta mačā izspēlētā sestā šaha partija, kurā rīdzinieks Mihails Tāls pieveica šķietami neuzvaramo padomju tautas šaha spēles elku Mihailu Botviņiku. Izrādes 7.jūnijā un 10.jūnijā diriģēs Ainars Rubiķis un Lakstīgala.

Džuzepes Verdi "Trubadūrs" būs diriģenta Jāņa Liepiņa debija LNO. Viņš uzsvēra, ka sadarbība ar solistiem Annu Ņečajevu, Igoru Golovatenko, Oļesju Petrovu un Muratu Karahanu iedvesmojusi arī viņu pašu mērķēt augstāk savā darbā. Pēc Liepiņa teiktā, solisti šajā operā ir tik lieliski, ka to ir jādzird arī tiem, kuri nav operas žanra mīļotāji. Diriģents uzsvēra, ka operā svarīgas ir arī Verdi skaistās melodijas. Liepiņš pie diriģenta pults stāsies 14.jūnijā, savukārt 7.jūnijā operu diriģēs Aleksandrs Viļumanis.

Biļetes uz izrādēm var iegādāties LNO un "Biļešu paradīzes" kasēs, kā arī internetā.

Latvijā

Nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Svarīgākais