Šogad Saulgriežus vērienīgi ieskandinās Mežaparkā

© F64

21. un 22.jūnijā norisināsies viens no vasaras vērienīgākajiem Eiropas kultūras galvaspilsētas notikumiem - „Rīga 2014 saulgrieži”. Tajos būs iespēja redzēt gan iespaidīgo deju lieluzvedumu „Lec,saulīte”, gan piedalīties „Pasaules saulgriežu festivālā”, kurā viesi no vairākām valstīm rādīs savas saulgriežu tradīcijas, alus cienītāji aicināti uz „Pasaules alus parādi”, bet amatnieki un tirgotāji savu veikumu rādīs „Rīgas saulgriežu gadatirgū”. Neizpaliks arī balle Līgo vakarā 23. jūnijā no plkst. 01:00 visas nakts garumā noslēdzot „Rīga 2014 saulgriežus”.

Nodibinājuma „Rīga 2014” vadītāja un tematiskās līnijas "Rīgas karnevāls" kuratore Diāna Čivle aicina 21. un 22. jūnijā visiem doties uz Mežaparku, jo ikvienā brīdī aizejot uz turieni būs ko darīt, būs ko redzēt, būs ko dzirdēt. Tādiem jābūt saulgriežiem, kad visi kopā un neatkarīgi no laika apstākļiem dara to, kas sagādā prieku.

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks norāda, ka šis pasākums ir īpašs ar to, ka notiek ārpus pilsētas centra, paplašinot teritoriju un nodrošinot iespēju vairāk cilvēkiem piedalīties tajā. Iedibināt saulgriežu svinēšanas tradīciju Mežaparkā ir bijuši, bet tie nav izrādījušies īpaši veiksmīgi. Varbūt šis gads dos grūdienu un iedibinās svētku svinēšanas tradīciju arī Mežaparkā. 

Vizuālo identitāti svētkiem piešķīrusi māksliniece Helēna Heinrihsone, kam par godu uzgleznojusi darbu „Rīga 2014 saulgrieži”. Tajā ar simbolu palīdzību atainots notiekošais. Salūts, kas apvieno laukus ar pilsētu, ziedu vainags, divi skūpstoši cilvēki, stirnas, cilvēku ķermeņi, uguns liesmas, rozes, kuras cenšas aizskart kaila roka un mākslinieces iemīļotais galvaskauss – mūžīgās dzīvības simbols.

21. un 22. jūnijā plkst. 22:00 būs iespējams vērot deju lieluzvedumu „Lec, saulīte”. Radošā komanda uzvedumu veidojusi vairāku gadu garumā. Tā būs pilnīga jaunrade - Mūziku radījis komponists Raimonds Tiguls, mākslinieciskais vadītājs un horeogrāfs Jānis Ērglis, deju horeogrāfi Jānis Purviņš un Agris Daņiļevičs, tērpu māksliniece Evija Dāboliņa. Iesaistīti arī jaunie talanti - režisors Elmārs Seņkovs, scenārija un tekstu autore Rasa Bugavičute un scenogrāfs Reinis Suhanovs. Uzvedumā piedalīsies plašs dalībnieku klāsts - ap 2000 dejotāji no Rīgas un Latvijas labākajiem deju kolektīviem, apmēram 500 kora dziedātāji, bungu un dūdu grupa „Auļi”, kā arī solisti un orķestris „Lec, saulīte”, bet pamatā būs deja. Šoreiz dziedātāju vietās sēdēs skatītāji, kuriem būs unikāla iespēja izbaudīt ko nozīmē sēdēt kopkora vietās un vērot uzvedumu. Īpašs izaicinājums dejotājiem būs uzstāties dzīvās mūzikas pavadījumā.

„Neba nu velti saulgriežu naktī katra Jāņu zāle ir pašā pilnbriedā. Cilvēks kā dabas sastāvdaļa saulgriežos arī ir pašā pilnbriedā un par to tiks stāstīts uzvedumā,” atklāj scenārija autore Rasa Bugavičute.

Mākslinieciskais vadītājs Jānis Ērglis atklāj, ka Mežaparka estrādes laukums, kur parasti paredzēts sēdēt skatītājiem, pārvērtīsies par Jāņu kalnu un tajā norisināsies visas darbības, kas saistītas ar saulgriežu rituālu – gatavošanās svētkiem, ciemos iešana, ugunskura dedzināšana saules pavadīšana, buršanās, pirtī iešana un kā kulminācija, protams, saules sagaidīšana.

Arī „Pasaules saulgriežu festivāls” pļavā pie Mežaparka lielās estrādes 21. un 22. jūnijā no plkst. 12:00 līdz 21:00 piedāvās savu radošo un mūsdienīgo redzējumu dažādu tautu Saulgriežu vai Saules svētku svinēšanai. Tajā Brēmenes koris no Vācijas priecēs ar saules gaismas dziesmām, piedalīsies arī folkloras kopas no Latvijas, folkgrupas no Igaunijas, Rumānijas, Maķedonijas, džeza ansamblis no Gruzijas, Kolumbijas perkusionisti un iespējams arī pārstāvji no Indija papildinās šos svētkus. Pieejamas arī vainagu pīšanas un siera siešanas un ziepju vārīšanas darbnīcas, kā arī katrai valstij raksturīgās kulinārijas prezentācijas.

Abas dienas Mežaparka centrālajā alejā no plkst.12:00 līdz 22:00 norisināsies „Rīgas saulgriežu gadatirgus”, kurā piedalīsies amatnieki, meistari un dabas produktu tirgotāji no visas Latvijas. Gadatirgus apmeklētājiem būs iespēja iegādāties dažādus amatnieku darinājumus un gardumus, neizpaliks arī jāņu siers un alus. Apmeklētāji tiek aicināti iegādāties un baudīt vietējos ražojumus, kā arī piedalīties amatnieku darbnīcās visas dienas garumā. Šajā pašā laikā Mežaparka Lielās estrādes teritorijā notiks arī „Pasaules alus parāde” ar dažādu Latvijas, Eiropas alus šķirņu iepazīšanu, degustāciju un konkursiem.

Tiesa, vērienīgais pasākums Mežaparkā neatcels jau par skaistu tradīciju kļuvušās Līgo vakara svinības Daugavmalā. Šogad neizpaliks arī saulgriežu svinēšanas tradīcija Krastmalā un Dzegužkalnā 23. jūnija vakarā.