Latvijā ieradušies nesen raķešu sprādzienu piedzīvojušās Ukrainas bērnu slimnīcas Ohmatdyt pacienti

© Publicitātes foto

16. septembrī Rīgā ieradās 20 Ukrainas bērnu slimnīcas Ohmatdyt pacienti kopā ar vecākiem, kā arī slimnīcas ārstiem, lai saņemtu psiholoģisku atbalstu, informē Bērnu slimnīcas fonds.

Lielākā daļa bērnu ir ar onkoloģiskām saslimšanām un pavisam nesen pieredzēja Krievijas raķetes sprādzienu Ohmatdyt slimnīcā.

Bērni Rīgā pavadīs 10 dienas, kuru laikā bērniem un mammām/ aprūpētājiem tiek nodrošinātas psiholoģiskā atbalsta grupas, kuras vada Bērnu un pusaudžu resursu centra speciālisti, fizioterapijas nodarbības, baseins un radošās darbnīcas, kā arī dažādas izklaidējošas aktivitātes, piemēra, Līvu Akvaparka un Rīgas Zoodārza apmeklējums.

Lai palīdzētu arī tiem bērniem, kuri turpina dzīvot Ukrainā, Bērnu slimnīcas fonds 2022.gadā uzsāka sadarbību ar lielāko bērnu slimnīcu Ukrainā - Okhmatdyt. Sadarbības ietvaros ir notikušas jau 6 psiholoģiskā atbalsta nometnes Rīgā, un palīdzību ir saņēmuši vairāk nekā 120 bērni un 90 mammas un tēti.

Vienas nometnes izmaksas ir aptuveni 35 tūkstoši eiro, kur ietilpst dzīvošana, ēdināšana, transports, tostarp, transfers Kijeva-Rīga-Kijeva, psiholoģiskais atbalsts un fizioterapijas, kā arī atsevišķas izklaides programmas aktivitātes. Nometnē darbojas 8 brīvprātīgiem darbinieki, kā arī lielu daļu izklaižu ziedo pakalpojumu sniedzēji, piemēram, Rakši ZOO, Rīgas ZOO, Mākslas muzejs. Šobrīd noris ziedojumu kampaņa, lai arī nākamgad Ohmatdyt mazie pacienti varētu atgūt spēkus un saņemt palīdzību Latvijā. Ziedot ir iespējams visos Rimi veikalos, kā arī Bērnu slimnīcas fonda mājas lapā.

Publicitātes foto

Okhmatdyt bērnu slimnīcas Psiholoģiskā atbalsta dienesta vadītāja, Anopriienko Olena: “Pēdējie mēneši Ukrainā ir bijuši ļoti smagi, un gan pieaugušie, gan bērni dzīvo nepārtrauktā trauksmē un bailēs. Ļoti smagi mūs visus skāra Krievijas uzbrukums mūsu slimnīcai, pēc kura psiholoģiska palīdzība bija nepieciešama mūsu pacientiem, viņu vecākiem un arī mums pašiem, ārstiem. Tāpēc esam bezgala pateicīga Bērnu slimnīcas fondam un tā vadītājai Liene Dambiņai par nepagurstošu palīdzību mums un mūsu pacientiem, par iespēju atgūt spēkus Latvijā - valstī, kurā valda miers. Kā mūsu viena pacienta mamma teica- viņa jūtas it kā būtu vinnējusi loterijā. Tā patiešām ir laime, ka ir iespēja nokļūt Latvijā, saņemt profesionālu palīdzību un atpūsties no nemitīgām gaisa trauksmēm. Mēs šeit ik uz soļa jūtam cilvēku labvēlību, atbalstu un lielu sirsnību, jūtam, ka jums rūp mūsu liktenis.”

Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa:”Ar Ohmatdyt bērnu slimnīcu sadarbojamies jau trešo gadu un esam kļuvuši par labiem kolēģiem. Kad krievijas raķete trāpīja Ohmatdyt slimnīca, tas bija milzīgs šoks un pārdzīvojums, un bija skaidrs, ka mūsu palīdzība bērniem kļūs vēl nozīmīgāka. Šajā nometnē lielākā daļa bērnu un arī visi atbraukušie speciālisti bija slimnīcā tajā traģiskajā dienā, un psiholoģisks un emocionāls atbalsts viņiem ir ļoti nepieciešams. Tāpēc sirsnīgs paldies katram, kurš ziedo psiholoģiskā atbalsta nometnēm un palīdz Ukrainas bērniem atgūties pēc smagām emocionālām traumām.”

Svarīgākais