Rīgas dome aktīvi piedalās Grīziņkalna biedrības un “Ghetto Games” strīda risināšanā

© Alise Šulca / F64

Rīgas vicemērs Edvards Ratnieks norāda, ka Rīgas dome meklē juridiski taisnīgus risinājumus strīdā starp Grīziņkalna biedrību un “Ghetto Games”, izvirzot jauniešu intereses kā prioritāti.

Reaģējot uz apkaimes biedrības un “Ghetto Games” saņemto tiesas lēmumu par pagaidu noregulējumu, kurā tiesa ir saskatījusi juridiskus šķēršļus par teritorijas Grīziņkalnā nodošanu “Streetbasket”- ceturtdien, 13.jūnijā, vicemērs sasauca operatīvo sanāksmi, lai ar atbildīgajiem domes speciālistiem pārrunātu situāciju un izskatītu iespējamos tiesiskos risinājumus. Šis nav galīgais nolēmums un lieta vēl nav izskatīta pēc būtības, jo tiesa turpinās.

“Aicinu visām pusēm izvirzīt jauniešu intereses kā prioritāti - “Ghetto Games” pasākumiem šovasar ir jāturpinās. Vienlaikus tiesas lēmums ir saistošs un tā juridiskie aspekti ir jāņem vērā, lai bērniem un jauniešiem Rīgā būtu iespējas sportot un atpūsties, nevis klaiņot bezdarbībā pa ielām. Mēs esam dialogā ar “Ghetto Games”, un šobrīd kopīgi strādājam, lai ieplānotie pasākumi jauniešiem Grīziņkalnā var turpināties.

Uzsveru, ka “Ghetto Games” ir radījusi tradīcijām spēcīgu jauniešu kustību, iedzīvinot jauniešiem alternatīvu dzīvesveidu - bez alkohola, cigaretēm un citām atkarību raisošām vielām, to vietā izvēloties sportu, mūziku, modernās improvizācijas un talantu attīstīšanu. Viņi ar savu unikālo stilu ir atraduši netradicionālu pieeju jauniešiem.

Liedzot šai kustībai “dzīvot”, Rīga un Latvija saskarsies ar daudz lielākām sociālām problēmām un jauniešu atkarībām, kas nozīmēs nākotnē arvien lielākus finanšu ieguldījumus sociālās programmās pilsētas un valsts mērogā,” norāda Edvards Ratnieks.

Šobrīd domes prioritāte ir vienoties ar “Ghetto Games” par rīcībām, kas novērstu Grīziņkalna biedrības sūdzības, piemēram, par pieļaujamo trokšņu slieksni un kārtības nodrošināšanu. Meklējam kompromisus, lai neciestu mazo rīdzinieku intereses.

Administratīvā tiesa noraidījusi biedrības “Streetbasket” (“Ghetto Games”) lūgumu atjaunot Rīgas domes lēmumu par daļu Grīziņkalna parka nodošanu bezatlīdzības lietošanā pēc tam, kad Grīziņkalna biedrība bija vērsusies tiesā atcelt šo domes lēmumu. Pašvaldība jau pirms lēmuma domes sēdē pieņemšanas bija izvirzījusi papildu prasības “Streetbasket”, piemēram, ka pasākumiem ir jābeidzas līdz pulksten 23.00 un ka tiem ir jākļūst klusākiem, kā arī tehnikas novākšana nedrīkst notikt naktī un jāveic apkārtējās teritorijas uzkopšana. “Ghetto Games” bija piekritis šīm prasībām jau būtiski nākot pretī Grīziņkalna pretenzijām.

Svarīgākais