Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgas dome aicina iedzīvotājus sakārtot pagrabus, lai ierīkotu drošu patvērumu

© f64.lv, Līva Simsone

Lielās talkas laikā, 27. aprīlī, sakopjot un pielāgojot civilās aizsardzības prasībām vairāku pašvaldību ēku pagrabus, Rīgas dome aicina iedzīvotājus sakārtot arī savu ēku pagrabus droša patvēruma veidošanai.

Viens no pagrabiem, ko plāno sakārtot pašvaldība, atrodas Rīgas 49. vidusskolā Krišjāņa Valdemāra ielā 65. Lai informētu par pareizu telpu pielāgošanu un pašvaldības turpmākajām iecerēm, trešdien, 24. aprīlī, plkst. 12 skolas sporta kompleksā notiks preses konference, kurā piedalīsies Rīgas mērs Vilnis Ķirsis (JV), vicemēre Linda Ozola (JKP), Civilās aizsardzības un operatīvās informācijas pārvaldes vadītājs Gints Reinsons, Izglītības, kultūras un sporta departamenta vadītājs Ivars Balamovskis, Īpašuma departamenta vadītājs Vladimirs Ozoliņš un skolas direktors Imants Mednis.

Preses konferences laikā būs iespējams apmeklēt ēkas pagraba telpas, kur pašvaldības pārstāvji sniegs ieteikumus pareizai telpu pielāgošanai patvēruma vietas veidošanai.

Talkas laikā pašvaldības darbinieki sakārtos pašvaldības īpašumā esošo pagrabu arī blakus pamatskolai "Rīdze" esošajā aizsargbūvē Zigfrīda Annas Meirovica bulvārī 1 un patvērumam pielāgojamās telpas sociālās aprūpes centrā "Mežciems", rādot piemēru, kā sakārtot un pielāgot pagrabu civilās aizsardzības prasībām. Ar šo pagrabu sakārtošanu pašvaldība sāk procesu, kurā apzinās un sakārtos patvērumam pielāgojamas vietas pašvaldības īpašumos, kā arī informatīvā kampaņā aicinās iedzīvotājus sekot piemēram.

Rīgas pašvaldība aicina iedzīvotājus atbrīvot pagrabstāvus vai pazemes stāvus no atkritumiem, būvgružiem, bīstamām vielām, konstrukcijām un priekšmetiem ar asām malām, kas varētu radīt papildu apdraudējumu cilvēkiem, kas uzturas šajā telpās. Pagrabu tīrīšanu vajadzētu saskaņot ar ēku apsaimniekotājiem, jo nepieciešams nodrošināt arī izvākto atkritumu savākšanu.

Tāpat iedzīvotāji aicināti apsvērt iespēju atbrīvotajos pagrabstāvos un pazemes stāvos izveidot patvertnes vai vietas, kur var patverties, saskaņā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta vadlīnijām.

Jau vēstījām, ka Rīgas dome rīko iedzīvotāju informēšanas kampaņu un astoņu semināru ciklu par civilo aizsardzību.

Semināros iedzīvotāji tiks informēti par Rīgas civilās aizsardzības plānu, evakuāciju, drošām patvēruma vietām, iesaisti valsts aizsardzībā un citiem svarīgiem personīgās aizsardzības jautājumiem.

Seminārs būs skatāms tiešsaistē pašvaldības tīmekļvietnē "riga.lv" un pašvaldības "Facebook" kontā.