Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

"Saskaņa" iestājas pret pieminekļu aizvākšanu Rīgā

© f64.lv, Mārtiņš Zilgalvis

Partija "Saskaņa" izplatījusi paziņojumu, kurā iebilst pret tādu pieminekļu aizvākšanu no Rīgas, kas veltīti māksliniekiem, rakstniekiem, zinātniekiem un kultūras pārstāvjiem.

Kā informē partija, "Saskaņas" valde un tās līdzpriekšsēdētāji Nils Ušakovs, Regīna Ločmele un Andris Morozovs pauduši sašutumu par Rīgas domes Pieminekļu padomes lēmumu par iespējamu sešus galvaspilsētas pieminekļu pārvietošanu.

Ja latviešu kultūras pārstāvjus var kaut kā saistīt ar "nepareizu" ideoloģiju, tad centieni izrēķināties ar dzejnieka Aleksandra Puškina pieminekli, kura dzejoļi, proza un dramaturģija ir pasaules kultūras mantojums, esot pretrunā ar jebkādu veselo saprātu, norāda "Saskaņa".

"Saskaņa" Pieminekļu padomes lēmumu sasaista koalīcijām un valdošajām partijām Saeimā un Rīgas domē, nodēvējot šo rīcību par zemisku.

"Saskaņa" sola iestāties par pieminekļu saglabāšanu Rīgas domē, kad šis jautājums tiks izskatīts domes sēdē.

Saskaņai Rīgas domē ir 12 no 60 deputātiem.

LETA jau ziņoja, ka arī Latvijas Krievu savienība (LKS) iestājas pret Puškina pieminekļa aizvākšanu un svētdien, 12.martā, rīkos protesta pasākumu pie Rātsnama.

Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP) aģentūrai LETA piebilda, ka pašvaldībai šobrīd ir svarīgāki darbi ar ko nodarboties, nevis lemt par pieminekļu aizvākšanu, piemēram, pašvaldības budžeta pieņemšana.

Turklāt, viņa ieskatā, padomju varu slavinošie pieminekļi Rīgā ir demontēti, bet par citu pieminekļu aizvākšanu, nepieciešama diskusija.

Jau ziņojām, ka Rīgas domes Pieminekļu padome pagājušajā nedēļā atbalstīja sešu pilsētā esošu pieminekļu demontāžu vai pārvietošanu, saistot tos ar padomju laiku slavināšanu.

Padomē tika atbalstīts piedāvājums demontēt 1982.gadā Kronvalda parkā uzstādīto pieminekli rakstniekam Andrejam Upītim un skulptūru "staļinisma perioda rakstniecei" Annai Saksei Gaujas ielā 1.

Pieminekļu padome piekrita arī Aleksandra Puškina pieminekļa demontāžai Kronvalda parkā, jo tas esot izvietots nelikumīgi.

Pieminekļu padome atbalstīja arī ierosinājumu demontēt 1978.gadā uzstādīto pieminekli zinātniekam, "PSRS trīskārtējam sociālistiskā darba varonim" Mstislavam Keldišam, kas atrodas Rīgas kanālmalas apstādījumos, iepretim Latvijas Universitātei, un piemiņas plāksnes vēsturniekam Jānim Zutim aizvākšanu. Tā atrodas Basteja bulvārī 12.

Tika atbalstīta arī piemiņas plāksnes komunistiskās partijas tipogrāfijai Čiekurkalna 1.garajā līnijā 88 demontāža.

Minēto pieminekļu demontāžu vai pārvietošanu rosināja Publiskās atmiņas centrs