Rīgā izveido jaunu, vienotu pašvaldības namu apsaimniekošanas uzņēmumu

Lai uzlabotu un padarītu efektīvāku Rīgas pašvaldības namu apsaimniekošanu, tiks radīts jauns uzņēmums, informē Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Rīgas domē šodien pieņemts lēmums par jaunas pašvaldības namu apsaimniekošanas kapitālsabiedrības (SIA) „Rīgas namu pārvaldnieks” izveidošanu. Lēmums paredz ar š. g. 1. novembri dibināt uzņēmumu, kurā reorganizācijas rezultātā apvienoti 15 Rīgas pašvaldībai piederošie namu apsaimniekošanas uzņēmumi. Dome arī apstiprināja jaunā uzņēmuma statūtus.

Jaunā pašvaldības uzņēmuma pamatkapitāls būs 500 000 latu, kas sadalīts 500 000 kapitāla daļu.

SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" kapitāla daļu turētājs ir Rīgas pašvaldība, kapitāla daļu turētāja pārstāvis - Rīgas domes priekšsēdētājs. Uzņēmuma valdes sastāvā būs pieci locekļi, kurus amatā ievēlēs uz trim gadiem.

Lēmumu par jaunas kapitālsabiedrības veidošanu iepriekš atbalstīja arī Pilsētas īpašuma komitejas deputāti.

Rīgas domei šodien apstiprināja arī SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" statūtus. Kā iepriekš Pilsētas īpašuma komitejas deputātus informēja Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs (LPP/LC), visas pašreizējo 15 namu pārvalžu saistības pāries jaunajam uzņēmumam, tostarp arī iedzīvotāju parādsaistības.

SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" darbu sāks no 1.novembra, savukārt līdz oktobra beigām būs zināmi pašreiz auditētie parādi katrā namu pārvaldē. Pašreiz vēl nav skaidrs, kā tiks iecelta uzņēmuma valde. Pilsētas īpašuma komitejas vadītājs Andris Ameriks (LPP/LC) iepriekš norādīja, ka valdes locekļu izvēlēšanai būtu vēlams rīkot konkursu.

Jaunajā kapitālsabiedrībā būs pieci valdes locekļi. Domes sēdē pozīcijas deputāti neatbalstīja deputāta Jura Viņķeļa (PS) iesniegto priekšlikumu par atklāta konkursa organizēšanu jaunās kapitālsabiedrības valdes locekļu amatiem, kā arī viņa priekšlikumu samazināt valdes locekļu skaitu līdz trīs.

Partiju apvienības "Vienotība" Rīgas domē pārstāvēto partiju "Pilsoniskā savienība" (PS) un "Jaunais laiks" (JL) deputāti paziņojumā presei pauduši sašutumu par Rīgas domes priekšsēdētāja Nila Ušakova (SC) "nevēlēšanos organizēt atklātu konkursu uz piecu valdes locekļu amatiem trešajā lielākajā Rīgas pašvaldības kapitālsabiedrībā".

Opozīcijas deputāti uzskata, ka Rīgas domes vadība šādā veidā skaidri parādot savu attieksmi pret korupcijas mazināšanu pašvaldībā. "Skaidri redzams, ka nupat pieņemtie pretkorupcijas plāni ir tikai uz papīra, jo dzīvē tie netiek ieviesti un pašvaldības uzņēmumos domes koalīcija joprojām turpina "bīdīt" savus partijas biedrus," uzskata apvienības "Vienotība" Rīgas pašvaldības deputāti.

"Vēl vairāk, pirms balsojuma par Viņķeļa priekšlikumu Ušakovs no savas vietas satraukti pusbalsī un žestikulējot pozīcijas deputātiem norādīja, kā jābalso," minēts PS un JL paziņojumā presei.

Ceturtdien, 28.oktobrī, Rīgas domes Mājokļu un vides komiteja lems par SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" valdes locekļu konkursa vērtēšanas darba grupas izveidošanu, nolikuma apstiprināšanu un konkursa izsludināšanu. Darba grupā būs komitejas deputāti, Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs (LPP/LC), Rīgas domes Juridiskās pārvaldes direktors Jānis Liepiņš un Rīgas domes Personāla nodaļas vadītāja Jana Dulberga.

Viņķelis domes sēde laikā pauda, ka uzņēmuma valdē jāievēl "nozares profesionāļi, nevis politiķi", lai izvairītos no sliktas pārvaldības, kā tas patlaban esot vairākos pašvaldības namu apsaimniekošanas uzņēmumos, piemēram, SIA "Kurzemes namu apsaimniekotājs".

Pilsētas izpilddirektors iepriekš informēja, ka pašreizējo 15 pašvaldības kapitālsabiedrību kopējā vērtība, matemātiski saskaitot kopā, ir vairāk nekā četri miljoni latu, taču jāvērtē, vai tas, kas ieguldīts uzņēmuma pamatkapitālā, tiešām atbilst realitātei.

Lielākoties namu pārvalžu reorganizācijas rezultātā paredzēts apvienot tieši pārvaldes administrāciju, paredzēts, ka, piemēram, viens no uzņēmuma valdes locekļiem atbildēs par namu apsaimniekošanu un teritoriju kopšanu, savukārt cits - par klientu apkalpošanu. Iecerēts arī izveidot vienotu dispečera dienestu, kas nodarbosies ar klientu pieņemšanu un apkalpošanu. Līdz ar reorganizāciju iecerēts atteikties no daudzajiem ārpakalpojumiem.

Vienlaikus tiekot arī strādāts pie vienotas jaunā uzņēmuma grāmatvedības politikas, jo pašreiz katrā atsevišķajā pašvaldības kapitālsabiedrībā atšķiras uzskaites metodika.

Rīgas pašvaldībai pieder 15 namu pārvaldes - "Avota nami", "Daugavas nami", "Juglas nami", "Krasta nami", "Ķengaraga nami", "Mežciema namsaimnieks", "Pļavnieku nami", "Purvciema nami", "Rīgas centra apsaimniekotājs", "Sarkandaugava", "Valdemāra nami", "Vecmīlgrāvis", "Viesturdārzs", "Zemgale" un "Kurzemes namu apsaimniekotājs".

Rīgas pašvaldības īpašumā, valdījumā un pārvaldīšanā 2010.gada sākumā bija 4193 dzīvojamās mājas ar kopējo apsaimniekojamo platību virs astoņiem miljoniem kvadrātmetru, kuras pārvalda un apsaimnieko minētās namu pārvaldes.

Namu pārvalžu uzraudzība nodota Rīgas pilsētas izpilddirektoram Jurim Radzevičam, kurš uzskata, ka apvienošana dos iespēju izstrādāt un īstenot vienotu koncepciju un stratēģiju mājokļu pārvaldīšanas un apsaimniekošanas jomā."Īpaši vēlos uzsvērt, ka pārmaiņas nekādā veidā neskars Rīgas iedzīvotājus, visticamāk, viņi tās pat nejutīs. Namu pārvalžu pakalpojumus arī turpmāk varēs saņemt tajās pašās vietās, bet, ja tomēr būs kādas izmaiņas, rīdzinieki par tām tiks laikus informēti, norāda Radzevičs.

Namu apsaimniekošanas uzņēmumu apvienošana tiek veikta, lai racionālāk varētu izmantot resursus, samazināt administratīvo aparātu, veidotu vienotus iepirkumus, apvienotu informātikas tehnoloģiju nodaļas un grāmatvedību. Līdz ar uzņēmumu apvienošanu būs vieglāk realizēt vienotu namu apsaimniekošanas politiku, vienotajam uzņēmumam būs lielāka konkurētspēja tirgū, kā arī tas ļaus vieglāk piesaistīt kredītus un veikt investīcijas.

Svarīgākais