Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Nemiro gatavs pārskatīt braukšanas atlaides Rīgā

© Romāns Kokšarovs/F64

Rīgas mēra amata kandidāts Ralfs Nemiro (KPV LV), kļūstot par domes priekšsēdētāju, būtu gatavs pārskatīt gan braukšanas maksas atvieglojumus, gan ievērojami samazināt ārpakalpojumu piesaisti pašvaldības uzņēmumos.

Viņš neslēpa, ka pilsētas vadībai var nākties pārskatīt sabiedriskā transporta maksas atvieglojumus, jo Latvijas Bankas pētījumā esot noskaidrojies, ka pabalstu sistēma valstī kopumā ir pārāk neprecīzi definēta, kā rezultātā atvieglojumus saņem arī cilvēki, kam tas nav nepieciešams.

"Piemēram, ir pensionāri, kas saņem vairāk nekā 1000 eiro lielas pensijas. Vai viņiem tiešām nepieciešama šī atlaide? Tas ir drosmīgs solis, bet ir cilvēki, kuri bez pabalsta varētu iztikt, bet citiem tas ir ļoti nepieciešams. Taču naudas ir tik, cik tās ir," sacīja Nemiro.

Viņš arī pauda viedokli, ka, salīdzinot ar Tallinu un Viļņu, Rīga attīstībā atpaliek par vidēji desmit gadiem. "Visi saka, ka pie vainas ir korupcija, bet korupcijai ir vēl cits vārds - ārpakalpojums. Visur, kur vien skatāmies, Rīgas uzņēmumos ir piesaistīti ārpakalpojumi, lai gan, mūsuprāt, tas ir jādara tikai galējā nepieciešamībā gadījumos, kad pilsēta to nespēj nodrošināt pati," pauda politiķis.

Kā piemērus viņš minēja SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" un SIA "Rīgas satiksme", kur par durvju nomaiņu, fasāžu krāsošanu vai komplektācijas pakalpojumu nodrošināšanu naudu saņem piesaistītas firmas, lai gan agrāk to darījuši uzņēmumu darbinieki, "godīgi saņemot par to atalgojumu," pauda Nemiro.

Tikmēr, runājot par darba vietu radīšanu, Nemiro kā piemēru minēja pašmāju pilsētas - Alūksni, Liepāju, Ventspili, kur ir industriālie parki. Pēc viņa teiktā, šajās teritorijās tiek nodrošināta nepieciešamā infrastruktūra un tajos "ienāk investīcijas". Rīgā šo potenciālu neizmantojot.

Partijas priekšsēdētājs Atis Zakatistovs savā uzrunā sacīja, ka partijas programmas pamatmērķis ir nodrošināt, ka cilvēks ar savu darbu var pabarot savu ģimeni un nodrošināt sev iztiku.

Viņš arī uzsvēra, ka partijā vairs nav ne Saeimas deputāta Artusa Kaimiņa, nedz Alda Gobzema, kuri bijuši kā "solisti, kas katrs mauc savu meldiņu".

"Šīs odiozās, spilgtās, pretrunīgās personas vairs nav kopā ar mūsu organizāciju. Solistu mums vairs nav, bet mums ir prognozējama komanda un vīzija Rīgai," pauda partijas līderis.

Tikmēr ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs, kurš pirms dažiem mēnešiem amatā nomainīja Nemiro, uzsvēra, ka partijas saraksts būs sabalansēts un tajā būs dažādi cilvēki, kuru pieredze ļaus "nosegt" visas rīdzinieku intereses.

"Nemiro ir viens no talantīgākajiem jaunajiem politiķiem un strādājot Ekonomikas ministrijā nav locījis muguru neviena priekšā, un lēmumus pieņēmis, vienmēr domājot par iedzīvotājiem, nevis kādu konkrētu labvēļu grupu," pauda ministrs, norādot, ka "nevar sagaidīt brīdi, kad Nemiro kļūs par mēru".

Vitenberga ieskatā, Rīga līdz šim nav īstenojusi savu ekonomisko potenciālu un nav pietiekami izmantojusi arī ģeogrāfiskā stāvokļa dotās iespējas. Pēc viņa teiktā, nereti tieši neskaidrie politiskie procesi pilsētā ir mazinājuši investoru interesi ieguldīt galvaspilsētā, taču Nemiro vadībā tas mainīšoties un pašvaldība ar valsti cieši sadarbošoties.

Kā ziņots, politiskās partijas "KPV LV" Rīgas mēra kandidāts būs agrākais ekonomikas ministrs un Saeimas Tautsaimniecības komisijas vadītājs Nemiro, aģentūra LETA noskaidroja partijā.