Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Strazdumuižā agrīnā rehabilitācijā iesaista ģimenes

© Publicitātes foto

Strazdumuižas internātvidusskola – attīstības centrs vājredzīgiem un neredzīgiem bērniem – ir Latvijā vienīgā izglītības iestāde, kas kopš 1997. gada, iegūstot attīstības centra statusu, sniedz konsultācijas visu vecumu bērniem ar redzes traucējumiem.

Sadarbībā ar Bērnu slimnīcas Acu slimību klīniku skola uzsāka sniegt agrīnu atbalstu bērniem un ģimenēm, organizējot vasaras nometnes agrīnā un pirmsskolas vecuma bērniem, kā arī sniedzot individuālas konsultācijas, stāsta Strazdumuižas internātvidusskolas direktore Ligita Ģeida. Pirmā agrīnās rehabilitācijas programma notika 2014. gada jūnijā, un tagad skola to organizē divreiz gadā trīs dienas pirms skolēnu rudens un pavasara brīvdienām. 2017./2018. mācību gadā agrīnās rehabilitācijas programmā piedalījās 18 ģimenes, no tām 14 bērni kopā ar tuviniekiem piedalījās atkārtoti. Dalībniekiem bija iespēja apmeklēt Bērnu slimnīcas speciālistu konsultācijas un multisensorās integrācijas nodarbības, kurās speciālisti izmanto modernās tehnoloģijas - komunikatorus, skaņu pogas, gaismas paneļus, gaismas iekārtas redzes stimulēšanai, maziem bērniem pielāgotas audio grāmatas, mūzikas kasti u.c. Nometnes laikā vecākiem nodrošina arī psiholoģisku un emocionālu palīdzību, kā arī vecāki saņem informāciju par sociālo dienestu un rehabilitācijas centru sniegtajām iespējām un citiem atbalsta pasākumiem vājredzīgiem un neredzīgiem pirmsskolas bērniem. L. Ģeida norāda, ka mācību gada laikā agrīnā speciālā diagnostika veikta 39 pirmsskolas vecuma bērniem.

Atbalsta plecs

Sabiedrības integrācijas fondsPasākumu finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.